6 подправки, които са по-полезни, отколкото си мислите

34621
6 подправки, които са по-полезни, отколкото си мислите
Снимка: ReStyled Living / Pixabay

Подправките са неразделна част от кулинарните традиции от векове, не само заради подобряването на вкуса, но и заради потенциалните им ползи за здравето. Въпреки че много подправки се използват често в кухните по света, има някои подценявани скъпоценни камъни, които предлагат повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ето шест подправки, които са по-полезни, отколкото си мислите:

Куркума

Куркума: широко известна с яркия си жълт цвят, тя съдържа куркумин - мощно противовъзпалително съединение. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит, да намали риска от сърдечни заболявания и дори да притежава противоракови свойства. Добавянето на щипка куркума към ястията ви може да допринесе не само за вкуса, но и за цялостното благосъстояние.

Съкровищницата на природата: 10-те най-полезни диворастящи билки

Канела

Канела: Освен с възхитителния си аромат и сладък вкус, канелата е свързана с различни ползи за здравето. Тя може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което я прави полезна за хора с диабет. Освен това канелата е богата на антиоксиданти, които могат да спомогнат за намаляване на възпаленията и поддържане на имунната функция. Поръсете малко канела върху сутрешната си овесена каша или в любимите си печени изделия за допълнителен здравословен ефект.

Кимион

Кимионът е универсална подправка с топъл, земен вкус, който се среща в различни кухни. Освен в кулинарията, кимионът има и полезни свойства за храносмилането. Той може да помогне за облекчаване на лошото храносмилане, подуването на корема и газовете. Включете кимион в смесите си от подправки или го използвайте като подправка за печени зеленчуци, за да подобрите не само вкуса, но и да насърчите здравето на храносмилателната система.

Кардамон

Тази ароматна подправка придава уникален цитрусов вкус както на сладки, така и на солени ястия. Смята се, че кардамонът има антиоксидантни свойства и може да помогне за подобряване на храносмилането. Някои проучвания показват, че кардамонът може да има потенциални ползи за здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане. Експериментирайте с кардамона в десерти, чайове или къри за възхитително разнообразие и потенциални ползи за здравето.

9 супер билки и подправки с мощни ползи за здравето

Кориандър

Семената и пресните листа (кориандър) на растението кориандър се използват често в кулинарията. Кориандърът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на организма от оксидативен стрес. Смята се, че той има и противовъзпалителни свойства. Смленият кориандър може да се използва в смеси от подправки, а пресният кориандър придава силен аромат на салати, салса и др.

Семена от копър

Семената от резене имат специфичен вкус, подобен на сладък корен, и често се използват както в солени, така и в сладки ястия. Освен кулинарната си привлекателност семената от копър могат да подпомогнат храносмилането и да облекчат подуването на корема. Те съдържат съединения, които са свързани с противовъзпалително и антиоксидантно действие. Сдъвчете няколко семена от копър след хранене или ги включете в готвенето си, за да придадете аромат и да улесните храносмилането.

Включването на тези подправки в кулинарния ви репертоар не само подобрява вкуса на ястията, но и осигурява редица потенциални ползи за здравето. Експериментирането с тези подценявани подправки може да добави ново измерение към готвенето ви, като същевременно допринесе за цялостното ви благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com