5 начина да се чувствате по-малко подути след големи празнични ястия

1768
5 начина да се чувствате по-малко подути след големи празнични ястия
Снимка: iStock/Guliver

Празничното угощение може да ви накара да се почувствате подути и неудобни.

Пълният и тежък корем може да означава, че току-що са изядени страхотни неща, но също така може да означава, че предстои да се случат неудобни неща.

Например, средно стомахът на възрастен е подобен по размер на стиснат юмрук.  Докато напълвате стомаха си до неговия капацитет, това може да причини дискомфорт, включително лошо храносмилане и дори гадене.

За да помогнат за премахването на това усещане за преяждане, летаргия, подуване, експертите по хранене казват, че следните 5 съвета могат да помогнат за намаляване на чревния дискомфорт по време на празничния сезон.

1. Разпознайте вашите тригери

Като гост на парти може да се окажете зависими от това, което сервира домакинът, което може да означава, че може да не знаете точно какви съставки използват, за да приготвят храната си.

Въпреки това, знаейки предварително кои съставки предизвикват дискомфорт, може да помогне за премахване на подуването.

Независимо дали става дума за млечни продукти, глутен или някаква друга храна, да сте наясно с хранителната непоносимост и други задействания е важно, за да можете да ги избегнете или ограничите, за да предотвратите храносмилателни проблеми като подуване на корема.

Най-добре е да проследявате храната, която ядете, порциите, времето, емоциите по това време (щастливи, стресирани и т.н.), както и всички симптоми, които чувствате. Това може да ви позволи да търсите модели за идентифициране на храни, които могат да причинят подуване, както и да ви помогне да видите дали други фактори като стрес може да влошат симптомите ви.

2. Не пестете калории за партито

Постоянното хранене през целия ден може да ви предпази от преяждане на партито.

Прекалено дългото изчакване между храненията, докато станете гладни, често може да доведе до твърде бързо и твърде много ядене, което може да предизвика увеличаване на подуването.

Кои са най-добрите храни против подуване на корема?

Вместо да „спестите“ всичките си калории за голямо хранене, тя каза да ядете последователни ястия и закуски, за да подпомогнете храносмилането през целия ден.

Внимавайте за храни, които могат да предизвикат подуване, като например големи количества кръстоцветни зеленчуци наведнъж, ядене на повече фибри, отколкото обикновено бихте направили без натрупване, или ядене на ястия с големи количества мазнини, натрий и добавена захар.

3. Направете размяна на храна

Независимо дали сте домакин или знаете какво ще сервира домакинът на партито, можете да предоставите алтернативни опции за избор.

Ако се опитвате да изградите здравословна връзка с храната, има лесни размени на здравословни празнични храни, които можете да направите.

Например, ако пълните с млечни продукти сирене и бисквити са типично предястие на вашата празнична трапеза, той каза да опитате да го смесите тази година с хумус, пита и пресни зеленчуци.

Вместо маслено картофено пюре, помислете за преминаване към алтернатива на сладки картофи.

И вместо да избирате оризово ястие с високо съдържание на нишесте, посегнете към бобови растения, които са богати на калий, минерал, който помага за изхвърлянето на излишния натрий, причиняващ подуване.

Ако размяната ви се струва непосилна или като твърде много работа, тя каза да се придържате към умереното хранене. Любимата й стратегия за това по време на празнични ястия е първо да прегледа всички хранителни предложения, преди да ги добави в чинията си.

След това направете балансирана чиния, пълна с 1/3 с продукти, 1/3 с постни протеини и останалата 1/3 с любими гарнитури. Това ви позволява да се наслаждавате на всички предложения, без да прекалявате, което може да помогне за намаляване на подуването.

4. Добавете листни зеленчуци в чинията си

Зеленчуци като спанак, къдраво зеле, бок чой, аспержи и манголд имат високо съдържание на вода, освен това са с ниско съдържание на калории и са пълни с витамини, минерали и фибри. Те работят добре за намаляване на подуването на корема.

Ако увеличите приема на зеленчуци бързо, без да се адаптирате към добавен прием на фибри, това може да доведе до повече подуване. Също така, ако не увеличите приема на вода, докато увеличавате фибрите, това също може да доведе до подуване и запек.

Кръстоцветните зеленчуци като броколи също могат да причинят повече газове, така че често е най-добре да се насладите на варени вместо сурови, за да намалите въздействието върху подуването.

5. Ограничете алкохолните напитки

Докато алкохолните напитки често са част от празнуването на празниците, пиенето на алкохол след ядене на тежки ястия може да влоши подутия стомах.

Бърза помощ за подутото коремче след празниците

Алкохолът е възпалително вещество, което може да забави храносмилането и да увеличи задържането на вода, карайки ви да се чувствате летаргични. Това може също да доведе до подуване на тялото, което може да доведе до газове, дискомфорт и подуване на корема.

Отдалечаването на вода помага за предотвратяване на подуване, но не се опитвайте да изпивате вода наведнъж, тъй като това също може да увеличи подуването.

По време на празнични тържества опитайте да включите забавни коктейли, приготвени с газирана вода и 100% сок, като вкусен начин да се насладите на празника без допълнително подуване на следващия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com