Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (II част)

3516
Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (II част)
Снимка: БГНЕС

В първата част на историята разказахме как г-н Иванов* попада в ситуация, в която първо е осъден да плаща издръжка на обявения за негово дете Х. Д. Нинов*, но няколко години по-късно отново в съдебно решение е посочено, че актът за раждане, сочещ го за баща, не е истински и следва да бъде коригиран, като е признато, че не е установено Иванов да е баща на непълнолетния Нинов. Въпреки това Иванов е задържан и принудително доведен в I-во РУ в средата на март 2019 година. Това е станало с постановление на разследващ полицай, след което Иванов* е задържан под стража за повече от 24 часа и освободен.

Разследващият полицай, с друго постановление от март 2019 година, привлича Иванов* като обвиняем, че не е платил издръжка на Нинов*. Тези две постановления и задържането под стража Иванов* е обжалвал пред Софийската районна прокуратура (СРП) - както е позволено по закон (чл. 200 на НПК). Жалбите пред прокуратурата обаче са приети за неоснователни. Наблюдаващият прокурор хем посочва, че Софийска районна прокуратура не е компетентна да се произнесе дали Иванов* правилно е обявен за издирване и принудително довеждане на 21 август 2018 година, хем решава, че жалбата на Иванов* е неоснователна. По същия начин прокурорът хем твърди, че не е компетентен да се произнесе дали правилно е задържан Иванов* под стража на 12 и 13 март 2019 г., хем решава, че жалбата на Иванов* е неоснователна.

Прокуратурата проверява партийните субсидии

След сезиране от информацията в телевизионното предаване "Шоуто на Слави", главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната адми...

По отношение на постановлението за привличане на Иванов* като обвиняем и налагане на мярка "подписка" прокурорът декларира, че това постановление е правилно. Иванов* е категоричен, че прокурорът не сочи мотиви и доказателства, които доказват тази правилност.

И тук тезата на Иванов* е, че щом Софийската районна прокуратура счита, че не е компетентна да се произнесе по жалбите му, то тя няма право да решава, че те са неоснователни и трябва да ги препрати на компетентния орган. Освен това Иванов* счита, че именно наблюдаващият прокурор е компетентен да се произнесе по жалбите му срещу постановленията на разследващия орган, защото чл. 200 на Наказателно-процесуалния кодекс гласи именно това: "Постановленията на разследващия орган се обжалват пред прокурора".

През ноември, 2018 година СРП спира досъдебното производство с постановление с аргумент, че извършителят на престъплението не е разкрит, тъй като Иванов не бил намерен на адреса, на който живее. Майката на Х. Д. Нинов* – г-жа А. Нинова* обжалва в съда спирането.

В края на април 2019 година съдът отменя това постановление, като посочва, че е неправилно, защото прокуратурата си противоречи - хем е разкрила извършителя Иванов*, хем спира разследването, защото извършителят не е разкрит. Съдът констатира, че според прокуратурата Иванов* е извършил престъпление, но в постановлението няма мотиви и фактическа обстановка, поради което съдът няма как да провери дали изобщо е извършено престъпление. Съдът констатира, че в постановлението "липсват каквито и да е фактически и правни съображения", че не е направен анализ на събраните доказателства и това означава немотивираност. Заради това съдът отменя постановлението за спиране на досъдебното производство.

Пред Actualno.com г-н Иванов* разказа и други подробности от одисеята – той твърди, че е държан под стража за 28 часа в ареста, като за това липсват всички надлежни документни доказателства съгласно чл. 74 от Закона за МВР и Наказателно-процесуалния кодекс, които да разрешат на полицията това задържане. Няма постановление за задържане под стража нито на прокуратурата, нито на полицията. В чл. 74 от Закона за МВР се казва, че за всеки арест трябва да се издаде писмена заповед, в нея да бъдат посочени определени параметри – кой извършва ареста, кого арестува, кога го арестува, здравословното му състояние и т.н., както и това, че заповедта се завежда в специален регистър. "Имам здравословни проблеми заради престоя в ареста, от които не е сигурно, че ще се възстановя", каза г-н Иванов*.

Доклад: Прокуратурата е прекратила повечето случаи на съмнения за измами с еврофондове

Някои управляващи органи в България са класифицирали неправилно специфични рискове от измама с еврофондовете като ниски и следователно ...

Заради цялата ситуация, г-н Иванов* пише писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Бойко Борисов, до ЕК, до Европейския съд по правата на човека, до медиите в България и всички заинтересовани институции, в което иска отговор на три въпроса:

1. Защо няма дисциплинарно и наказателно производство срещу служителите на МВР заради ареста му?

2. Защо има обвинение срещу него за неплащане на издръжка, като има съдебно решение, че актът за раждане е фалшив?

3. Защо няма дисциплинарно и наказателно производство срещу лицата, които са го привлекли за обвиняем и са му наложили мярка "Подписка", която води след себе си полицейска регистрация?

Г-н Иванов* е категоричен, че с полицейската регистрация му се нарушава неприкосновеността на личността му и зачитането на неговото достойнство. При нея той ще бъде фотографиран, ще му се вземат пръстови отпечатъци, ДНК проби и други, които се правят на доказани престъпници, какъвто той счита, че не е. Мярката "Подписка" ограничава основното му човешко право на свобода, категоричен е г-н Иванов* и иска главният прокурор да вземе отношение.

Панов: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната личност

Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това каза пред журналисти п...

* Истинските имена на героите в историята са други

ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА Г-Н ИВАНОВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com