10 най-хубави плажа в Гърция, за които никога не сте чували

39271
10 най-хубави плажа в Гърция, за които никога не сте чували
Снимка: iStock

Гърция е една от най-добрите летни дестинации, отличаваща се със спираща дъха брегова ивица и хиляди живописни острови. Освен това Гърция е дом на някои от най-добрите плажове в света и вероятно ще ви трябва цял живот, за да ги посетите всички. Най-добрите плажове в Гърция често се намират встрани от утъпканите пътеки, осигурявайки излагане на природните стихии и нотка на уединение.

Очевидно всеки списък с най-добрите гръцки плажове е силно субективен и никога не е пълен. Емблематични места като плажа Саракинико в Милос или плажа Шипрек в Закинтос попадат в списания, пощенски картички и емисии в социалните мрежи. От друга страна, плажовете на по-малките острови никога не получават достатъчно внимание и често остават незабелязани.

В тази статия ще разгледаме десетте най-добри плажа в Гърция, за които вероятно никога не сте чували и които заслужават да бъдат посетени.. Статията се фокусира върху непокътнати места, т.е. отдалечени плажове без съоръжения за максимално автентично изживяване.

И така, нека започнем с най-добрите плажове в Гърция извън утъпкания път.

ПЛАЖ ЛИВАДАКИ, ФОЛЕГАНДРОС

Фолегандрос остана извън радара за международните пътници дълго време, но наскоро това се промени. Малкият остров включва най-красивата Хора (така се наричат основните селища в Цикладите) и умопомрачителен пейзаж.

Ливадаки е уединен плаж на няколко километра от Хора. През лятото малки рибарски лодки организират еднодневни екскурзии до плажа. Въпреки това, тъй като Фолегандрос има един от най-величествените пейзажи в Кукладите, по-добре е да се разходите.

За да стигнете до Ливадаки, ще трябва да се разходите от селището Ано Мерия. Пред таверната „Синантиси” започва пътеката към Ливадаки. В повечето части пътеката е обозначена и отнема около 50 минути, за да стигнете до плажа Ливадаки. През последните стотина метра ще се спуснете по скала и гледката е възнаграждаваща: кристално чисти води и малък каменист плаж с няколко дървета.

ЛИОЛИУ БИЙЧ, ШИНУСА

Шинуса е един от най-малките населени гръцки острови. Той принадлежи към така наречените Малки Циклади и има фантастично настроение. За разлика от други острови, в Шинуса няма да имате нужда от кола, тъй като всичко е на пешеходно разстояние. Можете буквално да посетите всеки плаж, дори и най-отдалечените.

Плажът Лиолиу в Шинуса е на 40 минути пеша от главното селище. На практика трябва да поемете по черния път от Хора до самия край. То е малък пясъчен участък с плитки тюркоазени води. В слънчев ден плажът има карибско настроение.

ПЛАЖ ЛИВОСКОПОС, АНАФИ

Въпреки че Анафи се намира само на деветдесет минути от Санторини, той все още е един от по-малко известните острови в Цикладите. Фактът, че няма ежедневна връзка с други острови, е забранен за туристите. Суровият пейзаж на Анафи обаче е уникален и ако сте склонни към по-малко посещавани острови, трябва да го добавите към списъка си.

Плажът Ливоскопос е един от най-добрите и в същото време по-труднодостъпните плажове в тази статия. Преходът от Хора до Ливоскопос ще отнеме часове, така че е по-добре да наемете кола за деня. За да стигнете до Ливоскопос с кола, имате две възможности.

Първият вариант е да шофирате до първото кръстовище и след това да тръгнете към плажа. Пътят надолу е доста лесен, но пътят нагоре ще бъде предизвикателство. Въпреки това, ако се чувствате достатъчно смели, можете да карате колата си до паркинга на плажа. Черният път е в лошо състояние, а на връщане е стръмен.

На плажа Ливоскопос най-вероятно ще бъдете сами. Морето е кристално чисто и има няколко дървета за подслон. И ето един съвет: проверете прогнозата за вятъра, преди да го посетите. Плажът е изложен на ветровете и ако духа от север, избягвайте го. Вълните могат да бъдат много силни в открито море. Затова посетете Ливоскопос само ако прогнозата показва южни ветрове.

ЛАЙС, НИСИРОС

С активен вулкан и кратер, по който можете да се разходите, Нисирос е скъпоценен камък. Разположен в Додеканезите, точно до Кос, Нисирос е един от най-красивите гръцки острови. И въпреки че Нисирос няма десетки плажове, тези, които има, са красиви.

Лайс бийч е дълга ивица от пясък и камъчета и дори в пиковия сезон има достатъчно място за всички. Поради вулканичните камъни морето изглежда по-тъмно като в Санторини, но е напълно чисто и безопасно за плуване.

В допълнение, до Лайс бийч, можете да посетите и Пакия амос, също толкова красив плаж. През лятото обаче е пълно с безплатни кемпери и може да е предизвикателство да се намери тихо място.

Как да изберем най-добрата спа почивка?

