7 съвета, с които да започнете да си спомняте сънищата си всяка нощ

1200
7 съвета, с които да започнете да си спомняте сънищата си всяка нощ
Снимка: Pexels

Припомнянето на нашите нощни видения изисква упорита и последователна работа. Но се отплаща прекрасно. Ето няколко начина да запомните сънищата си и да спрете този невероятен източник на вдъхновение и инструмент за психоанализа да се изплъзне между пръстите ви.

1. Спете достатъчно

Получаването на достатъчно сън е от решаващо значение за припомнянето на сънищата. За възрастни това са 6-8 часа на нощ. Разбира се, всеки е различен и можете да оцелеете с 4 часа на нощ. Но ако се интересувате от записване и анализиране на вашите сънища, вероятно ще искате да спите за още.

Има четири етапа на съня в един цикъл: не-REM (NREM) сън, които са етапи 1, 2 и 3, и REM (бързо движение на очите) сън. Най-ярките сънища се случват в стадия REM.

Първият цикъл на сън продължава около 90 минути, а следващите около 110-120 минути. Това се дължи на REM етапите, които стават по-дълги с всеки цикъл. Така че, ако не спите достатъчно, вашите REM етапи, както и вашите сънища, ще бъдат по-малко и по-кратки.

2. Следете вашите цикли на сън

Факт е, че всеки сънува всяка нощ, ако си позволи достатъчно време за почивка. Ако спите 8 часа, лесно можете да сънувате до 5 сънища на нощ.

За съжаление само последното е най-вероятно да остане в паметта ви при събуждане. Всеки път, когато се връщате от REM към първите етапи на съня, някога ярък сън изчезва, докато преминавате.

Какво означава, когато сънуваш пари?

Това е така, освен ако не наблюдавате циклите си на сън и не се събудите в REM етап. Можете да направите това с такива устройства за проследяване на съня като смарт гривни или просто като преброите времето, когато е най-вероятно да изживеете сънищата си.

Експертите съветват първо да си позволите 4,5 часа сън. След това първо събуждане настройте будилника на 6 часа след като сте заспали и след това – на 7,5 часа.

Този експеримент обаче не трябва да се прави твърде често. Правете това само ако нямате нарушения на съня, спите достатъчно и лесно заспивате. Можете също така просто да настроите алармата на 7,5 часа след заспиване с по-голям шанс да уловите този последен сън.

3. Не мърдайте

След като се събудите, всичко може да ви разсее и да наруши припомнянето на съня ви. Поради тази причина не забравяйте да държите будилника си в обсег, за да не се налага да се местите от позицията, в която сте отворили очите си. По-добре не използвайте радио аларми или алармени сигнали, които са твърде оптимистични или съдържат пеене.

След като отворите очите си, не забравяйте да ги фиксирате върху обекта, който виждате първо. Задръжте погледа си върху него, докато сънят не бъде изваден и записан в паметта ви. Ако поставите нещо специално, например статуя, на съседната маса, за да фиксирате очите си, когато се събудите, това ще задейства мозъка ви за по-добро припомняне на съня.

4. Водете дневник на мечтите си

Този съвет е почти интуитивен, но вероятно и най-важният. Много по-лесно е да запомним нещата, ако ги запишем. Сънищата не са изключение.

Дръжте бележник на нощното си шкафче или навсякъде, където е достъпен, без много да се разтягате или, не дай си боже, да напускате леглото. Запишете всичко и всичко, което можете: чувство, с което сте се събудили, хората, които сте сънували, фраза, която някой ви е казал насън, или песен, която сте чули във фонов режим.

Ако думите не идват лесно, не се ограничавайте – скицирайте и рисувайте. Ако ви е трудно да поддържате мислите си и да ги записвате, превключете на диктофон вместо бележника. Бъдете креативни и знайте какво работи най-добре за вас.

Ключът тук е да запишете първия детайл възможно най-скоро. Най-малкият бит информация ще задейства извикването на друг малък бит. Следващото нещо, което знаете, е да си спомните целия сън със значими детайли и участъци от диалог. Всичко, от което се нуждаете, е практика и постоянство.

5. Мантра за лягане

Кажете си да помните мечтите си и ще го направите! Точно преди да заспите, повторете тази мисъл на себе си и има вероятност сутринта да извлечете пейзажите си от сънища по-лесно.

Техниката да зададете на мозъка си задача, върху която да работи по време на сън, може да се използва и за постигане на други неща. Още от средното си училище го използвам интуитивно, за да се събудя в определен час, избягвайки често дразнещия сигнал на будилника. Всичко, което трябва да направите, е да визуализирате часа, в който трябва да станете.

Можете също така внимателно да медитирате върху проблема, който имате и се нуждаете от решение точно преди да заспите. Мозъкът ще измисли нещата вместо вас и една свежа идея ще ви удари като сутрешен слънчев лъч върху лицето ви.

6. Добавки

Ако искате да знаете как да запомните сънищата по-добре, но по някаква причина смятате, че горните съвети са твърде трудни, има някои естествени средства, които можете да опитате.

Известно е, че етеричното масло от розмарин е страхотен стимулатор на паметта и познавателните способности. Опитайте ароматерапия преди да заспите, като капнете една или две капки върху възглавницата си.

Съобщава се, че чаят от пелин има впечатляващи способности да направи вашите сънища изключително интензивни и ярки. Те от своя страна автоматично се запомнят по-лесно.

В кои дни винаги се сбъдват сънищата?

Можете също така да обогатите диетата си с храни, съдържащи една от незаменимите аминокиселини триптофан или нейните добавки. Триптофанът се превръща в 5-хидрокситриптофан (5-HTP), който се превръща в невротрансмитера серотонин, който играе голяма роля не само в нашето усещане за щастие, но и в познанието, ученето, паметта и много физиологични процеси. Триптофанът също е предшественик на хормона мелатонин, който регулира циклите сън-събуждане.

7. Следете за модели

Започнете да обръщате повече внимание на вечерните си процедури във връзка с качеството на съня и интензивността на сънищата през следващата нощ. Какъв вид храна, настроение, условия на сън, стайна температура, време и часове за сън смятате, че са отговорни за по-добрата почивка и припомнянето на сънищата? Ако се наблюдавате внимателно, има голям шанс да видите някои издайнически признаци за това какво е добро за вас и какво е по-добре да избягвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com