9 алтернативи на кафето и защо трябва да ги опитате

6127
9 алтернативи на кафето и защо трябва да ги опитате
Снимка: iStock

Кафето е сутрешната напитка за мнозина, докато други избират да не го пият по редица причини.

За някои високото количество кофеин - 95 мг на порция може да причини нервност и възбуда, известни също като "треперене". За други кафето може да причини храносмилателен дистрес и главоболие.

Ето 8 вкусни алтернативи на кафето, които можете да опитате.

1. Кафе от цикория

Подобно на кафеените зърна, коренът от цикория може да бъде изпечен, смлян и сварен във вкусна топла напитка. Има много подобен на вкус кафе, но не съдържа кофеин.

Също така е богат източник на инулин. Тези разтворими фибри могат да подпомогнат храносмилането и да поддържат здрави черва, като насърчават растежа на полезни бактерии, особено бифидобактерии и лактобацили.

В допълнение, той може да стимулира черния ви дроб да произвежда повече жлъчка, което може да бъде полезно за храносмилането на мазнините.

Коренът от цикория може да се намери предварително смлян и изпечен, така че е лесен за приготвяне. Просто го сварете като обикновено кафе – във филтърна кафе машина, френска преса или еспресо машина.

Трябва да избягвате корен от цикория, ако сте бременна или кърмите, тъй като липсват изследвания за неговата безопасност при тези обстоятелства.

2. Чай матча

Матча е вид зелен чай, приготвен чрез пара, изсушаване и смилане на листата на растението Camellia sinensis на фин прах.

За разлика от зеления чай за варене, вие консумирате цялото листо. Поради тази причина вие получавате много по-концентриран източник на антиоксиданти – по-специално епигалокатехин галат (EGCG).

Много от предложените ползи от матча се приписват на EGCG. Проучванията показват, че редовната консумация на зелен чай може да намали риска от високо кръвно налягане. Тези проучвания са използвали екстракти от зелен чай, но съдържанието на катехин е подобно на количеството, открито в чаша матча.

Зеленият чай също се свързва с намалено тегло и телесни мазнини, както и с по-нисък риск от диабет тип 2.

Чаят от матча неслучайно се нарича японското чудо – кои са ползите му

Тъй като консумирате цялото листо, мача обикновено е с по-високо съдържание на кофеин от обикновения варен зелен чай и понякога с повече от кафето. Количеството във всяка порция може да варира в широки граници, с диапазон от 35–250 мг на чаша.

3. Златно мляко

Златното мляко е богат, безкофеинов заместител на кафето.

Тази топла напитка включва ободряващи подправки като джинджифил, канела, куркума и черен пипер. Други обичайни добавки включват кардамон, ванилия и мед.

Освен че придава на вашата напитка красив златист цвят, куркумата може да има мощни противовъзпалителни свойства поради мощния химикал куркумин.

Нещо повече, черният пипер увеличава способността на тялото ви да абсорбира куркумин, както и мазнините. Затова може да обмислите използването на пълномаслено мляко вместо обезмаслено за тази напитка.

4. Вода с лимон

Смяната на сутрешната ви напитка не трябва да е сложна. Водата с лимон е чудесен начин да започнете деня си.

Не съдържа калории и кофеин и осигурява достатъчно количество витамин С.

Като антиоксидант витамин С играе роля във вашата имунна система и предпазва кожата ви от увреждане от слънцето. Той е от съществено значение за създаването на колаген, протеин, който осигурява основната структура за вашата кожа, сухожилия и връзки.

Само една чаша вода с лимон – приготвена чрез добавяне на сока от половин лимон (1 супена лъжица или 15 мл) към 1 чаша (237 мл) студена вода – осигурява 10% от вашата RDI за витамин С.

Можете също така да добавите други плодове и билки за разнообразие от вкусове - краставици, мента, диня и босилек са някои популярни опции.

