10 неподозирани приложения на кислородната вода

22842
10 неподозирани приложения на кислородната вода
Снимка: iStock

Кислородната вода, известна също като водороден пероксид (Х2О2), обикновено се използва за измиване на рани. Това не е много, като се вземе предвид, че в много други ситуации това необичайно вещество може да ни помогне. По-долу ще намерите списък на десетте най-прости начина да използвате водороден пероксид. Някои от тях със сигурност ще ви изненадат!

1. Когато получим настинка или грип

Можете да капете ушите си с водороден прекис. Типичната настинка с възпалено гърло започва с бактерии, които растат в средното ухо. Ако успеем да открием този проблем навреме, никоя инфекция няма да има шанс да се развие. Тази отвара помага и при деца.

2. За лечение на болни синуси

За изплакване на синусите може да се използва разтвор на водороден пероксид и физиологичен разтвор. Такава смес не причинява никакви странични ефекти и може да донесе облекчение почти веднага. Добавете 2-3 капки водороден пероксид към 5 мл физиологичен разтвор. Поставете сместа първо в едната ноздра, след това в другата. Когато течността навлезе в синусите - може да изпитате силно парене - това е нормално. След като изчакате известно време, можете да издухате носа си.

3. Профилактично

Водородният пероксид е най-евтиният продукт на пазара, подобряващ състоянието на цялото тяло. А именно тялото, което поради заседналия начин на живот, диетата и други фактори, често се бори с недостиг на кислород. Следователно, консумирането на една капка водороден пероксид, разреден в 30-50 мл обикновена вода, няма да навреди на никого. 

4. При миене на зъбите

Приготвянето на паста за зъби от еднаква смес от сода бикарбонат и водороден пероксид е много проста и бърза, а самата паста за зъби - изключително ефективна и преди всичко - без вредни флуориди. След като направите пастата, потопете четката си за зъби в 3% водороден пероксид и измийте зъбите си.

5. При изплакване на устата

Използвайте една чаена лъжичка 3% разтвор, смесен с 50 мл чиста вода. Такава смес може да се използва профилактично и терапевтично, когато настъпят някои промени в устната кухина - например афти. Не забравяйте да не поглъщате сместа и да я използвате в случай на еднократно лечение. При ежедневна употреба може да раздразни лигавиците.

6. За къпане

Изсипете 200 грама водороден пероксид във вана с топла вода и след това се къпете в тази смес за 30-40 минути веднъж седмично, за да наситете цялото тяло с кислород отвън.

7. При кожни заболявания (екзема, псориазис, атопичен дерматит, акне)

Намазвайте обрива 1-2 пъти на ден с 3% разтвор на водороден пероксид. 

8. За почистване на повърхности в кухнята и банята

Благодарение на водородния пероксид можете бързо да почистите и дезинфекцирате различни плотове и повърхности в кухнята и банята. Просто разредете водородния пероксид с чиста вода.

9. Премахване на бактериите Е-coli от зеленчуци и плодове

Изсипете 1/4 чаша водороден пероксид и долейте със студена вода в подходящ съд. Накиснете плодовете и зеленчуците за около 20-30 минути. След това изплакнете и подсушете.

10. Пране

Водородният пероксид е отличен продукт, използван за избелване и премахване на петна от бели тъкани. Добавете 100-200 мл водороден пероксид към пералнята на мястото на белина. Освен че подобно допълнение ще направи дрехите ви бели, то допълнително ще ги дезинфекцира и ще премахне петната от тях (включително и петна от кръв, които се отстраняват трудно).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com