Укор и към bTV и Нова за детската истерия, Дончев шикалкави за Сидеров

3088
Укор и към bTV и Нова за детската истерия, Дончев шикалкави за Сидеров
Снимка: БГНЕС

Нещата в Сливенско изглеждат по-обнадеждаващо спрямо вчерашния ден, съобщава Нова телевизия, показвайки репортаж от ОУ "Братя Миладинови".

Според телевизията, вчера, 8 октомври, само 30% от общо около 600 деца са отишли на училище в ОУ "Братя Миладинови". А родител сподели, че комшии казали, че имало проверяващи и съответно всеки почнал да се страхува. Той се съгласи, че случаят представлява масова психоза. Друг родител пък подчерта, че през Facebook му е пратен клип – за такава практика Actualno.com съобщи още през миналата седмица, но в Асеновград. Според човека, всичко тръгнало от София: "Ромите го правят от София".

Най-тъжното за децата на България (СНИМКИ)

От сума време насам у нас се развява една Стратегия за децата. Била такава, била онакава. Заради нея такива закони ще приемат, че да ни...

Показателно обаче е, че първият родител подчерта, че можел да докаже как bTV и Нова телевизия качвали клипове как се вземат деца без причина – стари клипове. Затова и човекът се страхувал и отишъл да вземе детето си преди два дни.

"Работата на социалните работници не е да отнемат деца, а да ги върнат в училище", подчерта Ваньо Митев от местната социална служба. Митев се надява вече днес всичко да се нормализира в училищата. А колежката му Стойка Колева се усъмни, че за истерията е допринесъл страхът, че ще се спират социални помощи.

Вече има досъдебно производство срещу неизвестен извършител - за всяване на паника, като наказанието за виновните е до 2 години затвор, като може да стигне до 5 години.

"Това не е поредната дигитална щуротия", предупреди вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той обясни, че това се случва точно след системните усилия на държавата да върне децата в училище, както и че всичко ескалира преди местните избори.

Ромски лидер за "детската истерия": Някой иска да повлияе на местните избори

В последните дни все повече назрява конфликтната ситуация, при която роми от различни градове на страната влизат в училища преди края н...

Вицепремиерът разказа, че от няколко месеца службите работят по случаи на теми, по които през социалните мрежи се "тестват" обществените реакции. "Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кметове и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам, е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори", каза Дончев. По-късно през деня вицепремиерът обърна внимание и на пресслужбата на военното министерство и работещите там като проблем.

Политика и още

Същевременно Дончев се съгласи, че кампанията за местните избори не започнала добре, защото се получило, че сега избирателят трябвало да избере от този, който е най-малко опетнен. Дончев, обаче, не отговори защо тогава ГЕРБ не действа с нещо повече от изявления при скандалното поведение на Волен Сидеров в "Референдум" и дали това не значи всъщност поощряване на такова поведение. "Въпросът е да не се преминава една граница от компромиси", уточни вицепремиерът, според който ситуацията вече е близо до съответната граница, но не каза какво трябва да стане, за да бъде мината границата. Дончев обаче и бързо обърна темата за медийната свобода – как хем в редица медии всеки можел да си каже каквото си иска, но пък има редица укори как сме на 111-то място по свобода на словото в света.

По друга щекотлива тема – тази за Volkswagen, Дончев също беше поставен в положение да не може да отговори директно – защо сега се оправдаваме как Ердоган дава повече облаги от нас, защото не е в ЕС, а други държави в ЕС привличат инвестиции като тази на Volkswagen, като също са ограничени от правилата в ЕС. "На България е дошло времето – ако не е VW, ще е някой друг", смята Дончев по отношение на автомобилния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com