5. Йерба мате

Yerba mate е билков чай с естествен кофеин, приготвен от изсушени листа на южноамериканското холи дърво, llex paraguriensis.

Ако търсите заместител на кафето, но не искате да се разделите със сутрешния си кофеин, йерба мате е добър избор.

Една чаша (237 мл) съдържа приблизително 78 до 80 мг кофеин, което е подобно на съдържанието на кофеин в средна чаша кафе.

Йерба мате също е зареден с полезни растителни съединения, които действат като антиоксиданти. Всъщност някои проучвания показват, че той може да има подобни количества антиоксиданти като зеления чай.

Освен това съдържа няколко минерала и витамини, включително рибофлавин, тиамин, фосфор, желязо, калций и витамини С и В6.

Има придобит вкус, който може да бъде описан като горчив или опушен. При традиционния метод йерба мате се приготвя в кратуна йерба мате и се консумира през метална сламка, като се добавя вода, докато я пиете.

За да улесните пиенето на йерба мате, можете също да накиснете листата с топка за чай или да закупите пакетчета чай йерба мате. В тези случаи просто накиснете листата в гореща вода за 3-5 минути и се наслаждавайте.

6. Напитка чай

Чай чай е вид черен чай, смесен със силни билки и подправки.

Въпреки че съдържа по-малко кофеин (48 мг) от кафето, проучванията показват, че черният чай все още може да подобри умствената бдителност.

И черният, и зеленият чай се правят от растението Camellia sinensis, но черният чай претърпява процес на ферментация, който променя химичния му състав. И двата вида изглежда имат мощни антиоксидантни свойства.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои наблюдателни проучвания свързват пиенето на черен чай в умерени количества (под 4 чаши на ден) с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Освен потенциалните ползи за здравето, чаят има силен вкус и успокояваща миризма.

7. Чай Ройбос

Ройбос или червен чай е напитка без кофеин, която произхожда от Южна Африка.

За разлика от кафето и другите чайове, ройбосът е с ниско съдържание на антиоксиданти танин, които могат да бъдат полезни, но също така да пречат на усвояването на желязото.

Въпреки ниското съдържание на танин, ройбосът осигурява значително количество други антиоксиданти.

Проучванията са изключително ограничени. Едно изследване върху животни предполага, че ройбосът може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, докато проучване в епруветка открива потенциал за намаляване на риска от рак.

Ройбосът има по-дълго време за накисване от повечето чайове и прекомерното накисване не води до горчив вкус. Вместо това ройбосът има леко сладък плодов вкус.

8. Ябълков оцет

Ябълковият оцет (ACV) се получава чрез ферментация на натрошени ябълки с помощта на дрожди и бактерии.

Този процес произвежда съединение, наречено оцетна киселина, което може да има благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар, според някои проучвания.

Въпреки че все още няма много доказателства, ACV може също да увеличи усещането за ситост след хранене и да помогне за умерена загуба на тегло.

Учени: Ако искате да отслабнете, пийте кафето така

Основната AVC напитка съчетава 1–2 супени лъжици суров или нефилтриран ябълков оцет, 1 чаша (237 мл) студена вода и по избор 1–2 супени лъжици мед или друг предпочитан подсладител.

Не пийте ACV без първо да го разредите. ACV съдържа 4–6% оцетна киселина, която може да изгори устата и гърлото ви. Освен това може да износи емайла на зъбите, ако се използва редовно, така че се препоръчва изплакване с вода преди и след пиене на ACV.

Въпреки че кафето има много собствени ползи за здравето, може да не е непременно за вас.

Има обаче много други опции. Много дори осигуряват ползи, които кафето не може, като богати на антиоксиданти билки и подправки, пробиотици и оцетна киселина.

Ако търсите здравословнаhttps://www.healthline.com/nutrition/coffee-alternatives#TOC_TITLE_HDR_11#mce_temp_url#, напитките в този списък си струва да опитате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com