Радев е похарчил два пъти по-малко пари от Цачева, за да стане президент, но има още дългове

6956
Радев е похарчил два пъти по-малко пари от Цачева, за да стане президент, но има още дългове
Снимка: БГНЕС

С почти два пъти по-малко похарчени пари от основния си опонент Цецка Цачева, настоящият президент Румен Радев е спечелил президентските избори през миналата година. Това показва вече завършеният одит на Сметната палата.

Съгласно информацията, за кампанията на Радев обаче са похарчени повече пари, отколкото е събрал инициативният комитет, който го издигна. Приходите са били 878 743 лева, а разходите – 924 512 лева. Разликата от 53 193 лева е задължения за получени стоки и извършени услуги, като тя не е била изплатена към датата на завършване на отчета. Всъщност цели 870 хил. лева са похарчени за външни услуги, като 773 хил. лева са похарчени за медийно представяне. Интересен факт е, че за пощенски и куриерски услуги и телефони са похарчени само 231 лева.

Освен всичко друго, инициативният комитет в подкрепа на Радев е продължил да събира пари след приключването на предизборната кампания, което е нарушение на Изборния кодекс. Комитетът е събрал 87 223 лв. след крайния срок. Санкция обаче няма да има, тъй като кодексът не предвижда глоба за подобно нарушение. Инициативният комитет няма да бъде глобен и за друго изборно нарушение - общински комитети на БСП са платили 540 лв. за медийни услуги в полза на Радев, въпреки че по закон на юридически лица е забранено да финансират кандидати. От Сметната палата обясниха, че глоба и за това провинение няма да има, тъй като санкцията от 3000 и 15 000 лв. многократно надвишава размера на нарушението.

Президентът: Цветанов не разбира от изтребители, а само от апартаменти

Цветан Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира само от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че т...

Според данните на Сметната палата, ГЕРБ има приход от 1 714 787 лева за президентската кампания на Цецка Цачева – само от партийна субсидия, като партията на Бойко Борисов ги е изхарчила всичките. 1 667 498 лева от тези пари са за външни услуги - медийни услуги, социологически проучвания, плакати, флаери, диплянки, брошури, масови прояви, пощенски и куриерски услуги, наеми за помещения, транспортни средства, рекламни съоръжения и други.

Завършилият на трето място кандидат на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов е похарчил 449 960 лева, което е по-малко от приходите за кампанията му – 470 233 лева. Това значи, че националистите са спестили малко над 20 хил. лева. От парите за кампанията 450 000 лева са партийни средства на партиите в коалицията, а останалите са непарични дарения.

Четвъртият по резултат на президентските избори Веселин Марешки също е похарчил по-малко пари, отколкото е събрал за кампанията си. Той има 257 844 лева приход, а разходите му са 256 776 лева. Основната част от парите за кампанията са от дарения от физически лица – 168 256 лева. Почти 40 хил. лева са от държавен медиен пакет, а инициативният комитет, издигнал Марешки, всъщност е събрал от свои членове само 10 528 лева.

Интересен факт е, че като събрани и изхарчени пари за кампанията на Трайчо Трайков, Реформаторският блок изобщо не е чак толкова далеч от похарченото за Румен Радев. Реформаторите са изхарчили 822 644 лева, т.е. разликата с Радев е около 102 хил. лева, и също както при Радев похарченото е повече от събраното, но разликата е десет пъти по-малка – само малко над 5 хил. лева. Към момента на съставяне на отчета този дълг още не е бил покрит. Иначе основно парите за кампанията на Трайков са партийни – 739 441 лева, а даренията от физически лица са 77 912 лева.

Радев и Борисов: Държавните институции трябва да работят заедно по важните за обществото въпроси

Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси. Това беше общата позиция на президента Румен...

Кандидатът на ДПС – Пламен Орешарски, е имал на разположение 123 009 лева за кампанията си, като 85 хил. лева от тях са дарения от физически лица, а 37 хил. лева идват от държавен медиен пакет. Така се оказва, че ДПС всъщност не е дала нито лев на кандидата си. Орешарски е изхарчил почти всички събрани пари, като все пак е на минимален плюс – 20 лева.

Коалицията от партии "Калфин-президент" е спестила почти 25 хил. лева от приходите по време на президентската кампания. От общия приход – 573 800 лева, 68 000 са извънпартийни дарения, а 28 152 лева са средства от държавен медиен пакет.

Статистика

Сметната палата уточнява, че общите приходи в кампанията на всички проверени кандидати са 5 212 362 лева, като даренията от физически лица са общо 1 194 118 лева. 82-ма души са дарили над 1000 лева за някой от кандидатите, като само при 6 от тях има несъответствие между дарената сума и доходите им, но с уточнението, че Сметната палата не е проверявала доходи от чужбина и спестявания в банки, защото не може по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика