5 основателни причини по-често да слагаме хрян на масата като лека закуска

6402
5 основателни причини по-често да слагаме хрян на масата като лека закуска
Снимка: iStock

Най-ценното вещество в хряна е синигрин. Именно той придава на растението специфичен вкус и аромат. Той, също така произвежда, натриев изотиоцианат, натурален антибиотик.

Бори се с гъбички и бактерии, има способността да затопля тялото, да премахва храчките. Хрянът стимулира храносмилателната система, нормализира жлъчния мехур, подобрява метаболитните процеси. Веществото действа в ястия като консервант от естествен произход.

Източник на микроелементи и витамини

Хрянът дразни вкусовите рецептори с апетитна миризма и пикантен вкус. Той е богат източник на много полезни елементи като витамин А, Е, Р, К, РР, група В, магнезий, сяра, йод, фосфор, калций и др.

Съдържанието на витамин С в хряна надвишава това на лимона. Това се дължи на факта, че ядливите корени на растението са под земята и не се окисляват от ултравиолетовите лъчи. За да получите максимална полза от продукта, е необходимо да сервирате на масата пресен хрян, който не е подложен на топлинна обработка с високи температури.

Този лек с хрян облекчава симптомите на настинка само за 15 минути

Възстановяване на кожата

Богатият състав на хряна действа добре на кожата. В този случай пресният корен е нужно да се консумира не само вътрешно, но и външно.

Коренът, намачкан до състояние на каша, е необходимо да се разрежда с вода и да се използва за измиване на лицето и изплакване на скалпа. Такава проста рецепта ще облекчи проблема с активната секреция на себум, старчески петна и лунички. А хрянът ще помогне да се отървете от акне, дезинфекцирайки кожата.

Премахване на болкови синдроми

Хрянът е бил болкоуспокояващо много преди хората да открият кулинарните му способности. Богатият състав може да укрепи сърдечно-съдовата система, да нормализира храносмилането и да подобри кръвообращението. Има диуретичен ефект и може да действа като детокс. Но хрянът е особено добър като анестетик. Коренът се използва за облекчаване на болезнени симптоми при заболявания на ставите, мускулно претоварване, менструални болки.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по половин лъжичка хрян

Нискокалоричен

За да отслабнете активно, но в същото време да ядете вкусно и разнообразно, включете хрян в менюто си. 100 g от продукта съдържат 70 kcal. Струва си да се изясни, че е невъзможно да се яде такава порция наведнъж, което прави продукта още по-полезен.

Хрянът е добра гарнитура към зеленчуци, риба, месо. Ще ви позволи да намалите приема на храна, като не използвате сосове с консерванти, сол и рафинирана захар с високо съдържание на мазнини в храната си.

Хрянът като предястие е лесен начин за разнообразяване на вкуса на готовите ястия, както и за подобряване на организма чрез попълване на запасите му с витамини и микроелементи, танини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com