6 съвета за намаляване на негативните последствия от пролетната умора

3332
6 съвета за намаляване на негативните последствия от пролетната умора
Снимка: iStock

С настъпването на пролетта и нейното непредсказуемо време е обичайно да се чувстваме малко несигурни, дори когато се наслаждаваме на по-топло време и по-дълги слънчеви дни. Но не се притеснявайте - има естествени средства, които ще ви помогнат да се справите с този сезон с лекота. От повишаване на концентрацията с просто вдишване на свеж въздух до възстановяване на издръжливостта с бързо разтягане - тези стратегии са предназначени да се справят с пролетните предизвикателства и да ви накарат да се чувствате отлично.

Продължавайте да четете, за да научите как да овладеете стреса, да ограничите апетита, да подобрите съня си и още много други неща със 6-те най-добри пролетни средства.

Още: Кои са първите пролетни цветя, с които природата ни радва

Повишаване на концентрацията със свеж бриз

Някои пролетни дни са светли и топли, а други - хладни, ветровити и дори бурни. Тези непостоянни температурни промени и колебания на атмосферното налягане могат да нарушат активността на мозъка, поради което по това време на годината се чувствате объркани и разсеяни. Правилното лекарство за разсеяно мислене? Отворете прозореца и оставете сладкия пролетен бриз да нахлуе. Германски изследователи твърдят, че само вдишването на свеж въздух повишава фокуса, концентрацията и паметта - често само за две минути. Това е едно от най-добрите пролетни лекарства, защото свежият бриз внася по-висока концентрация на кислород и изхвърля въглеродния диоксид - здравословна промяна, която енергизира изострящите вниманието предни дялове на мозъка и ви прави щастливи и здрави.

Възстановете издръжливостта си, като вдигнете ръцете си

Ако ви предстои забавен пролетен ден, но сте твърде уморени, за да му се насладите, опитайте това: Сплетете пръстите си и изпънете ръцете си високо над главата, докато почувствате силно напрежение в гърдите и раменете, задръжте 30 секунди и след това бавно ги отпуснете. Изследователи твърдят, че това просто движение засилва притока на енергизираща, богата на хранителни вещества кръв към мускулните и мозъчните клетки, прогонвайки ленивостта само за две минути. Бонус: Ако сковаността и болките ви забавят, това дълбоко разтягане може да ви направи щастливи и здрави, тъй като предизвиква отделянето на мощни хормони, които премахват болката- ендорфини.

Овладейте стреса с миризмата на дъжд

Априлските дъждове носят майски цветя. Те могат също така да доведат до дълбоко и трайно усещане за спокойствие, ако пролетта, която се движи с пълна сила, ви изнервя. Това твърдят британски изследователи, според които само вдишването на характерния аромат на дъждовен ден може да заличи стреса, раздразнението и тревожността само за пет минути. Благодарение на ароматните частици, които придават на дъжда прекрасния му аромат (смес от летливи масла, отделяни от живите растения, плюс съединение, произвеждано от почвените бактерии - геосмин). Когато тези частици проникнат в централната нервна система, те предизвикват отделянето на успокояващия хормон GABA.

Ограничете желанието за храна, като се вглеждате в изкушенията

Искате да се насладите на топло, сочно парче пица или няколко от любимите си бисквити и след това просто... да спрете? Можете! В датско проучване, когато участниците в изследването спрели за миг, за да погледнат какво ще ядат, те избрали по-малка порция и се почувствали наистина удовлетворени, след като приключили с храненето. Експертите твърдят, че поглеждането на вкусно лакомство стартира електрическата активност в мозъчната област, която максимално контролира апетита (парасубталамичното ядро), и ако това струпване на нерви е "нащрек", че започвате да ядете, то реагира по-бързо, когато стомахът ви е вече достатъчно пълен.

Повишете настроението с цветни лепящи се листчета

Зимното настроение може да продължи дълго до пролетта и да ви накара да се чувствате отпаднали и унили дори през слънчевите пролетни дни. Но австралийски изследователи твърдят, че можете да намалите риска от такива дни с 60 %, просто като напишете няколко неща, за които сте благодарни, на ярки лепящи се листчета и ги поставите на места, където ще ги виждате през деня. Защо те са едно от най-добрите пролетни средства за защита? Те осигуряват редовно напомняне за всичко положително в живота ви, като ви поддържат щастливи и здрави. А мисленето за това колко сте благословени - дори само за секунди - увеличава производството на хормоните допамин и серотонин в мозъка ви, които повишават настроението.

Още: Пролетна умора или депресия – ето как да ги различим

Задълбочете съня си с аромата на роза

По-дългите дни и по-късните залези могат да затруднят заспиването през нощта. Какво може да помогне? Етеричното масло от роза! Този ароматен цветен екстракт стимулира дял от нервите (парасимпатиковата нервна система), който забавя сърдечния ритъм, отпуска стегнатите мускули и подтиква към освобождаване на бавни мозъчни вълни, които задълбочават съня. Според учени, ако наситете спалнята си с този блажен аромат, това може да ви помогне да се унесете за 10 минути.

Как да го направите: Поставете няколко капки розово масло върху памучно топче и го поставете на нощното си шкафче, преди да си легнете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com