Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 естествени антихистамини за помощ при алергии

10 юни 2024, 13:54 часа

Сезонните алергии могат да бъдат трудни за управление. Обичайните лечения обикновено включват лекарства без рецепта, но естествените антихистамини също могат да бъдат чудесен вариант. Примерите включват бутрак, витамин С и кверцетин.

Ако имате сезонни алергии, знаете, че те могат да бъдат предизвикателство. Симптоми като кихане, сърбящи очи, запушен нос и налягане в синусите могат да станат трудни за справяне.

Независимо дали симптомите ви се дължат на сенна хрема, алергичен ринит (сенна хрема) или сезонни алергии, множество лекарства могат да ви помогнат в борбата с тях. Но някои от тези лекарства имат свой собствен дълъг списък от странични ефекти.

Вероятно вече сте опитвали много от тези решения без рецепта (OTC), за да се опитате да намалите сезонните си симптоми. Сега може да искате да опитате нещо друго.

Алергия към полени - видове и лечение

Някои доказателства сочат, че напълно естествените решения могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Разбирането как действат антихистамините може да ви помогне да определите по-добре дали естествените антихистамини могат да помогнат на вашите симптоми по време на сезона на алергиите.

Как действат антихистамините

Алергиите са имунен отговор към иначе безвредно вещество. Това вещество – независимо дали става въпрос за цветен прашец, животинска козина или прах – влиза в контакт с клетките в лигавиците на носа, устата, гърлото и белите дробове.

При човек с алергии това завършва с освобождаване на химикал, наречен хистамин. Хистаминът е част от имунната система, която причинява всички симптоми, свързани с алергиите, като кихане, сърбеж и подобни на настинка симптоми.

Антихистамините действат, като блокират хистаминова активност, за да спрат алергичната реакция.

Много лекарства за алергия на рафтовете на местната аптека действат като антихистамини. Някои храни и растителни екстракти могат по подобен начин да блокират ефектите на хистамина.

Примерите включват:

Витамин Ц

Витамин С е водоразтворим витамин, намиращ се в растителни храни като цитруси, листни зеленчуци и горски плодове. Той има няколко функции, като например да може да лекува рани и да управлява инфекции.

Тополовият пух не е алерген, но с какво вреди?

Преглед на изследване от 2023 г. установи, че може също да помогне за подобряване на симптомите на алергичен ринит, като сърбеж и кихане.

Витамин С може да се намери и под формата на добавка. Лекарят може да препоръча да приемате това, ако имате дефицит на витамин С и не получавате достатъчно чрез диетата си.

Пробиотици

Пробиотиците са микроорганизми, които могат да помогнат за поддържане или подобряване на нивата на добри бактерии в червата. Те могат да бъдат намерени в няколко хранителни източника, като например:

  • кисело зеле
  • кисело мляко
  • темпе
  • сметана
  • комбуча

Преглед от 2021 г. Доверен източник предполага, че пробиотиците също могат да помогнат за намаляване и предотвратяване на симптомите на алергия. Прегледът също така предполага, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма и атопичен дерматит.

Ако редовно изпитвате сезонни алергии, може да помислите за добавяне на повече пробиотични храни към вашата диета.

Коприва

Копривата е цъфтящо растение, което произхожда от Азия и Западна Северна Африка. Може да бъде и естествен антихистамин. По-старо проучване от 2009 г. установи, че копривата може да доведе до намаляване на симптомите на алергия.

Въпреки това, проучване от 2017 г. установи, че копривата има подобен ефект на плацебо хапче. Изследователите отбелязват, че все още са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере дали растението е ефективно.

Можете да закупите коприва като добавка или като насипен чай в магазините за здравословни храни.

Бромелаин

Бромелаинът е съединение, което най-често се среща в ананасите, но можете да го намерите и под формата на добавка. Известно е, че е ефективен при лечение на респираторен дистрес и възпаление, свързано с алергии.

Анализ от 2023 г. установи, че бромелаинът може да бъде ефективен срещу синузит, вид възпаление на носния проход, причинено от алергии или настинка.

Експертите препоръчват приема на бромелаин чрез ядене на ананас, а не чрез приемане на добавки.

Когато имате алергии, облекчението може да изглежда недостижимо. Като комбинирате естествени лекарства с подходяща грижа за себе си и избягване на алергени (когато е възможно), можете да намерите облекчение на симптомите на алергия.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес