10 домашни средства за мазна кожа, които задължително трябва да опитате

4153
10 домашни средства за мазна кожа, които задължително трябва да опитате
Снимка: iStock

Мазната кожа е резултат от свръхпроизводството на себум от мастните жлези. Тези жлези са разположени под повърхността на кожата.

Себумът е мазна субстанция, изградена от мазнини. Себумът не е лош, тъй като помага за защитата и овлажняването на кожата ви и поддържа косата ви блестяща и здрава.

Твърде много себум обаче може да доведе до мазна кожа, което може да доведе до запушени пори и акне. Генетиката, хормоналните промени или дори стресът могат да увеличат производството на себум.

Мазната кожа и акнето са трудни за справяне. И все пак домашните лекарства често намаляват симптомите без употребата на лекарства с рецепта или скъпи схеми за грижа за кожата. Ето 10 лека за мазна кожа, които можете да опитате у дома.

1. Измийте лицето си

Изглежда очевидно, но много хора с мазна кожа не мият лицето си всеки ден. Ако кожата ви е мазна, трябва да миете лицето си два пъти на ден, но не прекалявайте. Избягвайте агресивни сапуни или перилни препарати. Вместо това използвайте нежен сапун като глицеринов сапун.

2. Попивателни хартия

Тези тънки, малки хартии няма да попречат на мастните ви жлези да се ускорят, но ще ви позволят да попиете излишната мазнина от лицето си, за да намалите до минимум лъскавата, мазна кожа. Попивателните хартии са евтини и се предлагат в свободна продажба. Използвайте при необходимост през целия ден.

3. Мед

Медът е едно от най-почитаните природни средства за кожа. Благодарение на своите антибактериални и антисептични способности, може да е от полза за мазна и склонна към акне кожа.

Медът също е естествен овлажнител, така че помага да се поддържа кожата влажна, но не и мазна. Това е така, защото овлажнителите извличат влагата от кожата, без да я заместват.

За да използвате мед за лечение на акне и мазна кожа, нанесете тънък слой, за предпочитане суров, върху лицето си; оставете да изсъхне за около 10 минути и изплакнете обилно с топла вода.

4. Козметична глина

Козметичните глини, наричани още лечебни глини, се използват за подпомагане на абсорбирането на кожната мазнина и лечение на много кожни заболявания. Френската зелена глина е популярно лечение за мазна кожа и акне, тъй като е силно абсорбираща. Френската зелена глина се предлага под формата на прах.

За да направите спа-достойна маска от френска зелена глина:

Добавете филтрирана вода или розова вода към около една чаена лъжичка глина, докато образува консистенция, подобна на пудинг.

Нанесете глинената смес върху лицето си и я оставете, докато изсъхне.

Отстранете глината с топла вода и подсушете.

Глинените маски, отстранени с вода, са много по-нежни към кожата ви от отлепващите се маски.

5. Овесени ядки

Овесената каша помага за успокояване на възпалената кожа и абсорбира излишната мазнина. Освен това помага за ексфолирането на мъртвата кожа. Когато се използват в маски за лице, овесените ядки обикновено се смилат. Може да се комбинира с кисело мляко, мед или пюре от плодове като банани, ябълки или папая. За да използвате овесена каша върху лицето си:

Комбинирайте 1/2 чаша смлян овес с гореща вода, за да образувате паста.

Разбъркайте 1 супена лъжица мед.

Масажирайте сместа от овесени ядки в лицето си за около три минути; изплакнете с топла вода и подсушете.

Алтернативно, нанесете сместа от овесени ядки върху лицето си и я оставете да действа 10-15 минути; изплакнете с топла вода и подсушете.

Прекомерното омазняване на лицето е симптом за следния проблем

6. Яйчен белтък и лимони

Белтъците и лимоните са народен лек за мазна кожа. Смята се, че и двете съставки стягат порите. Киселината в лимоните и другите цитрусови плодове може да помогне за усвояването на маслото. Според проучване от 2008 г., лимоните също имат антибактериални способности. Това лекарство обаче не е добър избор за хора с алергии към яйца.

