4 изпитани скандинавски трика за по-добър сън

6909
4 изпитани скандинавски трика за по-добър сън
Снимка: Istock

В забързания свят, в който живеем, постигането на добър нощен сън може да бъде предизвикателство. Скандинавският начин на живот, известен с това, че набляга на благополучието и баланса, предлага някои проницателни трикове, които могат да допринесат за по-добър сън.

Ето 4 скандинавски практики, които могат да ви помогнат да подобрите качеството на съня си.

Редовна дейност на открито

Скандинавците са известни с любовта си към живота на открито, дори и в по-студен климат. Редовното участие в дейности на открито, особено през светлата част на деня, може да ви помогне да регулирате циркадния си ритъм. Излагането на естествена светлина, особено сутрин, сигнализира на тялото ви, че е време да се събудите и да бъдете бодри. Това излагане на естествена светлина може да допринесе за по-последователен цикъл на сън и бодърстване, което улеснява заспиването през нощта и събуждането сутрин с чувство за свежест.

Пийте ябълков оцет вечер за спокоен сън!

Балансирано хранене

Скандинавските диети често са богати на пълноценни храни, като наблягат на баланса между протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Избягването на тежки ястия близо до лягане и избирането на лека закуска, като малка порция кисело мляко или шепа ядки, може да предотврати дискомфорт и лошо храносмилане, които могат да нарушат съня ви. Освен това включването на храни, богати на хранителни вещества, подпомагащи съня, като магнезий и триптофан, може да подпомогне по-спокойния нощен сън.

Осъзнати практики

Скандинавците ценят съзнателността и техниките за намаляване на стреса. Включването на практики за осъзнатост, като медитация или леко разтягане, в рутинната ви програма преди лягане може да помогне за успокояване на ума и намаляване на нивата на стрес. Установяването на последователен ритуал преди сън сигнализира на тялото ви, че е време да се отпусне, което спомага за по-плавното преминаване в релаксирано състояние, благоприятстващо съня.

Навици за здрав и спокоен сън

Регулиране на температурата

Поддържането на комфортна среда за сън е от решаващо значение за добрата нощна почивка. Скандинавците разбират значението на регулирането на температурата. Поддържайте спалнята си хладна, в идеалния случай между 15-20°C, тъй като по-хладната среда е по-благоприятна за съня. Инвестирайте в дишащи материали за спално бельо, като памук или лен, за да регулирате телесната температура и да си осигурите комфортен сън през нощта.

Включването на тези скандинавски трикове в начина ви на живот може да допринесе за по-добро качество на съня. Като се съсредоточите върху създаването на уютна атмосфера, заниманията на открито, поддържането на балансирана диета, практикуването на осъзнатост и регулирането на средата за сън, можете да подобрите навиците си за сън и да се събуждате с усещане за по-голяма отпочиналост и подмладяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com