Ако изпитвате тревожност, тези техники ще ви помогнат да я преодолеете

2017
Ако изпитвате тревожност, тези техники ще ви помогнат да я преодолеете
Снимка: iStock

Тревожността е често срещан, но труден аспект от човешкия опит. Въпреки че търсенето на професионална помощ е от решаващо значение при тежки случаи, съществуват различни техники за самопомощ, които хората могат да използват, за да се справят с тревожността и да я облекчат в ежедневието си.

Медитация за осъзнатост

Заниманията с медитация на вниманието са ефективен начин да се установим в настоящия момент. Фокусирайки се върху дишането и усещанията, хората могат да се откъснат от тревожните мисли. Редовното практикуване развива осъзнатост, която позволява на човек да наблюдава мислите, без да бъде погълнат от тях.

Упражнения за дълбоко дишане

Упражненията за контролирано дишане могат да осигурят незабавно облекчение на тревожността. Техники като диафрагмено дишане или метода 4-7-8 помагат за активиране на реакцията на тялото за релаксация, успокояват нервната система и намаляват нивата на тревожност.

Прогресивна мускулна релаксация (ПМР)

PMR включва систематично напрягане и след това отпускане на различни мускулни групи. Този процес помага за освобождаване на физическото напрежение, което често е свързано с тревожността. Редовното практикуване на PMR може да научи тялото да разпознава и да реагира по-ефективно на стреса.

Страхотни техники за успокояване на ума

Техники на когнитивно-поведенческата терапия (КПО)

CBT е широко използван терапевтичен подход, който хората могат да адаптират за самопомощ. Идентифицирането и оспорването на ирационалните мисли, разпознаването на негативните мисловни модели и заместването им с по-балансирани мисли са основни техники на CBT за справяне с тревожността.

Водене на дневник

Воденето на дневник позволява на хората да изразяват свободно своите мисли и емоции. Писането за тревожните чувства може да осигури яснота и да помогне за идентифициране на модели или отключващи фактори. Освен това воденето на дневник на благодарността може да насочи вниманието към положителните аспекти на живота.

Редовни физически упражнения

Физическата активност е мощен инструмент за справяне с тревожността. Упражненията освобождават ендорфини, естествените подобрители на настроението в организма, и спомагат за по-добър сън. Дори кратка ежедневна разходка може значително да допринесе за намаляване на тревожността.

Ограничаване на стимулантите

Известно е, че кофеинът и никотинът изострят симптомите на тревожност. Контролирането и намаляването на приема на стимуланти може да повлияе положително на нивата на тревожност. Изборът на билкови чайове или безкофеинови напитки може да бъде проста, но ефективна промяна.

Храни, които помагат за облекчаване на тревожността

Установяване на рутина

Структурата и предвидимостта могат да осигурят чувство за сигурност. Установяването на ежедневен режим помага за създаването на стабилна среда, като намалява несигурността, която често подхранва тревожността.

Социална връзка

Човешката връзка е мощен антидот на тревожността. Споделянето на чувствата с доверени приятели или членове на семейството може да осигури емоционална подкрепа. Участието в социални дейности, дори в малки дози, помага за преодоляване на чувството за изолация.

Практики за състрадание към себе си

Практиките за състрадание към себе си включват отношение към себе си с доброта и разбиране. Признаването, че всеки е изправен пред предизвикателства и че е нормално да прави грешки, може да насърчи по-здравословен начин на мислене, като намали самоналожената тревожност.

Включването на тези техники за самопомощ в ежедневието изисква ангажираност и търпение. От съществено значение е да се признае, че напредъкът може да бъде постепенен, а последователността е от ключово значение. Като участват активно в своето психично благополучие, хората могат да си дадат възможност да се справят с предизвикателствата на тревожността и да се насочат към по-балансиран и пълноценен живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com