6 естествени козметични масла за мека като кадифе кожа

27329
6 естествени козметични масла за мека като кадифе кожа
Снимка: iStock/Guliver

Чисти масла за чиста кожа

Марковите лосиони и кремове често идват с консерванти, оцветители и изкуствени аромати - всички те могат да доведат до повишена чувствителност на кожата.

Използването на маслото е лесно

Как да ги използвате? В повечето случаи ще искате да сложите тънък слой върху мокра (не суха) кожа. Въпреки че не искате да оставяте твърде много излишък върху кожата си, опитайте се да оставите маслото да попие възможно най-дълго – скоро ще забележите разликата.

1. Масло от сладък бадем

Нежното масло от сладък бадем обикновено е безопасно дори за чувствителни типове кожа (въпреки че винаги трябва да тествате, преди да се ангажирате с лечение). Има прекрасна, мека миризма, което означава, че това масло е особено добро в изпълнението на двойното действие като нежно сладък аромат. След като кожата вече не е суха или раздразнена, помислете за смесване с малко кафява захар, за да създадете, почистващ скраб за тяло.

Обогатете маслото си: Смесете масла от канела, карамфил, роза и лавандула за смес против спазми. Известно е, че маслата от лавандула и роза помагат за облекчаване на болката.

Започнете да използвате тези масла за по-здрава и блестяща коса

2. Масло от кайсиеви ядки

Друго сладко, леко масло, което може да се използва върху тялото и косата е маслото от кайсиеви ядки, което е богато на витамини като А, С, Е и К. За да избегнете запушени пори и акне, не забравяйте да го изплакнете от кожата си с топла вода и внимателно да я подсушите с чиста кърпа. Кайсиевите ядки също имат чудесно двойно действие за суха, увредена коса – добавете няколко капки към затоплено базово масло като бадемово и след това нанесете върху влажна коса, като я увиете в кърпа за поне 20 минути.

Обогатете маслото си: Добавете няколко капки масло от чаено дърво към маслото от кайсиеви ядки за смес против акне.

3. Лечебно слънчогледово масло

Слънчогледовото масло е изключително успокояващо, благодарение на набор от мононенаситени мастни киселини и техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. (В едно проучване от 2008 г. слънчогледовото масло дори е помогнало за предотвратяване на сепсис и смъртност при недоносени бебета в сравнение с овлажнител на петролна основа.) Това означава, че може да помогне при дразнене на кожата, не само суха кожа, но и хронично акне и екзема.

Обогатете маслото си: Добавете няколко капки лавандула, за да засилите лечебните свойства и да добавите божествен, релаксиращ аромат. Известно е, че лавандулата помага в борбата със стреса, който може да бъде причина за дразнене на кожата.

4. Масло от гроздови семки

Това леко, богато на витамини масло се използва в безброй продукти за кожа, дори тези, предназначени за лице, тъй като неговите полифеноли може да имат някои свойства против стареене. За разлика от някои по-тежки масла, маслото от гроздови семки е дори безопасно за кожа, склонна към обриви. Това е антибактериално, противовъзпалително и чудесно масло за заздравяване на рани, ако сте предразположени към ожулвания и порязвания по коленете.

Обогатете маслото си: Няколко капки сандалово дърво против стареене ще ви помогнат да насърчите меката кожа и да облекчите появата на бръчки.

5. Овлажняващ зехтин

Може би най-контраинтуитивният избор тук, зехтинът - тази основна част от всяка средиземноморска диета също е древен инструмент за красота (и вероятно наличен в кухнята ви точно сега). Това е най-добрият универсален мехлем за кожа: Използвайте го за нежно премахване на грима, успокояване на напукани пети, дълбоко поддържане на косата или просто за овлажняване на суха кожа. Използвайте леко докосване и избършете излишъка, за да предотвратите дразнене или запушване.

Обогатете маслото си: Добавете няколко капки етерично масло от розмарин за по-силна коса. Клиничните прегледи показват, че розмаринът може да възстанови косопада и да подпомогне растежа на косата.

Използвайте тези натурални масла, ако искате мека като кадифе кожа

6. Балансиращо масло от жожоба

Маслото от жожоба, споделя много от същите овлажняващи и защитни качества като зехтина. Добавете малко захар и лимон за скраб за устни и го нанесете след увреждане от слънцето като балсам. Докато ролята му за предотвратяване на косопада се обсъжда, изследванията предполагат, че третирането на скалпа с масло от жожоба може да предотврати пърхота.

Обогатете маслото си: Добавете няколко капки етерично масло от нар или екстракт от зелен чай, за да помогнете за справяне с по-нататъшното увреждане от слънцето. Екстрактът от женско биле също може да помогне при изсветляване на тъмни петна или хиперпигментация.

Точно както можете да приспособите вашите масла за тяло за себе си, няма и един начин да ги приложите. Най-добрият начин да избегнете кожни реакции е да следвате определен набор от правила. Пазарувайте етерични масла от единична смес точно както бихте направили всеки друг органичен продукт:

  • Тествайте с пластир, като капнете капка върху вътрешната страна на китката си и изчакате поне 24 часа, за да видите дали има реакция.
  • Купувайте местно, когато е възможно, от доверени доставчици.
  • По-малко съставки и консерванти често означават по-малък шанс за развитие на дразнене.
  • Пропуснете консервантите и химикалите, когато е възможно.
  • Избягвайте добавените аромати, иначе посочени като парфюми.
  • Купете допълнителни слънцеустойчиви контейнери за вашите собствени смеси, за да избегнете излагането на маслата на слънце твърде много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com