ПЛАЖ АГИЯ КИУРА, ЛЕРОС

Въпреки размера си, Лерос е тих остров, идеален за релаксираща ваканция. Въпреки че повечето плажове на острова няма да ви впечатлят, един наистина се откроява. Aгия Киура е компактен плаж в най-северната част на острова.

Въпреки това, този малък залив има кристално чиста вода, а пясъчният плаж е разположен сред спокоен пейзаж. Освен това, малко преди да слезете до плажа, ще откриете малка църква с дълга история. Иконите на светеца са рисувани от хора, заточени на острова по време на гръцката военна хунта. Определено заслужава посещение преди да отидете на плажа.

ЛИВАДИ БИЙЧ, ДОНУСА

Плажът Ливади в Донуса (не го бъркайте с Ливадаки във Фолегандрос) е един от най-добрите плажове в Гърция. Подобно на Шинуса, малкият остров Донуса принадлежи към комплекса Малки Циклади и е дом на безброй зашеметяващи плажове. Както можете да си представите, избирането само на един плаж е предизвикателство.

Лесно е да стигнете до плажа Ливади с малка рибарска лодка, тръгвайки от пристанището на острова, наречено „Donoussa Magissa“. До плажа се стига за двайсетина минути, но връщането е стръмно и изисква повече време. Но да бъдеш изложен на цикладските елементи и да се наслаждаваш на страхотни гледки е възнаграждаващо.

ПЛАЖА ПЛАКА, ТИЛОС

Тилос е малък остров в Додеканезите с много спокойна атмосфера. Островът е известен като последното селище, където са живели слонове джуджета в Европа и е посещаван от хора, търсещи много релаксираща ваканция. Повечето пътешественици предпочитат да прекарат времето си на плажа в Еристос, привидно безкраен пясъчен участък с кристално чисти води.

Заради случайните пауни, които се разхождат из пясъка, така нареченият Peacock Beach е уникално място на острова. Разположен край рибарското селище Агиос Антониос, Плака е уединен пясъчен участък с чисти води. Липсата на съоръжения на плажа означава, че ще трябва да носите провизии за деня, но Агиос Антониос не е толкова далеч с кола, ако ви се прииска да обядвате,

Лесно е да стигнете до Плака Бийч с кола и можете да паркирате точно пред него. До плажа ще видите и малка ферма, пълна с кози, и там живеят пауните. Ако искате спокоен пейзаж, където можете да се отпуснете под дърветата и да плувате, тогава Плака Бийч в Тилос отговаря на всички изисквания.

КОМОС БИЙЧ, КРИТ

Крит има десетки емблематични плажове, като Елафониси, Фаласарна и Балос. Разположен само на няколко километра от хипи рая Матала, Комос бийч е може би най-дългият в този списък.

Комос е безкраен пясъчен участък и е толкова широк, че е невъзможно да се опаковате. Красотата на пейзажа е рядкост, но имайте предвид, че пред вас е открито море. Това на практика означава, че ако денят е ветровит, вълните могат да бъдат по-високи от 1-2 метра и е опасно да се плува. В тихите дни обаче нищо не може да се сравни с очарованието на Комос и прекарването на един ден там е едно от най-добрите неща за правене на Крит.

ПЛАЖ АПИТИКИ, КАЛИМНОС

Заради отвесните си скали, Калимнос е наричан островът на катерачите. Много алпинисти посещават Калимнос всяка година, за да изкачат планините му, а географията на острова е впечатляваща.

Плажът Апитики се намира на север от острова и можете да го посетите само пеша. Пътят до Апитики започва от най-северното селище на острова, наречено Емпориос. Оттам ще трябва да се разходите почти 50 минути през пейзаж, който със сигурност ще запълни фотоапарата ви. Походът е напълно безопасен, а пейзажът спира дъха.

Пристигайки на плажа Апитики, ще бъдете посрещнати от кози. Те лежат на плажа, тичат по склоновете и заемат района, без да са любопитни. В Aпитики ще бъдете вие, козите и вълните. Както и при Ливоскопос в Анафи, това е северен плаж и посещението му има смисъл само когато ветровете духат от юг. В противен случай вълните ще направят невъзможно плуването. Въпреки това си заслужава да го посетите, дори и да не искате да плувате: пейзажът на този остров от Додеканезите е изключителен.

Кои са най-евтините дестинации в Европа, където ще си изкарате страхотно за без пари

СТЕНО БИЙЧ, АСТИПАЛАЯ

За разлика от предишните плажове, Стено е частично организиран плаж в Астипалая, Гърция. До плажа Стено се стига лесно с кола или автобус, има няколко шезлонга и място за обяд.

Това, което отличава Стено от другите плажове на красивия остров Додеканези, е красивият пейзаж около него. Пейзажът наподобява естествен фиорд, а водите са плитки. Пясъчният плаж Стено е идеален за соло пътуващи и семейства поради красивия си пейзаж и лесния достъп.

За по-уединено усещане можете да посетите и плажа Микро Стено, който е почти долепен до Стено. По този начин можете да посетите два плажа Astypalaia за един ден и да се насладите на времето си в един от най-добрите гръцки острови за плажове и храна. Астипалая е скъпоценен камък и има по-скоро цикладско усещане, въпреки че принадлежи към Додеканезите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com