9 билки и подправки, които се борят с възпалението

1368
9 билки и подправки, които се борят с възпалението
Снимка: iStock/Guliver

Някои билки и подправки, като джинджифил и черен пипер, съдържат противовъзпалителни съединения, които могат да намалят възпалението и да са от полза за цялостното здраве.

Възпалението е начинът на тялото да се бори с инфекциите и да се лекува. В някои ситуации обаче възпалението може да излезе извън контрол и да продължи по-дълго от необходимото. Това се нарича хронично възпаление и проучванията го свързват с много заболявания, включително диабет и рак.

Диетата играе решаваща роля за вашето здраве. Това, което ядете, включително различни билки и подправки, може да повлияе на възпалението в тялото ви.

Тази статия разглежда науката зад 9 билки и подправки, които могат да помогнат в борбата с възпалението.

1. Джинджифил

Джинджифилът е вкусна подправка с пиперлив, но сладък вкус. Можете да се насладите на тази подправка по различни начини, като пресни, сушени или на прах.

Извън кулинарната употреба на джинджифила, хората са го използвали от хиляди години в традиционната медицина за лечение на множество заболявания. Те включват настинки, мигрена, гадене, артрит и високо кръвно налягане.

Джинджифилът е невероятно гъвкав и лесен за включване в много ястия, като пържени картофи, яхнии и салати. Като алтернатива можете да закупите добавки с джинджифил от магазини за здравословни храни или онлайн.

2. Чесън

Чесънът е популярна подправка със силна миризма и вкус. Хората са го използвали в традиционната медицина от хилядолетия за лечение на артрит, кашлица, запек, инфекции, зъбобол и други.

Повечето от ползите за здравето на чесъна идват от неговите серни съединения, като алицин, диалил дисулфид и S-алилцистеин, които изглежда имат противовъзпалителни свойства.

Чесънът е универсален и лесен за добавяне към вашите ястия. Като алтернатива можете да закупите концентриран чесън и добавки с екстракт от стар чесън.

Чесънът е богат на серни съединения, които изглежда намаляват възпалителните маркери и повишават нивата на полезните антиоксиданти.

3. Куркума

Куркумата е подправка, популярна в индийската кухня, която хората използват от древни времена. Тя е пълен с над 300 активни съединения. Основният от тях е антиоксидант, наречен куркумин, който има мощни противовъзпалителни свойства.

Проучвания при хора с остеоартрит са установили, че приемането на добавки с куркумин осигурява облекчаване на болката, подобно на това на обичайните нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Кои билки не трябва да се смесват с лекарства?

За съжаление, куркумата съдържа само 3% куркумин от теглото и тялото ви не го абсорбира добре. Най-добре е да приемате куркумин с черен пипер, тъй като последният съдържа съединение, наречено пиперин, което може да увеличи усвояването на куркумин с до 2000%.

Ако искате да приемате куркумин заради неговите противовъзпалителни свойства, най-добре е да закупите добавки с куркумин, в идеалния случай такива, които също съдържат екстракт от черен пипер или пиперин.

4. Кардамон

Кардамонът е подправка, произхождаща от Югоизточна Азия. Има силен сладък, пикантен вкус.

Богатият, комплексен вкус на кардамона го прави отлична добавка към къри и яхнии. Подправката се предлага и като добавка под формата на прах или капсула. Кардамонът изглежда повишава антиоксидантния статус и намалява маркерите на възпаление в тялото.

5. Черен пипер

Черният пипер е известен като кралят на подправките, тъй като е популярен в цял свят. Традиционно хората са използвали черен пипер за лечение на определени здравословни състояния, като астма, диария и много други стомашни заболявания.

Изследванията показват, че черният пипер и неговото основно активно съединение пиперин могат да играят роля за намаляване на възпалението в тялото.

Черният пипер е широко достъпен и лесен за добавяне към вашата диета. Опитайте да подправите храната си с щипка смлян черен пипер. Съчетава се добре със зеленчуци, месо, риба, птици и тестени ястия.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

6. Женшен

Женшенът е растение, което хората в Азия са използвали от хиляди години, ценейки го заради лечебните му свойства. Той се свързва с много ползи за здравето, главно поради неговите активни съединения, наречени гинзенозиди. Техните ефекти включват намаляване на признаците на възпаление в тялото.

Женшенът е лесен за добавяне към вашата диета. Можете да задушите корените му в чай или да ги добавите към рецепти като супи или пържени картофи. Като алтернатива можете да приемате екстракт от женшен като добавка.

7. Зелен чай

Зеленият чай е популярен билков чай, който хората често рекламират заради ползите за здравето.

Полифенолите в зеления чай също изглеждат полезни при възпалителни здравословни състояния, като остеоартрит, ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер, заболявания на венците и дори някои видове рак.

Листата от зелен чай са широко достъпни и лесни за приготвяне на вкусен чай. Като алтернатива можете също да опитате да закупите матча на прах или добавки с екстракт от зелен чай.

8. Розмарин

Розмаринът е вкусна, ароматна билка, произхождаща от Средиземноморието. Изследванията показват, че розмаринът може да помогне за намаляване на възпалението. Смята се, че това се дължи на високото съдържание на полифеноли, особено розмаринова киселина и карнозна киселина.

Розмаринът работи добре като подправка и се съчетава добре с няколко вида месо, като говеждо, агнешко и пилешко. Богат е на полифеноли, които изглежда имат противовъзпалителни ефекти.

9. Канела

Канелата е вкусна подправка, направена от кората на дървета от семейство Cinnamomum. Двата основни вида канела са цейлонската канела, наричана още „истинска“ канела, и канелата от касия, която е най-често срещаният вид.

Хората ценят канелата заради нейните здравословни свойства от хиляди години. По-специално, докато канелата е безопасна в малки количества, твърде много канела може да бъде опасно. Канелата, особено по-често срещаният сорт Касия, има високи нива на кумарин. Това съединение е свързано с увреждане на черния дроб, когато хората консумират твърде много от него.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com