5 причини за повишена температура вечер

7768
5 причини за повишена температура вечер
Снимка: iStock

Треската, характеризираща се с повишена телесна температура, може да се появи по всяко време на деня, но при някои хора повишението на температурата може да се прояви именно през вечерните часове. Въпреки че треската често е симптом на основно заболяване, вечерното повишаване на температурата може да се дължи на различни фактори. Разбирането на тези причини е от решаващо значение за правилното диагностициране и ефективното лечение.

Инфекции

Една от най-честите причини за вечерната температура са инфекциите. Бактериалните, вирусните или гъбичните инфекции могат да доведат до повишаване на телесната температура, тъй като имунната система реагира на нахлуващите патогени. При инфекции като респираторни инфекции, инфекции на пикочните пътища и някои видове пневмония често се наблюдава вечерно повишаване на температурата. Естественият циркаден ритъм на организма, който включва повишаване на телесната температура в късния следобед и ранната вечер, може да изостри този симптом по време на инфекции.

Сваляне на висока температура с мед - звучи странно, но е възможно

Възпалителни нарушения

Възпалителните заболявания, като ревматоиден артрит или възпалително заболяване на червата, могат да причинят по-силно изразена температура вечер. Тези нарушения включват свръхактивен имунен отговор, който може да доведе до системно възпаление и повишена телесна температура. Вечерната треска може да е свързана с повишената възпалителна активност на организма през тези часове, което допринася за общия дискомфорт, изпитван от хората с такива състояния.

Автоимунни заболявания

Автоимунни заболявания: Автоимунните заболявания, при които имунната система погрешно атакува здрави тъкани, също могат да бъдат свързани с вечерна треска. При състояния като лупус и някои видове васкулити може да се наблюдава периодично повишаване на телесната температура, което често е по-забележимо вечер. Сложното взаимодействие между имунната система и вътрешните регулаторни механизми на организма може да допринесе за този модел на повишена температура.

Неопластични състояния

Някои видове рак, особено хематологичните злокачествени заболявания като лимфомите, могат да доведат до повишена температура, която достига своя връх вечер. Свързаната с рака треска може да е резултат от реакцията на организма към растежа на тумора или като следствие от лечения като химиотерапия. Освобождаването на цитокини и други сигнални молекули от раковите клетки може да наруши регулирането на температурата в организма, което води до повишаване на температурата вечер.

Какво помага за бързо сваляне на температура

Реакции на лекарствата

Някои лекарства могат да предизвикат повишена температура като страничен ефект, а времето на прием може да допринесе за повишаване на температурата вечер. Лекарствена треска може да се появи при антибиотици, антиконвулсанти и някои психиатрични лекарства. Разбирането на потенциалните странични ефекти на лекарствата и тяхното въздействие върху телесната температура е от решаващо значение за доставчиците на здравни услуги при оценката на пациенти с вечерна треска.

Вечерната треска може да бъде показателна за различни основни здравословни състояния, вариращи от инфекции и възпалителни заболявания до автоимунни заболявания и неопластични състояния. Правилната медицинска оценка, включваща подробна анамнеза, физикален преглед и диагностични тестове, е от съществено значение за установяване на конкретната причина и започване на подходящо лечение. Лицата, при които се наблюдава постоянна или повтаряща се вечерна треска, трябва да потърсят лекарска помощ за цялостна оценка и план за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com