10 мита за махмурлука

3377
10 мита за махмурлука
Снимка: iStock/Guliver

Махмурлукът не е приятно нещо. Много от нас го разбират едва на сутринта след тежка алкохолна вечер. Ето няколко широко разпространени мита за това неприятно състояние. Добре е да ги знаете преди да започнете да пиете алкохол.

Мит № 1 - Полът няма значение

Факт: Ако мъж и жена пият еднакво количество алкохол, по-вероятно е жената да усети по-рано влиянието му. Това е поради факта, че в тялото си мъжете имат по-голямо количество вода, което помага за “разреждане” на алкохола. При женския организъм повече алкохол попада в кръвта. Обикновено мъжете тежат повече, което също е в тяхна полза в този случай и по-трудно се напият.

Мит № 2 - Виното е най-безобидно

Факт: Червеното вино съдържа танини, които причиняват главоболие при някои хора. До същия ефект водят и малцовите алкохолни напитки, като уискито. Ако искате да се предпазите от тежък махмурлук на другия ден, най-добре е да пиете бира и чисти алкохолни напитки, като водка и джин.

5 ранни признака, които показват, че алкохолът е навредил на черния ви дроб

Мит № 3 - Диетичните коктейли са най-безопасни

Факт: Избирайте диетични напитки, ако броите калориите, но не и ако искате да избегнете махмурлука. Изследванията сочат, че коктейли, които съдържат плодове, плодов сок или захар, водят до по-лек махмурлук на другата сутрин.

Мит № 4 - Твърд алкохол преди бира

Факт: От значение за махмурлука е количеството на изпития алкохол, а не реда на питиетата. Стандартните напитки - малка бира, чаша вино или “шот” твърд алкохол, имат почти еднакво алкохолно съдържание. Не се заблуждавайте от големината на чашата. 

Мит № 5 - Яжте паста преди лягане

Факт: Този мит е заблуда поради 2 причини. Първо, хранене преди лягане (след като вече сте пили) е много вредно. Храната трябва да попадне в стомаха преди консумацията на алкохол. Второ, макар всяка храна да забавя усвояването на алкохола в организма, мазнините го правят най-добре. Затова хапнете пържола или пица преди първото си мартини, за да избегнете махмурлука. И още един съвет - пийте повече вода преди лягане, за да не се дехидратирате.

Мит № 6 - Болкоуспокояващи преди лягане

Факт: Повечето болкоуспокояващи медикаменти достигат пика на действието си след около 4 часа, така че, ако ги приемате преди лягане няма да ви помогне. По-добре е да ги пиете, след като се събудите. Не приемайте лекарства с парацетамол след препиване, тъй като комбинацията с алкохол може да навреди на черния ви дроб.

Умерената консумация на алкохол е достатъчна, за да доведе до структурни промени в мозъка

Мит № 7 - Алкохолът помага за добър сън

Факт: Точно обратното. Чаша питие може да ви помогне да заспите бързо, но по-голямо количество алкохол намалява качеството на съня. Няма да преминете през всички фази на съня и ще се събудите твърде скоро. Ако сте пили много, махмурлукът може да се появи още в края на вечерта и да ви попречи да заспите.

Мит № 8 - “Клин клин избива”

Факт: Ако пиете алкохол сутринта ще забавите действието на махмурлука, но няма да се отървете от него. Най-неприятните симптоми се появяват, когато нивото на алкохол в кръвта спадне до нула. Ако консумирате още алкохол за закуска, този момент просто ще се появи по-късно през деня. Ако установите, че не може да се справите без “коктейл за събуждане”, трябва да се консултирате с лекаря си, защото може би сте пристрастени към алкохола.

Мит № 9 - Кафето лекува

Факт: Кофеинът свива кръвоносните съдове, което прави махмурлукът още по-тежък. След тежка алкохолна нощ е най-добре да пиете вода и енергийни напитки, за да се справите с дехидратацията и да възстановите изгубените електролити. 

Мит № 10 - Билковите лекове помагат

Факт: Британски учени са изследвали хапчета за махмурлук, които съдържат мая и екстракт от артишок. Така и не са открили убедително доказателство за ползата от тях. Друг екип британски учени откриха съставка от бодлив кактус, която намалява гаденето и сухотата в устата, които са резултат от махмурлука, но не помага срещу тежкото главоболие. Кое е единственото доказано лекарство срещу махмурлук? Времето.

Не е мит: Алкохолът е отрова

Факт: Алкохолното отравяне е опасност, която застрашава живота ви. Включва следните симптоми:
* объркване, ступор
* гадене
* пристъпи
* забавено, неравномерно дишане
* ниска телесна температура, синкава кожа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com