7 ранни признака на Алцхаймер и как те се различават от типичните промени, свързани с възрастта

18047
7 ранни признака на Алцхаймер и как те се различават от типичните промени, свързани с възрастта
Снимка: iStock

Само експерт като невролог може да постави диагноза, но има червени флагове, които може да сигнализират, че е време да си запазите час за някои изследвания. За да ви помогне да разберете какво се случва, невролог споделя как някои ранни признаци на заболяването се различават от нормалните ефекти на стареенето.

Учени: Загубата на мирис може да бъде свързана с риск от мозъчно заболяване

1. Забравяне на наскоро научена информация

Да забравите за уговорена среща или как се казва човек и да можете да си го припомните по-късно е типична промяна, която ще видите при по-възрастните хора. Ранен признак на болестта на Алцхаймер, от друга страна, е забравянето на наскоро научена информация или повтарянето на същия въпрос.

Например ако някой има среща с лекар, той може да попита многократно за датата и часа на срещата. Човекът може да повтори въпроса веднага, след няколко минути или на следващия ден. Това може да варира.

2. Чувство на объркване, подозрение, тревожност/страх или депресия

Някои емоционални възходи и падения са нормални за всички нас. Особено след като дните ни започнат да следват предвидим модел, ние можем да се раздразним, когато рутината се промени или наруши

Въпреки това, ако забележите, че някой губи контрол върху това как изразява емоциите си, реагира прекалено или има бързи промени в настроението поради неразбиране на ситуация, това е по-вероятно ранен признак на Алцхаймер. Един пример за объркващо събитие е пътуването до ново място, което може да доведе до интензивни реакции при пациент с Алцхаймер.

3. Постоянно правене на лоши преценки

Много от нас са правили грешки тук и там, като са се хванали на спам или са имали проблеми с бюджета. Но червен флаг е, ако е последователно. Индивидите могат да пропуснат плащане веднъж, да направят грешка от време на време и това е типично. Това обаче може да сигнализира за болестта на Алцхаймер, ако пациентите не могат да управляват бюджет или имат лоша преценка, като например даване на лична информация на непознати.

4. Скриване на предмети и/или обвиняване на други в кражба на предмети, които не могат да намерят

Неспособността да намерите нещо, независимо дали е дистанционното или чифт хубави обеци може да бъде стресиращо и объркващо. Дори и най-организираните хора вероятно познават усещането.

Но когато пациентите поставят предмети на необичайни места, не могат да намерят обекта отново и могат да обвинят другите, че са взели предмети, това вероятно е ранен признак на Алцхаймер.

Прекомерната консумация на алкохол може да ускори болестта на Алцхаймер

5. Трудности при поддържане на разговора

Проблемът с мисленето за правилната дума (и тя в крайна сметка идва на ум) е типична промяна, свързана с възрастта, която хората могат да изпитат. Въпреки това, когато пациентите имат затруднения да следят разговор, постоянно наричат нещата с грешни имена или редовно губят мислите си, може да са ранни признаци на болестта на Алцхаймер.

6. Забелязване на значително намалено разбиране на визуалните образи

С напредването на възрастта нашето зрение може да се промени поради катаракта. Купуването на нов чифт очила може да бъде нормален елемент от списъка със задачи. Въпреки това, болестта на Алцхаймер може да бъде проблем, ако се появят проблеми с безопасността, като затруднения при преценка на разстоянието, което води до автомобилни катастрофи.

7. Загуба на представа за времето и събитията

Ако вашият любим човек не е сигурен за точната дата или ден от седмицата, няма нужда да се притеснявате. Притеснително е обаче, когато пациентите имат трудности да разберат кога са се случили събитията и губят представа за месеца/годината/сезона, тъй като това може да е потенциален признак за болестта на Алцхаймер.

Това може да изглежда по няколко различни начина. Те могат да забравят скорошни събития, като посещение на семейството или пътуване. Човекът може да си спомни събития от миналото с по-големи подробности и може да вярва, че тези предишни събития са се случили по-скоро.

Източник: https://www.wellandgood.com/early-signs-of-alzheimers/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com