6 причини за безсъние и как да се отървем от проблеми със съня

78741
6 причини за безсъние и как да се отървем от проблеми със съня
Снимка: iStock/Guliver

Човек се нуждае от поне 8 часа на ден сън, за да е нормална почивката му. Понякога се оказва трудно да се осигурят необходимия брой часове при натоварен график. Съществува обаче още една група, която страда от безсъние, това са хората със здравословни проблеми. Кои рискови групи попадат в тази графа, предлагаме ви да научите сега…

На какво се дължат проблемите със съня

За да дадем отговор на този въпрос, първо трябва да разберем и анализираме причините за безсънието. Едва тогава можем да предприемем подходящи мерки.

Причини за безсъние

Ако страдате от неспокоен сън, често се будите или трудно заспивате, то това е безсъние. То, обаче не е заболяване, при което може да вземете определено хапче и ще спите като бебе. Като правило, причината за появата му е съвкупност от обстоятелства, откривайки кои са те, по-лесно ще може да се справите с проблема.

 

Ето с кои природни дарове можем да победим безсънието!

Учени от Колежа на лекарите и хирурзите към Колумбийския университет откриха продуктите, които предизвикват безсъние, съобщи MedicalXpr...

1. Гастроезофагеална рефлуксна болест

Това е заболяване на стомаха, което е придружено от киселини и киселинен рефлукс. Последното са случаи, когато стомашен сок навлиза в хранопровода, гърлото или устата. Поради тези симптоми здравият сън може да е нарушен. Поне, според проучвания, приблизително 3 от 4 души, изпитват нарушения на съня, поради ГЕРБ.

Причините за безсънието са тясно свързани с лошото здраве. Влошават се през нощта, ако правите лека закуска, преди сън (особено нездравословна храна). Може да се проявят и с кашлица, апнея (липса на въздух повече от 10 секунди, в противен случай се стига и до задушаване) и сънливост през деня. Рефлуксът се появява, поради завишена киселинност на храната, неправилното (нездравословно и небалансирано) хранене. Както и малки количества стомашна киселина, стрес или чревни инфекции. За да разберете, дали имате такива проблеми, трябва да се свържете със специалист. Пробвайте и се подложите на лечение (ако е необходимо). Не забравяйте да спазвате режим на съня и диетата. Яжте няколко пъти на ден, през равни интервали. Пийте много вода. Не яжте поне 3-4 часа, преди сън и опитвайте да изградите режим за ставане, по едно и също време, ежедневно.

2. Заболяване на щитовидната жлеза, а именно хипертиреоидизъм

По името може да разберете, че се дължи на свръх производство от хормони на щитовидната жлеза. За жалост, голям брой хора, по целия свят се сблъскват с този проблем. Хипертиреоидизмът ускорява метаболитните процеси и възбужда нервната система твърде много. Това води до треперене, нощно изпотяване, сърцебиене и безпокойство. Всички те са идеална обстановка за „тихия и спокоен“ сън. Ако имате подобни прояви, не забравяйте да проверите ендокринната си система. Направете тестове за основните хормони: TSH (без T3 и без T4); ултразвуково сканиране и консултация с ендокринолог лекар са задължителни.

Причини за безсънието

Има много причини, поради които качеството на съня се влошава. От значение са храната, течностите, които човек консумира преди лягане, ...

3. Неврологични заболявания

Такива може да включват болестта на Паркинсон или множествена склероза. Почти всички хора с Паркинсон страдат от безсъние. При пациентите с множествена склероза, вероятността от нарушаване на съня е три пъти по-висока, от тази при здрави хора. Към причините за безсънието се добавят и други разстройства в нервната система. Например, заболяване на мозъка и гръбначния мозък, черепните нерви, вегетативната нервна система и нервно-мускулните възли и мускули (например епилепсия, съдова болест, мигрена и др.). Нарушаването на съня имат и други прояви - тантруми, фобии, панически атаки, загуба на сила, агресия, треперене в тялото, сърдечна болка, сърбеж на кожата и др.. Това е основният симптом на неврологичните разстройства. Задължително е да контролирате физическото и психическото състояние и да не отключвате болестта. Добре е да потърсите консултация с невролог или психотерапевт.

4. Заболявания в опорно-двигателния апарат

Ако имате ревматоиден артрит или фибромиалгия, то много вероятно е тези заболявания да пречат да спите, през нощта. Мускулно-скелетната болка, породена от заболяването може да създаде трудности при заспиване и дълбок сън. При хората страдащи от фибромиалгия, насън често са измъчвани от апнея или синдром на неспокойните крака, които допълнително влошават безсънието. Поради липса на сън съществува риск от увеличаване броя на хормоните на стреса. Смяната им е много нежелателна за хората с ревматоиден артрит, защото може да доведе до повече ставни болки и депресия. Ако страдате от такива проблеми, обърнете внимание на време. Посетете лекар.

5. Проблеми с дишането

Откриха генетична връзка между безсънието и депресията

Откриха кои гени могат да провокират нарушението на съня, съобщава порталът Eurekalert, цитиран от РИА "Новости". Учени от Калифорнийс...

Астмата, апнеята, бронхитът и други респираторните болести са често причинител на безсъние. Затрудненото дишане, докато легнете и съпътстващата тревожност за астматичен пристъп, могат да причинят нарушение на съня при много хора с такива проблеми. Стероидите и другите респираторни лекарства притежават стимулиращ ефект. Такъв е подобен на този на кофеина, което затруднява заспиването. Наред с това промените в тонуса на мускулите, проблеми с дихателните пътища през нощта, провокиращи стесняването им. Всичко това увеличава вероятността от астматичен пристъп и събуждане.

6. Тревожност и депресия

Безсънието е толкова опасно състояние, че може да доведе до неврологични разстройства. Трудността при заспиване, неспокойните нощи, безпокойството и усещането да се чувствате по-изтощени сутрин, отколкото вечер, са отличителните белези на психологическите проблеми. 90% от хората с депресия изпитват безсъние. Постоянното безпокойство и напрежение, свързани с безпокойството, пречат на спокойния сън, през нощта. Пациенти с такова заболяване, страдат от мисли за миналото, настоящето или бъдещето. Именно такива ги изкарват извън контрол. Тук, само специалист може да помогне да се преодолее депресията и безсънието. В противен случай тези двама "приятели" - депресия и тревожност ще продължат да преследват и измъчват до безкрай!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com