8 чудесни ползи за здравето от ментата

4199
8 чудесни ползи за здравето от ментата
Снимка: congerdesign / Pixabay

Ментата е ароматно и вкусно растение, което е съставка на много храни и напитки. Освен това има ползи за здравето, които могат да включват облекчаване на лошо храносмилане, подобряване на мозъчната функция и маскиране на лошия дъх.

Ментата е името на повече от дузина растителни видове, включително мента и мента, които принадлежат към рода Mentha.

Тези растения са особено известни с усещането за охлаждане, което придават. Те могат да се добавят към храните както в прясна, така и в изсушена форма.

Ментата е популярна съставка в няколко храни и напитки, вариращи от чайове и алкохолни напитки до сосове, салати и десерти.

Докато яденето на растението предлага някои ползи за здравето, изследванията показват, че някои от ползите за здравето на ментата идват от нанасянето й върху кожата, вдишването на аромата й или приемането й като капсула.

1. Богата на хранителни вещества

Въпреки че обикновено не се консумира в големи количества, ментата съдържа достатъчно количество хранителни вещества.

Всъщност малко под 1/3 чаша или 14 грама мента съдържа :

Калории: 6

Фибри: 1 грам

Витамин А: 12% от RDI

Желязо: 9% от RDI

Манган: 8% от RDI

Фолат: 4% от RDI

Поради динамичния си вкус, ментата често се добавя към рецептите в малки количества, така че консумацията дори на 1/3 чаша може да е трудна. Въпреки това е възможно да се доближите до това количество в някои рецепти за салати, които включват мента сред другите съставки.

Ментата е особено добър източник на витамин А, мастноразтворим витамин, който е от решаващо значение за здравето на очите и нощното виждане.

Освен това е мощен източник на антиоксиданти, особено в сравнение с други билки и подправки. Антиоксидантите помагат да защитите тялото си от оксидативен стрес, вид увреждане на клетките, причинено от свободните радикали.

2. Може да подобри синдрома на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано заболяване на храносмилателния тракт. Характеризира се с храносмилателни симптоми като стомашна болка, газове, подуване на корема и промени в навиците на червата.

Въпреки че лечението на IBS често включва диетични промени и приемане на лекарства, изследванията показват, че приемането на ментово масло като билково лекарство също може да бъде полезно.

Маслото от мента съдържа съединение, наречено ментол, за което се смята, че помага за облекчаване на симптомите на IBS чрез релаксиращите си ефекти върху мускулите на храносмилателния тракт.

Преглед на девет проучвания, включващи над 700 пациенти с IBS, установи, че приемането на капсули с масло от мента подобрява симптомите на IBS значително повече от плацебо капсулите.

Студен чай, който ще ви отпусне и премахне мигрената

Едно проучване установи, че 75% от пациентите, които са приемали ментово масло в продължение на четири седмици, показват подобрение на симптомите на IBS, в сравнение с 38% от пациентите в плацебо групата.

По-специално, почти всички изследвания, показващи облекчаване на симптомите на IBS, са използвали маслени капсули, а не сурови листа от мента.

3. Може да помогне за облекчаване на лошо храносмилане

Ментата може да бъде ефективна и при облекчаване на други храносмилателни проблеми, като разстроен стомах и лошо храносмилане.

Лошо храносмилане може да възникне, когато храната седи в стомаха твърде дълго, преди да премине в останалата част от храносмилателния тракт.

Множество проучвания показват, че храната преминава през стомаха по-бързо, когато хората приемат ментово масло по време на хранене, което може да облекчи симптомите от този тип лошо храносмилане.

Клинично проучване при хора с лошо храносмилане показа, че комбинацията от ментово масло и масло от кимион, взети на капсули, има ефект, подобен на лекарствата, използвани за лечение на лошо храносмилане. Това помогна за подобряване на стомашната болка и други храносмилателни симптоми.

Подобно на IBS, проучвания, подчертаващи способността на ментата да облекчава лошо храносмилане, използват ментово масло, а не пресни или сушени листа.

4. Може да подобри мозъчната функция

В допълнение към поглъщането на мента, има твърдения, че вдишването на аромата на етерични масла от растението може да осигури ползи за здравето, включително подобрена мозъчна функция.

Едно проучване, включващо 144 млади възрастни, демонстрира, че миризмата на аромата на ментово масло в продължение на пет минути преди тестването води до значителни подобрения в паметта.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере как може да работи и да се проучи дали ментата наистина подобрява мозъчната функция.

5. Може да намали болката при кърмене

Кърмещите майки обикновено изпитват разранени и напукани зърна, което може да направи кърменето болезнено и трудно.

Проучванията показват, че прилагането на мента върху кожата може да помогне за облекчаване на болката, свързана с кърменето.

В тези проучвания кърмещите майки прилагат различни форми на мента върху областта около зърното след всяко хранене. Обикновено те използват етерично масло самостоятелно или смесено с гел или вода.

Едно проучване показа, че прилагането на вода с мента след кърмене е по-ефективно от прилагането на изцедена кърма за предотвратяване на пукнатини на зърната и ареолата, което води до по-малко болка в зърната

6. Субективно подобрява симптомите на настинка

Много лекарства за настинка и грип без рецепта съдържат ментол, основно съединение в ментовото масло.

Много хора вярват, че ментолът е ефективен назален деконгестант, който може да се отърве от запушването и да подобри въздушния поток и дишането.

Многобройни проучвания обаче показват, че ментолът няма деконгестантна функция. Като се има предвид това, изследванията показват също, че ментолът може субективно да подобри назалното дишане.

Това означава, че въпреки че ментолът не действа като деконгестант, той може да накара хората да се чувстват така, сякаш дишат през носа си по-лесно.

7. Маскира лошия дъх

Дъвките с вкус на мента и ментовите бонбони са едни от първите неща, към които хората посягат, когато се опитват да предотвратят или да се отърват от лошия дъх.

Експертите са съгласни, че повечето от тези продукти могат да маскират неприятния дъх за няколко часа. Въпреки това, те само прикриват лошия дъх и не намаляват бактериите или други съединения, причиняващи лош дъх на първо място.

От друга страна, пиенето на чай от мента и дъвченето на пресни листа може да е в състояние както да прикрие лошия дъх, така и да убие бактериите, тъй като проучванията в епруветка подчертават антибактериалните ефекти на ментовото масло.

8. Лесна за добавяне към вашата диета

Можете лесно да добавите мента към зелени салати, десерти, смутита и дори вода. Чаят от мента е друг популярен начин да го включите в диетата си.

Въпреки това, много от проучванията, показващи ползите за здравето от мента, не включват яденето на листата с храна. Вместо това ментата се приема като капсула, прилага се върху кожата или се вдишва чрез ароматерапия.

Чай от мента – 8 ползи, за които не сте предполагали

Когато използвате мента за здравословни цели, важно е да прецените какво искате да постигнете и как растението е използвано в изследването за тази конкретна цел.

Ментата е вкусна и здравословна добавка към много храни и напитки.

Въпреки че ментата е лесна за добавяне към много ястия, изследванията, доказващи нейните ползи за здравето, използват главно мента, взета на капсули, нанесена върху кожата или вдишвана чрез ароматерапия.

Ползите за здравето от ментата варират от подобряване на мозъчната функция и храносмилателни симптоми до облекчаване на болката при кърмене, симптомите на настинка и дори лошия дъх.

Наистина не можете да сбъркате, като добавите малко мента към диетата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com