8 уникални предимства на витамин Е

7884
8 уникални предимства на витамин Е
Снимка: Istock

Вашето тяло използва витамин Е за множество цели, включително да ви предпазва от оксидативен стрес и да поддържа имунната ви система. Можете да получите витамин Е от определени храни и хранителни добавки.

Въпреки че витамин Е често се смята за едно съединение, всъщност това е група от осем мастноразтворими съединения с мощни антиоксидантни ефекти.

От тези осем химични форми алфа-токоферолът най-добре отговаря на хранителните изисквания на хората.

Витамин Е съществува естествено в определени храни, включително семена, ядки, някои зеленчуци и някои обогатени продукти. Можете да го приемате и като хранителна добавка.

Той играе много роли в тялото ви. Може би е най-известен със своите антиоксидантни ефекти, защитавайки клетките ви от окислително увреждане чрез неутрализиране на вредните молекули, наречени свободни радикали. В допълнение, той е необходим за правилната имунна функция и клетъчното сигнализиране.

Ето защо не е изненадващо, че изследванията показват, че приемането на добавки с витамин Е може да е от полза за вашето здраве по няколко начина.

1. Може да намали маркерите на оксидативен стрес и да подобри антиоксидантната защита

Оксидативният стрес е състояние, което възниква, когато има дисбаланс между антиоксидантната защита на тялото ви и производството и натрупването на съединения, наречени реактивни кислородни видове (ROS). Това може да доведе до увреждане на клетките и повишен риск от заболяване.

Тъй като витамин Е действа като мощен антиоксидант в тялото, проучванията показват, че добавянето на високи дози от него може да намали маркерите на оксидативния стрес и да повиши антиоксидантната защита при някои популации.

2. Може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания

Високото кръвно налягане и високите нива на липиди в кръвта, като LDL (лош) холестерол и триглицериди, може да повишат риска от развитие на сърдечно заболяване.

Обещаващо е, че изследванията показват, че добавките с витамин Е могат да помогнат за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания като тези при някои хора.

Преглед от 2019 г. на 18 проучвания установи, че в сравнение с плацебо лечението, добавките с витамин Е значително намаляват систоличното, но не и диастоличното кръвно налягане – съответно най-горното и долното число на показанията на кръвното налягане.

Някои проучвания показват също, че приемането на витамин Е с добавки с омега-3 може да намали нивата на LDL и триглицеридите при хора с метаболитен синдром – група от състояния, включително високи нива на мазнини в кръвта, които увеличават риска от сърдечни заболявания и други здравословни състояния.

3. Може да е от полза за тези с неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD)

NAFLD включва редица състояния, които причиняват натрупване на мазнини в черния дроб при хора, които пият малко или никакъв алкохол.

Според резултатите от изследванията добавките с витамин Е могат да подобрят някои аспекти на здравето при хора с NAFLD.

4. Може да помогне за справяне с дисменорея

Дисменореята е състояние, характеризиращо се със силна и честа менструална болка, като спазми и болка в таза.

Обещаващо, изследванията показват, че добавките с витамин Е могат да намалят болката при жени с това състояние.

5–8. Други потенциални ползи за здравето

Добавките с витамин Е също са свързани с няколко други ползи за здравето:

Може да е от полза за здравето на кожата. Добавките с витамин Е могат да бъдат полезни за хора с определени кожни заболявания, като екзема. Изследванията обаче в момента са ограничени и са необходими повече проучвания, за да научите повече за тази потенциална полза.

Може да е от полза за когнитивното здраве. Поддържането на оптимални нива на витамин Е и приемането на добавки може да помогне за предпазване от когнитивен спад. Но все още не е ясно дали добавките са от полза за хора с когнитивни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Може да е от полза за възрастни хора. Тъй като витамин Е играе важна роля за здравето, като намаляване на възпалението и подобряване на имунната функция, добавките могат да бъдат от полза за хора, които имат повишени нужди или не получават достатъчно чрез диетата си, като някои по-възрастни.

Може да подобри белодробната функция. Проучванията показват, че добавките с витамин Е могат да подобрят белодробната функция и определени симптоми на астма при деца и възрастни.

Недостиг на витамин Е

Докато дефицитът на витамин Е обикновено е рядък, той е по-често срещан при определени популации.

Освен това, тези с определени редки наследствени заболявания, като абеталипопротеинемия, са по-склонни да имат дефицит.

Хората с недостатъчен хранителен прием, като деца в развиващите се страни и хора с анорексия нервоза, също могат да развият дефицит на витамин Е в резултат на недохранване.

Рискове за здравето от твърде много витамин Е

Предозирането на витамин Е на хранителна основа е малко вероятно. Въпреки това е възможно да консумирате твърде много витамин Е чрез добавки и това може да доведе до отрицателни странични ефекти и да навреди на вашето здраве.

Например, проучванията са установили, че добавките с витамин Е могат да увеличат риска от рак на простатата при здрави мъже.

Високите дози добавки с витамин Е също могат да увеличат риска от кървене.

Според NIH допустимото горно ниво на прием (UL) за допълнителен витамин Е в момента е определено на 1000 mg на ден.

Въпреки това опасенията за здравето - включително възможен риск от повишена смъртност - са свързани с дози, много по-ниски от UL. Следователно, обикновено не трябва да приемате добавки с витамин Е, освен ако квалифициран медицински специалист не го препоръча и не следи приема ви.

Имайте предвид, че дозите, открити в добавките с витамин Е, варират значително, като някои осигуряват много повече, отколкото се нуждае здрав човек всеки ден. Затова не забравяйте внимателно да проверявате етикетите на витаминните добавки.

Фармацевт: Тези хранителни добавки са опасни за сърцето

Взаимодействия с лекарства

Витамин Е може потенциално да взаимодейства с определени лекарства.

Въпреки че по-долу са изброени няколко примера, винаги е важно да говорите със здравен специалист относно добавките, които приемате – особено преди да започнат да приемате лекарства с рецепта.

Витамин Е може да има отрицателни взаимодействия с:

антикоагуланти и антиагреганти

симвастатин и ниацин

химиотерапия и лъчетерапия

Витамин Е е важно мастноразтворимо хранително вещество. Той е мощен антиоксидант и е необходим за имунното здраве и клетъчното сигнализиране в тялото ви.

Много храни съдържат витамин Е, но можете да го консумирате и чрез хранителни добавки.

Някои проучвания показват, че приемането на добавки с витамин Е може да е от полза за определени популации, включително хора с диабетна нефропатия и NAFLD.

Кои витамини никога не трябва да се пият заедно

Въпреки това, тъй като повечето хора получават достатъчно витамин Е чрез диетата си, добавките често не са необходими.

Освен това високите дози добавки с витамин Е могат да причинят странични ефекти и да взаимодействат с определени лекарства.

Ако обмисляте да добавите повече витамин Е към диетата си, първо говорете със здравен специалист относно вашите специфични здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com