9 от най-полезните ядки и семена

3756
9 от най-полезните ядки и семена
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Ядките и семената са богати на полезни хранителни вещества, които ще спомогнат за поддържане на цялостното здраве в добро състояние. Те са неизменна част от едно балансирано и здравословно меню. Спрямо мненията и съветите на експертите днес за вас сме подготвили класация с едни от най-полезните видове ядки и семена. А ето и кои са те:

Ленено семе

Лененото семе е много богато на омега-3 мазнини и консумацията му понижава рисковете от заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашни раздразнения, тумори, рак на гърдата, рак на простата и др.

Сусам

Сусамът съдържа редки антиоксиданти, които спомагат за редуциране на лошия холестерол, за понижаване на високото кръвно налягане и имат благоприятно влияние върху кожата, косата и ноктите.

10-те най-полезни ядки и семена за всеки ден

Тиквени семена

Тиквените семки са богати на веществото аргинин - аминокиселина, действаща срещу високото кръвно налягане. Семената са богати на протеини, витамините А и Е и се използват често и в състава на козметичните продукти. Внимавайте с консумацията им обаче, тъй като са калорични.

Бадеми

Още едни любими и известни ядки, които са и толкова полезни. Може да се консумират като алтернативен вариант на животинските протеини. Понижават рисковете от заболявания на сърцето.

Орехи

Орехите съдържат редица полезни витамини и минерали, а в състава им се откроява и веществото токоферол - действащ като превенция от рак на простатата при мъжете. Освен това орехите са особено полезни и понижават рисковете от коронарна болест и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Слънчогледови семена

Любимите слънчогледови семки вероятно са спътник на повечето от нас в летните вечери. Те са богати на антиоксиданти, серни протеини и имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Служат като превенция от различни белодробни заболявания и инфекции.

Какво ще се случи, ако ядем прекалено много ЯДКИ

Шамфъстък

Този вид ядка не е толкова калорична и съдържаща мазнини, но пък е изключително богат на киселини, калий и каротеноиди. Това е само в плюс за нас, тъй като благодарение на тези вещества, шамфъстъкът има добри антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Може да се консумира по 30 г на ден дори ако спазвате хранителен режим.

Кашу

Кашуто е богато на желязо и се препоръчва на хора с анемия, както и служи за превенция от състоянието. Също така може да се консумира спокойно и от диабетиците - ядката спомага за поддържане нормални нива на кръвната захар. Други полезни вещества в състава му са тиамин и фосфор, които зареждат организма с енергия. Кашуто има и противовъзпалителни свойства, които спомагат за поддържане на добър имунитет. 

Лешници

Лешниците съдържат витамин В и органични киселини, предпазващи организма от заболявания на костите, диабет, заболявания на сърцето и т.н.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com