Чаят от матча неслучайно се нарича японското чудо – кои са ползите му

6593
Чаят от матча неслучайно се нарича японското чудо – кои са ползите му
Снимка: hoyas / Pixabay

Чаят матча е традиционен и известен още от древността в източната култура, като в съвремието бързо става актуален и предпочитан из целия свят. Тази зелена напитка има свойството да ободрява, но носи със себе си и други ползи за организма ни. В Япония съществува дори чаена церемония за приготвянето на матча – без прецеждане и се разбърква с бамбукова бъркалка с топла вода. Обаче из света можем да видим различни предложения на чай от матча – в пакетчета, под формата на хранителна добавка и т.н. Матчата представлява обаче прахообразен чай, който се получава след стриването на най-младите листа чай, без да са сушени на слънце.

Матчата обаче може да се разглежда и като друга напитка, а не точно като чай. Тенденциите днес са различни латета и напитки с матча, приготвени с различни пресни и растителни млека. Можем дори да го наречем капучино без кофеин.

Матчата ТОПИ килограми и замества перфектно кафето

Матчата все повече се разпространява из българските ширини. Това е традиционен японски чай, който укрепва здравето и помага за поддържа...

Ето и по какъв начин можем да се възползваме от ползите на матчата:

Напитка – заместител на кафето

Всъщност, хората, които се опитват да откажат кафето, но искат да консумират зареждаща напитка сутрин, все повече предпочитат матчата. Чаят от матча има енергизиращо свойство обаче, без да причинява негативни ефекти като пристрастяване, изнервеност, сърцебиене, учестен пулс и т.н., каквито наблюдаваме от прекалената консумация на кафе например.

Подмладяващ ефект

Пригответе си веган матча лате удома с няколко лесни стъпки

Когато навън е студено, все по-често посягаме към топлите напитки, за да си осигурим доза приятно, топло усещане отвътре. А ако напитка...

Наименованието „зелен чай“ идва не само заради цвета, който има матчата, но и заради това, че е чаят с най-голямо количество антиоксиданти в състава си. Можем дори да отведем матчата към суперхраните, защото има редица полезни свойства за организма ни. От този чай можем да си набавим някои нужни на тялото ни витамини, минерали, протеини, фибри и др. Консумирането на напитка с матча също може да спомогне за поддържане нивата на кръвното налягане, балансиране на кръвната захар, придаване на тонус на сърдечно-съдовата система, спомага за оросяването на мозъка. 

Според източните вярвания матчата има и подмладяващ ефект именно благодарение на голямото количество антиоксиданти. Така освен че може да намали риска от отключването на редица заболявания, чаят от матча има и анти-ейдж ефект и забавя стареенето на кожата. 

Кулинарите вече правят редица експерименти с матчата и тя навлиза в кулинарията скоростно не само като напитка, но и под формата на подправка и допълнение към различни сладки ястия, десерти, сладолед, шоколади и т.н. А с напитките експериментите също не спират, като матчата се добавя в най-различни комбинации с мляко, шоколад, ванилия и т.н. – съществуват множество рецепти, които можете да изпробвате и вкъщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...