За да направите маска за лице от яйчен белтък и лимон:

Комбинирайте 1 яйчен белтък с 1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок.

Нанесете върху лицето си и оставете да действа, докато маската изсъхне.

Отстранете с топла вода и подсушете.

7. Бадеми

Смлените бадеми не само работят за ексфолиране на кожата ви, но също така помагат за попиване на излишните мазнини и примеси. За да използвате бадемов скраб за лице:

Смелете фино суровите бадеми, за да получите 3 ч.л.

Добавете 2 супени лъжици суров мед.

Нанесете върху лицето си нежно, с кръгови движения.

Изплакнете с топла вода и подсушете.

Можете също така да направите бадемова маска за лице, като смелите бадемите на паста, преди да добавите меда. Оставете маската да действа 10-15 минути. Изплакнете с топла вода и подсушете. Не използвайте, ако имате алергия към ядки.

8. Алое вера

Алое вера е известно с успокояващите изгаряния и други кожни заболявания. Според клиниката Mayo има добри научни доказателства, че помага за лечение на лющеща се кожа, причинена от мазни петна. Много хора използват алое вера за лечение на мазна кожа.

Можете да нанесете тънък слой върху лицето си преди лягане и да го оставите до сутринта. Известно е, че алое вера причинява алергична реакция при чувствителна кожа. Ако не сте използвали алое вера преди, изпробвайте малко количество върху предмишницата си. Ако не се появи реакция в рамките на 24 до 48 часа, трябва да е безопасно за употреба.

9. Домати

Доматите съдържат салицилова киселина, често срещано домашно лекарство срещу акне. Киселините в доматите могат да помогнат за абсорбиране на излишните кожни мазнини и отпушване на порите. За да направите ексфолираща доматена маска:

Смесете 1 чаена лъжичка захар с пулпата на 1 домат.

Нанесете върху кожата с кръгови движения.

Оставете маската да действа 5 минути.

Изплакнете обилно с топла вода и подсушете.

Можете също така да нанесете върху кожата си само доматена каша или резенчета домат.

10. Масло от жожоба

Въпреки че идеята за нанасяне на масло върху мазна кожа изглежда контрапродуктивна, маслото от жожоба е народен лек за лечение на мазна кожа, акне и други кожни проблеми.

Смята се, че жожоба имитира себума върху кожата, за да „подмами“ мастните жлези да произвеждат по-малко себум и да спомогне за поддържане на нивата на мазнина балансирани. Въпреки това няма научни изследвания в подкрепа на тази теория.

Малко масло от жожоба помага много. Използването на твърде много може да влоши мазната кожа. Опитайте да масажирате няколко капки в чиста кожа няколко дни в седмицата, за да видите как ще реагирате. Ако харесвате резултатите, прилагайте ежедневно.

Предотвратяване на мазна кожа

Когато мазната кожа е причинена от генетика или хормони, е трудно да се предотврати. Практикуването на последователна грижа за кожата и избягването на нездравословни храни като пържени храни, храни с високо съдържание на захар и преработени храни може да помогне.

Защо кожата на лицето се претоварва с грижа и какво да правим с това?

Изкушаващо е да използвате тежка козметика, за да прикриете ефектите от мазната кожа, но това може да влоши състоянието. Когато мазната кожа се засили, намалете използването на грим, особено фон дьо тен. Изберете продукти на водна основа вместо на маслена основа. Потърсете продукти, обозначени като некомедогенни, които е по-малко вероятно да запушат порите.

Много хора твърдят, че домашните средства за мазна кожа работят. Повечето лекарства не са добре проучени. Успехът на едно домашно лекарство зависи от много неща, като вашата конкретна ситуация и качеството на продуктите, които използвате.

Възможно е да развиете алергии към лекарства, които сте използвали известно време. Ако кожата ви стане чувствителна към някой продукт, прекратете употребата.

Ако домашното лекарство влоши симптомите, спрете да го използвате и се свържете с Вашия лекар или дерматолог. Трябва също така да потърсите медицинска помощ, ако симптомите на мазна кожа като акне са тежки, тъй като те могат да доведат до инфекция или белези.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com