1 чаша топла вода сутрин - какво се случва с тялото ни?

17950
1 чаша топла вода сутрин - какво се случва с тялото ни?
Снимка: iStock

Питейната вода е от съществено значение за човешкото тяло. С негова помощ кислородът се транспортира до всички клетки. Освен това допринася за превръщането на приетата храна в енергия и по-доброто й усвояване. Без вода е невъзможно да си представим пълното функциониране на органите, тъй като тя осигурява тяхната надеждна защита, а също така поддържа стабилна телесна температура. В някои случаи обаче можете да постигнете още по-голям ефект - по-специално, когато пиете топла вода на празен стомах, след като се събудите.

Мнозина дори не подозират, че по време на сън работата на повечето органи се забавя. Така сърцето бие по-рядко и дишането става по-дълбоко. Освен това намалява интензивността на функционирането на стомашно-чревния тракт. Водата, приета на празен стомах преди началото на работния ден, ви позволява да попълните обема, загубен по време на сън. Препоръчително е да започнете сутринта с чаша топла вода, към която можете да добавите няколко капки лимонов сок или малко мед.

Вода с лимон за отслабване и имунитет - как е правилно да се пие

Сутрин, веднага след събуждане, тялото все още няма време да възобнови пълноценна работа и не е готово за активно храносмилане. Чаша вода, изпита на празен стомах, помага за стартиране на тялото, както и за прочистване на слузта, натрупала се през нощта. Като стартирате храносмилателната система предварително, можете да разчитате на максимална полза от закуската. За да постигнете това, се препоръчва да изпиете чаша вода 40-45 минути преди хранене.

Течността, изпита на празен стомах, позволява на тялото успешно да смила храната, която идва по време на закуска, без да я оставя в телесните мазнини. Този процес също допринася за:

- Укрепване на имунната система. Водата на празен стомах има благоприятен ефект върху лимфните възли и кръвоносните съдове, намалявайки чувствителността към въздействието на патогенни микроорганизми.

- Подобрен метаболизъм. Според множество проучвания, като редовно пиете чаша вода на празен стомах, можете да ускорите метаболизма си. Това е особено полезно, когато се опитвате да отслабнете.

Как водата с лимон може да ни навреди

- Премахване на токсините от тялото. По време на сън протичат непрекъснати процеси, които водят до разграждане на токсините. С помощта на водата можете да постигнете елиминиране на вредните вещества чрез почистване на стените на червата и стомаха.

- Подобряване състоянието на кожата. Топлата вода води до разреждане на кръвта, като по този начин нормализира функционирането на кръвоносната система. Това от своя страна води до подобряване на състоянието на кожата чрез премахване на обриви, раздразнения и възпаления.

Използването на вода в нормализиран обем допринася за ускорена регенерация на клетките, при което старите постепенно се заменят с нови. Превръщайки пиенето на чаша вода на гладно в ежедневна традиция, можете да разчитате на положителен ефект за цялото тяло.

Как да пием вода на празен стомах?

Ползите от сутрешния прием на вода се потвърждават от различни изследвания. Въпреки това, за да сте сигурни, че тази процедура дава максимален ефект, трябва да се спазват редица прости правила при консумация на течността.

Чаша вода с лимон преди лягане и вижте резултата

На първо място, трябва да използвате филтрирана или пречистена вода за пиене. Разрешено е да се използват пролетни и размразени. Не е подходяща газирана, преварена вода, чешмяна вода, както и чай, кафе, сокове и други течности.

Изпийте чаша вода в рамките на 10 минути след събуждане.

След закуска се препоръчва следващата порция вода да се консумира след 2 часа.

Важно е да разпределите равномерно количеството приета течност, тоест да пиете на малки глътки, без да допускате бързане.

Температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса.

При определяне на оптималното количество, което трябва да се пие през деня, трябва да се изхожда от факта, че един килограм тегло представлява 30-50 милилитра вода. При тегло от 60 килограма дневната норма ще бъде около 2 литра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com