Дали имаме алергия към глутен - ето как да разберем!

6149
Дали имаме алергия към глутен - ето как да разберем!
Снимка: iStock

Алергия към глутен предизвиква чревни симптоми като излишни газове, болки в стомаха, диария или запек - но понеже такива признаци се явяват при различни заболявания, това неразположение често остава недиагностицирано.

Д-р Татяна Занин обяснява проблема с тази алергия. 

Алергията към глутен е възможно да няма конкретна причина или да е причинена от целиакия. Затова, когато почувствате коремен дискомфорт след консумиране на храни с глутен, би трябвало да се консултирате с лекар. Чувствителност към глутена може да възникне при деца и възрастни поради затрудненото му усвояване; той е протеин, присъстващ в пшеницата, ръжта и ечемика.

Лекар: Ако усещате това, значи имате непоносимост към глутен

Основните симптоми за алергия към глутен са следните.

1. Коремен дискомфорт

Когато има такава алергия, то след консумиране на храни, съдържащи пшеница, ечемик или ръж, често се развиват симптоми от рода на излишни газове, диария, подут корем или запек. Чревните клетки също се увреждат, което води до лошо усвояване на витамини и минерали. Болката от тази алергия се повтаря и обикновено се съпровожда с газове и чревни промени, особено след ядене на тестени изделия и сладкиши.

2. Световъртеж

Консумирането на глутен е възможно да причини замайване, дезориентация, умствено объркване или чувство за умора след хранене - но тези симптоми обикновено не се свързват с алергия и затова остават незабелязани. Замаяността, причинена от алергията, възниква дори, когато човек е добре нахранен и отпочинал и не е непременно свързана с прекомерна физическа активност или промени в кръвното.

3. Промени в настроението

Поради чревния дискомфорт е обичайно да възникват промени в настроението, най-вече след хранене – с признаци на раздразнителност, безпокойство или тъга. Тези чести колебания в настроението също причиняват умора и изтощение, даже след добър сън. Причината е, понеже организмът се фокусира в противопоставянето на възпалението в червата и използва цялата енергия - която в противен случай би създала прилив на сили и добро настроение.

4. Хронична мигрена

Като цяло мигрената, причинена от тази алергия, започва около 30 до 60 минути след храненето; може да изникнат симптоми на замъглено зрение и болка около очите.

5. Сърбеж по кожата

Възпалението в червата, причинено от алергия, може да причини суха и сърбяща кожа, образувайки дребни червени подутини.

6. Мускулни болки

Консумирането на глутен може да причини или засили симптомите на болка в мускулите, ставите и сухожилията – състояние, клинично наречено фибромиалгия. Подуването също е често срещано, особено в ставите на пръстите, в коленните и тазобедрените стави.

Митове и факти, които трябва да знаете за глутена

7. Лактозна алергия

Често алергията към лактоза се проявява заедно с алергията към глутен. Затова хората, които вече имат диагноза алергия към лактоза, са по-склонни да развият алергия към храни с ръж, пшеница и ечемик.

Как да разберете имате ли алергия спрямо към глутен?

При наличието на описаните симптоми оптималното е да се извършат тестове за алергия: кръвен тест, тест на изпражненията, тест на урината или чревна биопсия с цел да се оцени дали чревните промени се дължат на целиакия.

Как да живеем с алергия към глутен?

След диагностицирането всякакви храни с този протеин трябва да се изключат от менюто: пшенично брашно, тестени изделия, сладкиши и бисквити. Възможно е да бъдат открити подобни продукти, които не съдържат глутен: макарони, отделни видове хляб, бисквити и сладкиши, направени от позволени брашна и нишестета: оризово и царевично брашно, картофено, сладко и кисело нишесте.

Важно е да се чете списъкът на съставките на етикета, за да се провери за ечемик, пшеница или ръж в състава или остатъци от глутен, какъвто може да е случаят с продукти като кайма, колбаси, зърнени люспи, кюфтета и консервирани супи.

Внимание! Статията е само за информация. Не се самолекувайте и търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com