Ако имате алергия към ягоди - тези симптоми са налични

24191
Ако имате алергия към ягоди - тези симптоми са налични
Снимка: iStock/Guliver

Ягодите не са най-значимият алерген. Идеята, че ярко оцветените плодове и зеленчуци са основните храни, които причиняват алергии, отдавна е минало. Ако няма реакция след ядене на ягоди, няма причина да се лишавате от удоволствието.

Какво представлява алергията?

Като цяло алергията е необичайна реакция на имунната система. Основната задача на имунитета е да защитава организма от вредните фактори на околната среда. Но понякога външните заплахи се оценяват неправилно и се „назначават” от агресорите съвсем безвредни фактори. Ето защо растителният прашец, животинските косми, хранителните продукти стават алергени.

Какви са симптомите на алергията към ягоди?

Ягодите могат да бъдат пряка причина за алергии. Може да се прояви под формата на кожен обрив като копривна треска, сърбеж, подуване, затруднено дишане, може да се появят и симптоми на лошо храносмилане - редки изпражнения, гадене, повръщане.

Какво е алергия към работа и може ли да се излекува?

За щастие подобни реакции са рядкост. Но ако се появят, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Лабораторните тестове помагат да се диагностицира истинска алергия към ягоди - определянето на имуноглобулини Е (Ig E) към ягоди в кръвта. Ако диагнозата се потвърди, тогава не само ягодите, но и техните производни роднини, ще трябва да бъдат напълно изключени от храната. И не само в естествената си форма, но и всякакви горски добавки, консерванти. С други думи, всички продукти, които могат да съдържат тези плодове.

Реакцията към ягоди може да възникне и по други причини. Например, поради кръстосана алергия към растителен прашец. Това се случва, защото някои молекули на растителни протеини в ягодите са много сходни по структура с поленовите молекули. Например, хората с реакция към прашец от бреза може да са алергични към определени плодове, зеленчуци и горски плодове.

Но, като правило, кръстосаните ефекти са по-лесни: след ядене на ягоди може да се появи леко зачервяване и подуване на устната лигавица, сърбеж и болки в гърлото. Тези симптоми преминават бързо и не застрашават общото състояние. Подобни реакции възникват само върху пресни плодове: след топлинна обработка кръстосаните молекули се унищожават. Ето защо конфитюр от ягоди и пайове могат да се ядат без страх.

Ако сте с такива симптоми, е възможно да имате алергия към влага!

Какво е псевдоалергия?

Друга причина за реакция към ягоди изобщо няма нищо общо с алергиите. Това са така наречените "псевдоалергични" реакции. Някои сортове ягоди са с високо съдържание на хистамин или могат да предизвикат освобождаването му от клетките в човешкото тяло. Хистаминът е биохимично съединение, което причинява възпалителни реакции, спазъм на стените на кръвоносните съдове и бронхите. В този случай симптомите ще бъдат точно същите като при истинска алергия, въпреки че тук няма грешка на имунитета. Кумулативният ефект работи тук и малко количество плодове, които ядете от време на време, няма да навреди на вашето здраве.

Лабораторните тестове не са подходящи за диагностициране на псевдоалергични реакции. Техните резултати винаги ще бъдат отрицателни, тъй като в такива случаи не се произвеждат имуноглобулини Е (Ig E). Тези характеристики на тялото могат да бъдат разкрити само от алерголог. Това не се счита за болест.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com