6 ползи за здравето от консумацията на куркума

4757
6 ползи за здравето от консумацията на куркума

Смлените корени на растенията се използват за направата на куркума, която е ценна подправка. Куркуминът, който е активната съставка на подправката и тази, която й придава отличителния жълт оттенък, дава на куркумата ценни лечебни свойства. Освен че е много мощен антиоксидант, той има мощни противовъзпалителни свойства. По-голямата част от възможните ползи за здравето на куркумата всъщност се дължат на куркумина.

6 ефекта върху здравето от куркумата

1. Помага при храносмилането

Куркумата е част от индийските подправки, защото придава на храната ароматен вид. Но тя също може да бъде доста полезна при храносмилането. Благодарение на противовъзпалителните свойства на съединението, то е особено полезно при лечение на храносмилателни проблеми като газове, спазми и възпалителни разстройства на червата.

Яжте по 1 лъжичка куркума всеки ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

2. Полезна за черния дроб

Мощният антиоксидантен ефект на куркумата е способен да предотвратят увреждането на черния дроб в следствие въздействието на свободни радикали, замърсители, лекарства и отпадъчни продукти, като същевременно насърчава здравословното пречистване на черния дроб. Куркумата ускорява намаляването на мастните отлагания в черния дроб и чернодробния дискомфорт и раздразнение, премахвайки ненужния холестерол.

3. Може да помогне за справяне с диабета

Според проучвания куркумата може да има способността да намалява възпалителните реакции и стрес, две състояния, за които се смята, че са свързани с повишен инсулин. Куркумата е чудесна за диабетици заради това свое качество. Тя може да спре развитието на преддиабет или поне да го забави.

4. Осигурява блясък на кожата ви

Антиоксидантите и противовъзпалителните елементи, открити в куркумата, могат да помогнат на кожата да изглежда по-млада и по-лъскава. Използването на куркума спира клетките на кожата да се прилепват една към друга и да блокират порите. Може успешно да спре растежа на бактериите, които причиняват акне, тъй като дори има антисептични и антибактериални свойства.

8 причини да ядете куркума: Ползи и вреди

5. Подобрява сърдечната дейност

Многобройни научно подкрепени ползи за здравето на куркумата, особено тези, свързани с нейния най-ефективен компонент, куркумин, включват способността да подобри сърдечната дейност. Куркумата може да подобри цялостната функция на кръвоносните съдове и да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или дори сърдечен арест чрез намаляване на кръвното и нивата на холестерола.

6. Предпазва от вирусни инфекции

Куркумата е отлична за укрепване на имунната система и защита срещу сезонни заболявания и чувствителност заради наличието на куркумин в нея. Херпесът и грипът са част от вирусите, срещу които куркуминът може да ви помогне да се преборите. Куркуминът има голям потенциал като средство за усилване на имунната система.

Когато решавате как да консумирате куркума, имайте предвид, че нейният супер хранителен елемент, куркуминът, е предпазлив към водата. За да увеличите усвояването на куркума, идеално е да я консумирате с малко мазнина, като обикновено мляко в основата за чай от куркума.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com