Ако усещате пукане при въртене на главата - това е симптом за следния проблем...

46336
Ако усещате пукане при въртене на главата - това е симптом за следния проблем...
Снимка: iStock/Guliver

Поради заседналия начин на живот ставите ни започват да пукат много по-често. Например, понякога вратът „хруска“ толкова силно, че сякаш ще се счупи. Но дали наистина е възможно това, ако го завъртите рязко?

Ето какво казва д-р Мириам Бащош. 

Защо вратът „пука“ при завъртане?

Обикновено припукване на стави и хрущяли възниква, когато въздушни мехурчета се спукат в ставната течност по време на преразтягане. Най-често такова хрущене не е свързано с никакви сериозни заболявания. Може да стане тревожно само, ако някои костни заболявания или рискови фактори предразполагат към тях. Пукането в шийния отдел на гръбначния стълб също е нормално, като се има предвид до голяма степен заседналия начин на живот на съвременните хора. Това се дължи на факта, че при продължително напрежение мускулите започват да се спазмират, като в същото време се свиват. При спазмираните мускули обхватът на наличните движения е намален – затова, когато започнем да въртим главата си от едната към другата страна, мускулите и връзките се преразтягат и всичко започва да „пука“.

Какво да правим при схванат врат - спасението е в тези упражнения

И така, причините за звуци във врата са разделени на безопасни и опасни. В здраво тяло хрущенето се получава поради небалансирана мускулна работа при спортисти, въздушни мехурчета между прешлените, лоша стойка и умора.

Лошо ли е да ти „пука“ вратът?

Само по себе си това явление не е опасно. Но резки завъртания на главата, придружени от припукване, може да доведат до опасни състояния, даже до инсулт. Известен е случай с млада англичанка, която решила да разкърши врата си преди лягане, и го изпукала много силно. Първоначално момичето не обърнало внимание на това, но скоро половината от тялото й започнала да изтръпва. А това е един от първите признаци на инсулт. Такива случаи се случват редовно и в по-голямата си част хората забелязват веднага симптомите на инсулт, затова могат да бъдат спасени. И така: опасно ли е да си пукате врата? В някои случаи - да. За да избегнете рискове, просто се избавете от този навик, като само правите естествени кръгови движения от време на време.

Имате болки във врата след сън - разберете какво означават!

Инсултите след „пукане“ се случват поради увреждане на гръбначната артерия, която снабдява мозъка с кръв. При резки завъртания на главата кръвоносният съд може да се увреди, поради което се образува кръвен съсирек и възниква инсулт - остро нарушение на кръвоснабдяването на мозъка. Ако на човек с такова състояние не се помогне навреме, той може да умре.

Така, че няма нужда да извършвате резки движения, които водят до „пукане“. По-добре е просто да движите врата си. Ако при това не чувате характерния звук, тогава не трябва да напрягате мускули и рязко да движите прешлените си.

Какво да направите, ако вратът ви изпука?

Ако се притеснявате от „пукане“ и „щракане“ във врата, свържете се с невролог. Причините за особени звуци при движения на вратно-шийната област може да бъдат различни заболявания: остеохондроза, спондилоза, сондилолистеза, лордоза, артроза, херния. Тези заболявания се лекуват по различни начини, включително хирургически. Но в началните етапи се прибягват до консервативно лечение с различни лекарства.

Разбира се, гимнастиката и масажът ще помогнат. Но преди да правите каквото и да е упражнение, консултирайте се с вашия лекар. Активният начин на живот и балансираното хранене ще помогнат да се отървете от кризата във врата. Можете също така да разрешите проблема и с лекарства – но трябва да ги приемате само по указанията на лекар. Ако причината за кризата във врата е липсата на витамини и калций в организма, лекарят ще ви посъветва да вземате препарати, които ги съдържат.

Внимание! Статията не е медицинска инструкция. Винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com