X
 
 

Приходите на общините се държат, но инвестициите намаляват

495 0
photo of Приходите на общините се държат, но инвестициите намаляват
Снимка: iStock/Guliver
Третото тримесечие на 2017 година е малко по-слабо за общините в България по отношение на постъпилите приходи спрямо същия период на миналата година. Това сочи анализът на финансовото министерство (МФ).

Лошата новина е, че към края на третото тримесечие на 2017 година общините отчитат още по-слаба инвестиционна активност - от 9,4%, сравнено с данните към края на 2016 година, когато средната стойност на този показател за страната е 15,16%, както и спрямо средното равнище на показателя от 12,72%, отчетено към същия период на миналата година.

Общините няма да могат да трупат дългове, ако не изпълняват плана за приходи

Общините няма да могат да натрупват задължения за капиталови разходи и/или поемането на ангажименти за капиталови разходи за сметка на ...

Съгласно данните, средният дял на приходите в общите постъпления за страната запазва относително постоянно равнище – 42,08% спрямо 43,48% за същия период на миналата година и 40,07% в края на 2016 година. Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности с приходи достига 101,09% спрямо 95,59 % за същия период на миналата година и 85,20% към края на 2016 г., като 50 общини постигат резултат над средното за страната (при 67 към същия период на миналата година и 62 към края на 2016 г.).

Дълъгът на общините като процент от планираните приходи и планираната изравнителна субсидия намалява. Той е 47,12% (при 49,73 % към септември 2016 г. и 49,16 % към края на 2016 г.) и е относително постоянна величина, според МФ.

Отличници и двойкаджии

С най-добри параметри са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня. Общините Столична, Варна, Пловдив, Бургас и Ямбол. Те имат най-голям излишък по бюджета си. Най-голямо намаление в размера на задълженията за разходи спрямо края на 2016 г. отчитат Столична община и Сливен. Общините Столична, Сливен, Пловдив и Смолян са с най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи спрямо края на 2016 година.

С най-негативни тенденции по показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност за третото тримесечие на 2017 г. се очертават и следните общини, освен тези, които са в процедура по финансово оздравяване: Борино, Угърчин, Неделино, Доспат, Рила, Никола Козлево, Черноочене, Бойчиновци, Сатовча, Самуил, Белица, Батак, Антон.

Държавата откри истински безобразия в администрацията

"Не може гражданин, за да подаде сигнал, да има такса от 20 лв. за това. В някои администрации се извършват истински безобразия". Това ...

Крайно задлъжнелите

Тези общини, които са в процедура по финансово оздравяване, имат просрочени към държавата задължения от 91,7 млн. лева към 30 септември. Задълженията за разходи са в размер на 103,8 млн. лева, което е с 23 млн. лева по-малко. Поетите ангажименти са в размер на 185 млн. лева.

През тази година планове за финансово оздравяване изпълняват Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен и Сунгурларе, като в техните планове има поставени цели за финансово оздравяване в рамките на 3 години. Просрочените задължения в края на септември 2017 г. спрямо края на 2016 г. на общините Перник, Белово, Септември и Сливен намаляват в размер по-голям от отпуснатия от държавата безлихвен заем за финансово оздравяване, т.е. те са разплатили изцяло предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем.

Просрочените задължения на общините към 30 септември са в размер на 162,7 млн. лв., в т.ч. по бюджета на общините 153,2 млн. лева. Става въпрос за 140 общини. 125 общини завършват третото тримесечие на 2017 г. без просрочени задължения в бюджета. За сравнение, по същото време на миналата година имаше 99 такива общини. В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 4,6 млн. лева и както обикновено съставляват около 3% от размера на просрочените задължения в бюджета. Като цяло общо просрочените задължения на общините намаляват с 32,9 млн. лв. спрямо края на 2016 г. и с 43,6 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Интересен факт е, че дългът на Столична община е 57% от общия размер на общинския дълг в България. Общинският дълг и общинските гаранции към 30 септември възлизат на 1 226,6 млн. лв., в т.ч. 552,6 млн. лв. вътрешен и 674,1 млн. лв. външен дълг Спрямо края на 2016 година, размерът на общинския дълг и общинските гаранции намалява с 26,4 млн. лв., което се дължи на намаление на размера на вътрешните заеми с 23,8 млн. лв. и на намаление на размера на външните заеми с 2,6 млн. лв.

Общините с просрочени задължения за 160 млн. лв.

Просрочените задължения на общините към 30 юни 2017 г. са в размер на 160,3 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерство на фина...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално