7 състояния, които могат да увеличат риска от дехидратация

1628
7 състояния, които могат да увеличат риска от дехидратация
Снимка: iStock/Guliver

По-малкото ходене до тоалетна, напуканите устни и замаяността може да означават, че тялото ви се нуждае от повече вода. По-често дехидратацията има бързо решение, доставяйки на тялото ви повече вода. И така, как човек се дехидратира на първо място? Въпреки че има някои подли начини да се дехидратирате, има и определени условия, които могат да ви направят по-податливи на дехидратация. Ето какво трябва да знаете за дехидратацията, нейните симптоми и седем състояния, които могат да причинят дефицит на вода в тялото ви, според експерти.

Знаци и симптоми

Симптомите на дехидратация могат да бъдат прикрити. Например, чувството за замаяност и умора може да се дължи на дехидратация, но може да бъде свързано и с дефицит на хранителни вещества, по-специално на желязо. Други по-очевидни симптоми на дехидратация включват рядко уриниране, по-тъмна урина и чувство на жажда. Някои хора също ще изпита главоболие, свързано с дехидратация.

Други признаци на дехидратация при възрастни могат да бъдат:

  • Сухота в устата, устните или кожата
  • По-малко изпотяване
  • Замаяност
  • Объркване
  • Припадък
  • Учестен пулс и дишане
  • Шок

7 състояния, които увеличават риска от дехидратация

Тези състояния представляват заплаха за хидратацията, като или увеличават загубата на течности, нарушават баланса на течности в тялото, или създават условия, които изискват повече прием на вода от обикновено. Приемането на повече течност е от съществено значение за намаляване на риска от дехидратация, свързан с тези състояния.

Кои са най-сериозните последици от обезводняването?

1. Болест

Пиенето на вода може да е далеч от ума ви, ако имате възпалено гърло, напрежение в синусите или се чувствате зле. А повишаването на телесната ви температура може да направи дехидратацията още по-вероятна. Треските често придружават различни заболявания и инфекции и тези повишени телесни температури могат да предизвикат дехидратация. Когато температурата на тялото се повиши, тялото се опитва да се охлади чрез изпотяване. Този естествен механизъм на охлаждане води до загуба на течности чрез потта, увеличавайки нуждата на тялото от хидратация. Лошият апетит, диарията или повръщането могат да накарат повече течности да напуснат тялото ви, което влошава нещата. Като цяло, развитието на дехидратация е възможно, ако това е бактериална или вирусна инфекция или хранително отравяне.

2. Упражнение

Бърза разходка, HIIT тренировка или следобедно бягане могат да увеличат шансовете ви да загубите вода, ако не замествате тези загуби по начина, по който тялото ви се нуждае. Ангажирането с интензивна физическа активност, особено в гореща и влажна среда, може да доведе до прекомерно изпотяване и загуба на течности. По време на тренировка тялото отделя пот, за да регулира телесната температура, което може да доведе до значително изчерпване на течности, ако не се попълни адекватно. Дехидратацията по време на тренировка може да влоши представянето, да увеличи риска от заболявания, свързани с топлината, и да възпрепятства способността на тялото да се възстановява ефективно.

3. Стареене

По-възрастните хора са изложени на риск от дехидратация поради фактори, свързани с възрастта, които пряко влияят върху правилната хидратация. Например, стареенето може да доведе до естествено намаляване на чувството за жажда. Някои болестни състояния и лекарства също могат да изложат възрастните хора на по-голям риск от дехидратация. Общото съдържание на вода в тялото също постепенно намалява с възрастта, което означава, че по-възрастните хора могат естествено да се дехидратират по-бързо от по-младите.

4. Диабет

Диабетът е състояние, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар поради неспособността на тялото да произвежда или правилно да използва инсулин. Метаболитното състояние може да стимулира дехидратацията по два начина: първо, повишените нива на кръвната захар водят до повишено уриниране, което кара тялото да губи повече вода. Второ, диабетът може също да доведе до честа жажда, принуждавайки хората да пият повече, но ако не се управлява правилно, този цикъл може да доведе до прекомерна загуба на течности.

5. Бъбречно заболяване

Вашите бъбреци са органи с форма на боб, които пречистват кръвта, за да поддържат добрите хранителни вещества, протичащи през тялото ви, и да извеждат нежеланите отпадъци и течности чрез урината. Заболяването на бъбреците обаче нарушава изпълнението на тези жизненоважни отговорности. Ограничената функция на бъбреците може да повлияе на отстраняването на отпадъци и течности. Можете също да получите проблеми, свързани с бъбреците, като инфекции на пикочните пътища или да развиете камъни в бъбреците, ако сте дехидратирани за дълги периоди от време.

6. Пиене на алкохол

Независимо дали пиете бира всеки ден след работа или се наслаждавате на алкохолни напитки през уикенда от време на време, жизненоважно е да разберете, че приемът на алкохол може да подхрани повече от желаното отпускане, но и дехидратацията.

Експерти: Ето кои са най-добрите храни и напитки при дехидратация

7. Хранителни разстройства

Хранителните разстройства като анорексия нервоза и булимия нервоза могат да увеличат риска от дехидратация в резултат на различни негативни поведения около храната. Тези поведения могат да включват злоупотреба с лаксативи, повръщане и ограничаване на храни, съдържащи течности и калорични напитки. Някои хора също се борят с страховете от наднормено тегло на водата и по този начин избягват водата в опит да контролират размера на тялото.

Ето няколко бързи съвета за хидратация вода в обичайната ви уелнес рутина:

Подобрете вкуса: Един от начините да направите приема на вода по-привлекателен е да го оживите с изстискване на лимон или лайм и да добавите малко лед през летните месеци. Можете също да опитате студен билков чай като мента или хибискус като алтернатива на водата това все още е хидратиращо.

Носете студена вода: Приемете здравословен навик за хидратиране, като носите студена вода със себе си в движение. Някои бутилки за вода могат да поддържат водата ви студена за няколко дни.

Яжте хидратиращи храни: Хидратиращите храни, които ви помагат да постигнете целите си за вода, включват диня, ябълки и кисело мляко.

Дехидратацията се случва, когато тялото ви губи повече вода, отколкото може да възстанови. Ако урината ви е тъмна, жадни сте или имате постоянно главоболие, може би е време да отворите бутилка с вода. Въпреки че дехидратацията е често срещана, някои състояния могат да я предизвикат, включително болест, упражнения, стареене, диабет, бъбречно заболяване, прием на алкохол и хранителни разстройства. Ако имате сериозно медицинско състояние, винаги търсете помощ от вашия лекар, за да се справите с нуждите си от вода. Не е необходимо да пиете вода през целия ден, за да предотвратите дехидратация. Просто поддържайте навиците си за пиене на вода, като увеличите вкуса на вашата вода и направете хидратацията удобна, като носите вода и хидратиращи храни със себе си, където и да отидете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com