Ако имате дефицит на цинк – тези 2 признака го издават

9652
Ако имате дефицит на цинк – тези 2 признака го издават
Снимка: iStock

Приемът на адекватни дози цинк подпомага функционирането на редица тъкани и органи в тялото, общото здравословно състояние и имунната система. Ценният микроелемент не се синтезира в организма сам, което налага приема му чрез храна или хранителни добавки. Консумацията на храни, богати на цинк, може да осигури адекватния прием на минерала в необходимите дневни дози, ако, разбира се, пациентът знае, че страда от дефицит на цинк.

Подобно на дефицита на други витамини и минерали, има симптоми, които най-недвусмислено сочат дефицит на цинк. Разпознаването на тези симптоми, както и информираността кои са най-богатите на цинк храни, ще ви помогне да ги включите в менюто си своевременно, преди да сте стигнали до последствията, до които води продължителният дефицит.

Кои признаци издават дефицит на цинк?

Ранните симптоми на дефицит на цинк включват загуба на апетит, косопад, забавени растеж и развитие при малките деца и кърмачетата, мудност, промени във вкуса и обонянието. Тези симптоми обаче са много общи и не са типични и характерни само за дефицит на цинк, поради което рядко могат да насочат веднага пациента или лекаря му към проследяване на нивата на минерала в тялото. Има по-осезаеми симптоми, които по-лесно се свързват с дефицит на цинк. Два от тях са:

Как да разберем дали имаме дефицит на цинк?

1.       Кожни проблеми

Кожни раздразнения, трудно зарастване на рани, акне във възраст, в която би следвало да сте забравили за младежките пъпки, обриви и проблеми с кожата, както и окапване на косата „на петна“, лесно могат да насочат лекаря към дефицит на цинк. Обривите и кожните промени са най-ярко проявени при деца, страдащи от дефицит на цинк. Те са изключително типични – обрив около очите, носа, устата и по задните части, косопад, съчетани с диария. 

2.       Понижена имунна система

Всеки може да бъде повален от грип и да има периоди с временни неразположения, породени от настинка и вируси, но ако периодите на неразположения са много по-чести и по-дълги от обикновено, време е да проследите нивата на витамините и минералите в кръвта си. Най-често проблеми с имунната система имат пациентите, страдащи от дефицит на цинк, магнезий, витамин Д и витамин С. Бърз тест може да разкрие необходимо ли е да преразгледате дневното си меню и да включите в него повече храни, богати на цинк, за да се справите с дефицита и да се радвате на добро и стабилно здраве.

В резултат на редица проучвания учените са доказали, че приемът на цинк по време на вирусни заболявания намалява продължителността на боледуването. Систематичен преглед и мета-анализ от 2021 г., включващ 28 рандомизирани контролирани проучвания при пациенти с вирусна инфекция на дихателните пътища, доказват, че приемът на цинк под формата на таблетки за смучене намалява продължителността на заболяването с 2 дни. Ако боледувате дълго, проверете дали не страдате от дефицит на цинк.

Какво се случва с тялото ви, когато приемате цинк?

Храни, богати на цинк

Като говорим за адекватен прием на цинк, важно е да познавате храните, които доставят на тялото щедри дози от минерала, тъй като той не се синтезира в организма. Сред най-ценните източници на цинк са:

  • месо,
  • риба,
  • морски дарове, като стридите съдържат повече цинк от всяка друга храна,
  • пълнозърнести храни,
  • фасул,
  • ядки.

Имайте предвид обаче, че цинкът от месото и морските дарове, тоест с животински произход, и този с растителен произход не се усвояват еднакво. Цинкът с животински произход се усвоява много по-пълноценно. Усвояването на цинк от смесени ястия или при диети, съдържащи комбинация от животински и растителни източници на цинк, е по-ниско, отколкото от ястия, съдържащи само храни от животински произход, богати на цинк. Тоест, ако страдате от дефицит на цинк, доказали сте го с изследвания и имате ярки и изразени симптоми на недостиг на цинк, най-добре заложете на местните ястия, за да си набавите нужните количества цинк бързо и безпроблемно и да съхраните здравето и подобрите състоянието си. В този случай може да разчитате и на помощ от хранителните добавки, но след като се консултирате с лекаря си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com