10 храни за здравето на червата

11885
10 храни за здравето на червата
Снимка: iStock/Guliver

За правилното функциониране на стомашно-чревния тракт трябва да ядете зеленчуци и плодове, богати на фибри. Тиквата, морковите, цвеклото и редица други храни помагат за поддържане на здрави черва, които често се наричат ​​орган на дълголетието. Гастроентеролог, кандидат на медицинските науки - Сечина Мария Исайкина, назова 10 храни, които имат благоприятен ефект върху червата.

10 храни, благоприятни за червата

Според лекаря, богатите на фибри зеленчуци и плодове, поради дългото храносмилане, активират подвижността на стомаха и червата, спомагат за отстраняването на метаболитните продукти от тялото, забавят скоростта на усвояване на захарта в кръвта и повишават инсулиновата чувствителност. Освен това тези храни са добър източник на витамини.

„Банани, сливи, касис, круши, ябълки, моркови, зеле, цвекло, тикви, зеленолистни са богати на фибри, много фибри се намират в кората на зеленчуците и плодовете, така че е по-добре да ги консумирате пресни“, каза Мария Исайкина. Независимо от това, при обостряне на стомашно-чревни заболявания, зеленчуците и плодовете се консумират най-добре след термична обработка.

Признаците, които издават проблем с червата

Сред продуктите, които влияят негативно на здравето на органите на дълголетието, гастроентерологът посочи мазни храни с подправки, пушени ястия, бързо хранене, алкохолни и газирани напитки. Също така е силно обезкуражено да се ядат често храни с консерванти, изкуствени оцветители, аромати, големи количества захар и подсладители.

Преди това учените откриха още една полза от храните, съдържащи фибри, за органа на дълголетието. Те влияят положително на чревния микробиом и дори могат да спасят животи.

Те забелязали, че антимикробната резистентност до голяма степен се основава на микробиома на червата. Ново проучване показа, че добавянето на разтворими фибри към ежедневната ви диета може да бъде решение. Това прави чревните бактерии по-малко имунни срещу излагане на лекарства, според статия в ASM Journals.

5-те ефикасни метода да събудите мързеливите черва

Червата често се наричат ​​"втори мозък" и орган на дълголетието поради факта, че здравето на човек и дори животът му до голяма степен зависят от работата им. Нарушаването на техния микробиом води до различни заболявания. Освен това е известно, че бактериите в червата могат да носят генетично кодирани стратегии за оцеляване, когато са изложени на антибиотици, като тетрациклин и аминогликозиди, които са от съществено значение за лечението на много заболявания.

Здравите възрастни, които ядат най-малко осем до десет грама разтворими фибри дневно, имат по-малко устойчиви на антибиотици микроби в червата си, според проучване. Такива фибри се намират в ечемик, овес, боб, леща, грах, семена (като чиа), ядки, моркови, горски плодове, броколи, тиква и артишок.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com