10 навика, с които да поддържате очите си в ТОП форма

5218
10 навика, с които да поддържате очите си в ТОП форма
Снимка: iStock

Не приемайте очите си за даденост. Тези ежедневни навици ще подобрят зрението и здравето на очите ви в дългосрочен план.

Грижата за очите може да ви помогне да поддържате добро зрение, особено ако често се взирате в екраните. Редовното посещение при очен лекар е от съществено значение за цялостното здраве, особено ако вече имате проблеми със зрението или сте изложени на висок риск от тях, тъй като загубата на зрение може да понижи качеството ви на живот и да повиши риска от депресия, диабет, инсулт и други здравословни проблеми. Практикуването на прости ежедневни навици може да ви помогне да подобрите здравето на очите си и да намалите риска от здравословни проблеми в бъдеще.

Здравословни навици за по-щастлив живот, които да започнете да прилагате днес

Носете слънчеви очила

Излагането на очите ви на ултравиолетови лъчи може да причини увреждане с течение на времето. Носенето на слънчеви очила може да блокира вредната ултравиолетова светлина, намалявайки риска от очни заболявания като катаракта, слънчево изгаряне, рак на очите и израстъци около окото.

Правете паузи от екрана

Продължителното време пред екрана може да причини сухота в очите, болки във врата и раменете, замъглено зрение, главоболие и дигитално напрежение на очите или компютърен зрителен синдром.

Правете си и почивки за книги

Времето пред екрана не е единственият начин да натоварите очите си. Когато четете книга, вероятно също я държите наблизо за дълго време. И двете дейности могат да доведат до късогледство, което означава, че далечните обекти са замъглени, докато нещата отблизо са ясни. Точно както трябва да използвате правилото 20-20-20, за да правите паузи на екрана, трябва да използвате това правило и за паузи на книги. Ако се окажете погълнати от това, което четете или правите на компютъра, настройте аларма, за да не пропуснете 20-минутната почивка.

Движете тялото си

Редовните упражнения могат да осигурят ползи за здравето на очите, като насърчаване на здрави кръвоносни съдове и намаляване на риска от развитие на глаукома и диабетна ретинопатия. Правете поне 150 минути умерена аеробна активност всяка седмица, плюс два дни силови тренировки за вашите мускули. Можете също да практикувате упражнения за очите, за да намалите напрежението и умората, докато седите на бюрото си.

Излезте навън

Децата и възрастните трябва често да излизат навън, дори ако правите препоръчителните упражнения на закрито. Изследванията показват, че децата, които прекарват времето си на открито, имат по-малък риск от развитие на късогледство в юношеска възраст и като възрастни. Играта с децата ви на местната детска площадка, разходката из гората или дори в двора може да помогне на цялото семейство да остане здраво и активно.

Не пушете

Добре известно е, че пушенето е вредно за здравето. Освен това може да увеличи риска от развитие на очни заболявания като катаракта или свързана с възрастта макулна дегенерация. Бъдещите изследвания могат да определят дали пушенето на цигари може също да причини глаукома и да насърчи появата или прогресията на диабетна ретинопатия.

Хранете се балансирано

Храните, които ядете всеки ден, могат да подобрят здравето на очите ви. Яденето на храни, богати на витамини А, С и Е, бета-каротин, омега-3 мастни киселини, лутеин, зеаксантин и цинк, може да помогне на клетъчния растеж, да намали възпалението на очната тъкан и да ограничи свободните радикали, които могат да увредят очите ви.

Избягвайте да търкате очите си

Ако обичайно търкате очите си, това може да причини увреждане на очите или инфекции. Сухите очи и напрежението в очите могат да ви накарат да искате да разтриете очите си, а някои може да ги разтрият твърде много или твърде силно. Това може да доведе до проблеми като намалено или замъглено зрение, главоболие, възпаление, чувствителност на очите и светлина. Друга причина да избягвате триенето на очите е, че бактериите или вирусите по пръстите или ръцете ви могат да доведат до конюнктивит. Вместо да търкате очите си, използвайте капки за очи или физиологичен разтвор, за да ги почистите и да ги поддържате влажни.

Топ 10 навика от ежедневието на успешните хора, които да прилагате и вие

Мийте ръцете си

Винаги трябва да миете ръцете си, преди да докоснете лицето или очите си и да боравите с контактни лещи.  Освен това не може да се каже какъв вид микроби има върху предметите, които докосвате, след като някой несъзнателно ги е заразил.

Свалете грима си

След дълъг ден последното нещо, за което може да си помислите, е да премахнете грима от очите си, преди да си легнете. Но това е от полза за здравето на очите ви и може да намали риска от блефарит или възпаление на клепачите.

Трябва също така да възприемете добри практики за грим, които могат да спасят кожата и очите ви, като например да използвате само продукти, направени за очи, да сменяте грима си често, да не нанасяте грим за очите във вътрешните клепачи и никога да не споделяте грима за очи с някой друг. Ако използвате четки или гъби за нанасяне на грим за очи, мийте ги редовно.

Информацията, съдържаща се в тази статия, е само за образователни и информационни цели и не е предназначена като здравен или медицински съвет. Винаги се консултирайте с лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com