7-те изненадващи предимства на авокадото, за които може би не знаете

6145
7-те изненадващи предимства на авокадото, за които може би не знаете
Снимка: iStock

Популярността на авокадото нарасна през последните години, превръщайки се в основен продукт в съвременните диети. С кремообразната текстура, превъзходния вкус и гъвкавостта, увеличаването на консумацията на авокадо не е твърде изненадващо. Но знаете ли, че вкусът на авокадото идва с множество ползи за здравето?

Авокадото може да изглежда и да има вкус като зеленчук, но всъщност е плод. И хранително авокадото е по-скоро като ядки, богати на здравословни мазнини, фибри и основни хранителни вещества. Хранителният състав на авокадото е това, което го прави толкова полезно за вашето здраве.

Пълно със здравословни за сърцето мазнини

Изборът на храна влияе върху здравето и състава на тялото. Ако имате твърде много коремни мазнини, може да мислите, че избягването на мазнините е най-добрият начин. Но не всички мазнини са лоши, като мазнините в авокадото.

В едно от най-мащабните проучвания по рода си изследователите откриха, че яденето на авокадо всеки ден изглежда понижава общия холестерол и нивата на лошия холестерол, подобрява сърдечно-съдовото здраве и потенциално намалява риска от сърдечни заболявания. И въпреки консумацията на допълнителни калории и мазнини, изследователите отбелязват, че няма промени в обиколката на талията или телесното тегло при участниците, които ядат авокадо.

Как да съхраняваме авокадото по правилния начин, за да остане свежо по-дълго

Може да намали риска от рак

Хранителните вещества и фитохимикалите в авокадото могат да предложат защита срещу рак. Проспективно проучване от 2023 г., разглежда консумацията на авокадо и риска от рак при мъже и жени.

Проучването установи връзка между редовната консумация на авокадо и намаления риск от рак на дебелото черво, белия дроб и пикочния мехур при мъжете, но установи смесени резултати при жените.

Когато е част от план за балансирано хранене, авокадото може да предпази от рак. Но връзката не означава причинно-следствена връзка и са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как яденето на авокадо може да ви предпази от рак.

Може да подоби нивата на кръвната захар

Качеството на диетата има значение, когато става дума за здраве и болест. Храненето на диета с високо съдържание на наситени мазнини, натрий и силно преработени въглехидрати, която също е с ниско съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, увеличава риска от дългосрочни здравословни проблеми като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Но извършването на няколко промени в избора на храна може да подобри качеството на диетата и да е от полза за цялостното ви здраве. Замяната на храни с високо съдържание на наситени с храни, богати на мононенаситени мазнини - основната мазнина в авокадото може да намали риска от здравословни проблеми като диабет тип 2 чрез подобряване на нивата на кръвната захар.

Мазнините и фибрите в авокадото забавят храносмилането, което може да помогне за предотвратяване на скокове на кръвната захар и инсулина след хранене.

  • Добро е за вашата кожа

Кожата ви служи като защитна бариера срещу вредни външни елементи като вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето. Но животът оказва влияние върху кожата ви, променя нейния тон, текстура и здравина, което води до видими линии, бръчки и гънки.

Стареенето на кожата е сложен процес, повлиян от много фактори, включително генетика, възраст и излагане на слънце. Това, което ядете, също може да повлияе на здравината и здравето на вашата кожа. Има някои доказателства, че консумацията на храни, богати на мононенаситени мазнини, подобрява еластичността на кожата, докато яденето на зеленчуци, богати на каротеноиди, намалява появата на бръчки.

Авокадото е богато както на мононенаситени мазнини, така и на каротеноиди.

  • Подпомага управлението на теглото

Поддържането на здравословно тегло е сложен процес, който включва множество фактори, включително хранене, упражнения, сън и цялостно здраве. Въпреки че диетата и упражненията са само част от управлението на теглото, те са едни от най-предизвикателните.

Никоя отделна храна не улеснява контролирането на теглото, но когато е част от балансирана диета, авокадото може да помогне. Мазнините и фибрите в кремообразния плод могат да помогнат за контрола на апетита, като поддържат чувството за ситост за по-дълъг период от време, отколкото храни с ниско съдържание на фибри и мазнини.

Свежа салата от розови домати и авокадо: Перфектна комбинация

  • Насърчава здравето на червата

Градът от микроорганизми, които живеят в червата ви, може да има значително влияние върху вашето здраве и риска от заболяване. Това, което ядете, може да промени баланса на микроорганизмите, накланяйки везната в положителна или отрицателна посока.

Авокадото е богато на фибри и мононенаситени мазнини и може да има способността да променя състава на чревната микробиота, според клинично изпитване от 2021 г. Изследователите установиха, че яденето на едно авокадо на ден в продължение на 12 седмици подобрява разнообразието и метаболитната функция на микробиома на червата е по-добра от диета, която изключва авокадо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com