7 храни, които ще ви сгреят в студените месеци

2754
7 храни, които ще ви сгреят в студените месеци
Снимка: iStock

Есенно-зимният период в нашите географски ширини е труден период. Липсват ни слънце, дневна светлина и особено топлина. Как да спрем да замръзваме? За отговор се обърнахме към диетолози и разбрахме много интересни и полезни неща.

Какви храни трябва да ядете, за да се стоплите?

Райска ябълка

Райската ябълка е склад на полезни вещества. Първо, този плод подобрява функционирането на кръвоносните съдове, с които много от нас имат сериозни проблеми. Болезнена реакция при внезапни промени в кръвното налягане, мигрена, рязко повишаване на кръвното налягане - всичко това са последици от живота в мегаполиса. В допълнение към различните скъпи лекарства, които днес изобилстват в аптеките, райската ябълка ще ви помогне да се справите с този проблем.

Богата на витамини С и Р, тя оказва благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове, намалява тяхната чупливост и пропускливост и затова е напълно способна да облекчи периодите на пристъпи. И второ, яденето на райска ябълка помага за задържане на топлината в организма. Факт е, че любимият ни плод е източник на калций, който от своя страна осигурява нормална сърдечна дейност и в резултат на това стабилно кръвообращение в организма. 

Лекар: Това са най-евтините и най-полезните храни, които са задължителни през зимата

Нар

Нарът е успокоително средство от ново поколение. Това не е мит - тъй като нарът съдържа в изобилие витамини от група В, това му позволява да действа на организма ни като антистрес средство не по-зле от което и да е лекарство. Освен това семената на нара съдържат вещества, които понижават нивата на холестерола в кръвта и укрепват имунната система.

Що се отнася до затоплянето на организма и тук червеният плод е отличен помощник. Факт е, че той съдържа голям брой компоненти, които също имат свойството да повишават този важен показател. Известно е, че ниските нива на хемоглобина водят до различни здравословни проблеми, един от симптомите на които може да бъде постоянното втрисане.

Кисело зеле

Оказва се, че киселото зеле съдържа аскорбинова киселина, позната ни от детството. Въпреки факта, че витамините са много вкусни и ни връщат към безгрижните училищни времена, трябва да обърнем специално внимание на киселото зеле.

Само си представете - само 100 грама от този абсолютно зимен продукт съдържат дневната нужда от аскорбинова киселина! Нещо повече, по време на ферментацията витамин С не само се запазва в първоначалната си форма, но дори може да се увеличи. Така че правилно приготвено, то може да бъде няколко пъти по-здравословна от прясното зеле.

Храните, които задължително трябва да консумирате през зимата

Картофи

Постоянно студените ръце и крака най-често свидетелстват за проблеми с кръвоносните съдове - кръвта просто няма време да осигури топлина на цялото тяло наведнъж. В същото време картофите съдържат такова полезно вещество като калий, което значително подобрява кръвообращението и помага да не замръзвате дори при най-силен студ. Но бъдете внимателни - картофите са висококалоричен продукт, така че изобщо не бива да злоупотребявате с тях.

Трябва да обърнете специално внимание на методите за приготвянето му. Опитайте се да забравите за пържените картофи, а още повече за пържените картофи, в които има много повече олио, отколкото в самия кореноплоден зеленчук. Отдайте предпочитание на варени или печени зеленчуци, първо, това е много вкусно, и второ, практически е безвредно.

Водорасли

Водораслите са изключително обогатени с витамини от група В, които регулират работата на надбъбречните жлези и съответно хормона адреналин, чиято липса може да причини хронична умора, в резултат на което настроението ви се влошава. И ако освен лошото настроение ви измъчва и постоянна втрисане, трябва да включите водораслите в диетата си възможно най-скоро.

Една от причините за перманентната настинка може да е катастрофалната липса на йод в организма, на който водораслите са толкова богати. Заслужава да се отбележи, че експертите съветват да не се консумират консервирани продукти.

Мед

Просто е с мед. Този продукт с право се смята за едно от най-добрите средства за борба с кашлицата и настинката и е един от доказаните начини за поддържане на имунитета като цяло. Така че, независимо дали ви харесва, или не, през зимата не можете да минете без мед. А ако ядете мед в комбинация с джинджифил, то определено не се страхувате от инфекциозни заболявания!

Освен това този деликатес поддържа тялото топло. Ако се страхувате да не замръзнете навън при силен студ, изяжте една чаена лъжичка мед с черен пипер, преди да излезете от къщи; тази смес ще изпълни тялото ви с топлина и ще ви предпази от микроби, каквито има доста на обществени места през зимата.

Репички

Само една средно голяма репичка е достатъчна, за да осигури на организма дневната нужда от витамин С. Тя, подобно на картофите, за които говорихме по-горе, укрепва стените на кръвоносните съдове. Подпомага нормалното функциониране на кръвоносната система, а също така осигурява на организма така необходимата топлина в студеното време. Освен това репичките намаляват риска от чревни заболявания; с този продукт имате всички шансове да забравите за дисбиозата и други неприятни болести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com