Тръмп: Русия, приготви се, ракетите ни идват

7120
Тръмп: Русия, приготви се, ракетите ни идват
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп отвърна с изключително твърд тон на заплахата на Русия да свали всяка американска ракета, изстреляна към Сирия.

В Twitter Тръмп написа, че Москва трябва да се "приготви" за ракетите, които ще бъдат "хубави, нови и умни". А сирийския президент Башар ал-Асад нарече "животно".

"Русия твърди, че ще свали всички ракети, изстреляни по Сирия. Приготви се, Русия, защото ракетите ни идват – хубави, нови и умни. Не бива да сте партньори с животно, което убива хора с отровен газ и се наслаждава на това!", публикува Тръмп в социалната мрежа.

По-рано руски дипломати и официални лица заявиха, че удари на САЩ в Сирия ще се приемат като военно престъпление и могат да доведат до директен сблъсък.

Малко по-късно Тръмп пусна и втори туит. "Отношенията ни с Русия сега са по-лоши от всякога, включително през Студената война. Няма причина за това. Русия се нуждае от нас да помогнем на икономиката ѝ, нещо, което лесно може да се направи, а ние се нуждаем всички нации да работят заедно. Да спрем състезанието по въоръжаване?", написа президентът на САЩ.

Веднага след туитовете на Тръмп, говорителят на руското външно министерства Мария Захарова също коментира ситуацията - във Facebook. "Умните ракети трябва да летят към терористи, а не към законно правителство, което няколко години се бори с международния тероризъм в своята държава. Инспекторите от ОЗХО предупредиха, че умните ракети ще унищожат всички доказателства за евентуално използване на химически оръжия. Или всичко е за да се заметат следите от провокацията - с удари с умни ракети"?

В последните дни администрацията на Тръмп се консултира с световните си партньори за евентуална съвместна военна намеса в Сирия. Конкретният повод, предизвикал разговорите, е последната атака с химическо оръжие в град Дума.

Във Франция президентът Еманюел Макрон също обяви готовност страната му да се включи в кампания срещу Башар ал-Асад, ако това е необходимо. Той обаче уточни, че страната му би бомбардирала само химически предприятия, за да се предотвратят други подобни атаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com