Виновно ли е МВР за взрива във Варна, убил двама души?

5958
Виновно ли е МВР за взрива във Варна, убил двама души?
Снимка: БГНЕС

Въпросът каква е отговорността на МВР по случая с взрива в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик" става все по-горещ след разкрития за потвърдено загиналия бивш полицай Веселин Димитров, който засега се сочи като автор на експлозията, която уби него и негова съседка.

Както вече стана ясно, Димитров е трябвало да напусне апартамента, който взриви, след съдебна заповед да го направи още на 6 януари. А причината е тормоз над жената, с която живее на семейни начала – Антоанета. Сега тя е настанена в защитено жилище.

Маринов: Няма данни, че взривът във Варна не е от боеприпаси

"Към този момент нямаме данни, които да подкрепят тезата, че взривът във Варна е вследствие на боеприпаси или взривни вещества. По-скор...

Пред Нова телевизия Красимира Анастасова, адвокат на Антоанета, каза, че заповедта не е връчена точно на 6 януари. Процедурата била, че при издаване на такава заповед районният съдия праща по факс заповедта до съответното районно управление още същия ден (в срок от 24 часа при риск за живота и здравето на жертвата, заради която се издава заповедта). След това, началникът на РПУ-то разпределя на кварталния инспектор, който трябва да връчи заповедта и да вземе обяснения от обекта на заповедта, които да върне на съда. Не може да се дава допълнителен срок извън посоченото в заповедта, твърди юристът.

От прокуратурата съобщиха вчера, 16 януари, че полицай е говорил с Веселин, но той обещал да се изнесе на 15 януари. Логично пострадалите от взрива питат как полицията е контролирала какво прави Веселин - след като МВР, по думите на живуща в блока, се свързало с бившия полицай на 7 януари и той казал, че не е в града, дали това е било вярно или не? Прокуратурата официално уточни и, че по свидетелски показания, че дни преди взрива бившият полицай се е снабдил с около 11 литра газ пропан-бутан и около 30 литра бензин. Това се е случило в началото на месец януари. Смята се също, че той се е барикадирал в дома с мебели и така мощта на взрива е била още по-голяма.

Освен жертвите, от вход 3 на блок 302 пожарникарите извадиха 18 души, 7 отидоха в болница заради обгазяване, включително 3 деца. От престъплението напълно са унищожени два апартамента, със значителни материални щети е и трето жилище. Беше възложено обследване на годността за обитаване на жилищния блок след палежа.

Що се отнася до Веселин Димитров, той е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция.

Настаняват семействата с пострадали жилища от взрива във Варна

Община Варна организира настаняването в помещения общинска собственост, на четири семейства, чиито жилища пострадаха при взрива в блок ...

Припомняме, че ръководител на полицията във Варна е Даниел Пашов. Той се прочу, след като преди години "Господари на ефира" показа как е излъгал, че момче и момиче са арестувани, защото скъсали пагон на полицай. На 15 септември 2013-та година вечерта арестуваните впоследствие момче и момиче са били на Нощта на театрите, а на връщане решили да се приберат пеша. Минавайки покрай Първо РПУ, видели трима полицаи, след което чули силно изщракване, за което по-късно разбират, че е било от счупена чистачка на полицейска кола. След това въпросните трима полицаи ги арестуват, като момичето обясни пред медиите, че са нападнали приятеля ѝ, а тя се е опитала да получи разумно обяснение за действията им. На двамата е повдигнато обвинение за хулиганство и късане на униформа. Кадрите от камерата в Първо РПУ, които „Господари на ефира” излъчват, показват друго. В 5:13 часа на 15 септември 2013 година момичето е вкарано в ареста, малко по-късно е доведен и приятелят й, който е закопчан с белезници към пейката. В 5:20 в стаята влиза и въпросният полицай, "обект на агресия" - Кристиян Стоянов, но неговият пагон не е скъсан, той движи свободно дясната си ръка и от записа ясно личи, че няма и следа от разпран ръкав. В 8:19 ч. камерата засича отново полицая Кристиян Стоянов - той минава край камерата и крие дясното си рамо, вече е без жълтата жилетка и ясно се вижда, че ръкавът му вече е разпран.

Пашов е наказан с дисциплинарно порицание по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com