Алкални храни: Какви са ползите и как да ги ядем правилно?

9766
Алкални храни: Какви са ползите и как да ги ядем правилно?
Снимка: Pexels

Много концепции в храненето са демонизирани и извадени от контекста, така че понякога не звучат съвсем правилно. Тъй като хората сме всеядни, ние консумираме както животински, така и растителни храни. Всяка храна от животински произход е кисела. Храната от растителен произход е алкална, комбинацията от киселина и основа води до неутрализация и баланс. Ето как това се отразява на тялото ни.

Алкална диета: истина или рекламен трик

Всяка среда на тялото има строго определено pH - нивото на киселинност. Например, най-високото ниво на киселинност е в стомаха, където се образува агресивен стомашен сок, който помага на човек да смила храната. Кръвта, лимфата, междуклетъчното вещество, повърхността на кожата, лигавиците на различни органи имат строго собствено програмирано ниво на pH и това ниво е непроменено.

Определено е вредно, ако човек яде само животинска храна в диетата си, като я комбинира със силно рафинирана, например бърза храна. В ежедневието здравите хора не се хранят така. Идеалната здравословна храна е комбинация от правилните животински и растителни храни. Например, гарнитура от сезонни зеленчуци, пресни или задушени, е идеална за месо или риба.

6 леснодостъпни храни, които дават най-много енергия

Защо са необходими алкални храни?

В интернет има много запитвания на тема "кои храни са алкални". Това е категория, която неутрализира киселините и регулира киселинно-алкалния баланс. Почти всички зеленчуци и плодове, с изключение на картофи, боб, череши, боровинки и сини сливи, принадлежат към категорията. Когато алкализирате тялото, трябва да добавите към диетата си броколи , аспержи, зеленчукови сокове, лук, суров спанак, тъй като те са най-богати на алкалообразуващи свойства.

Не забравяйте, че за нормален живот тялото трябва да получава всички необходими хранителни вещества, тоест да консумира не само алкални продукти, които намаляват киселинността - подкиселяването също трябва да присъства в диетата. Въпреки това употребата на някои от тях трябва да бъде ограничена, например силно киселинните храни са: картофи, захар, шоколад, месо, бял ориз, продукти от брашно, кафе, както и бира и безалкохолни напитки. Прекомерната консумация на силно киселинни храни измества рН към киселинната страна и се отразява негативно на общото състояние на организма.

Коя храна дава най-много енергия?

Основното нещо е правилната комбинация

Всички растителни храни са алкални, докато животинските са леко киселинни. Когато ги комбинираме умело, получаваме балансирана диета. Когато храненето ни се отклони към някоя по-предпочитана храна, ние се разболяваме. Например, ако човек постоянно яде мазни храни, той може да развие затлъстяване, подагра, подуване и други заболявания. В същото време, ако човек стане ортодоксален ревностен вегетарианец и яде само растителна храна, той ще има още повече заболявания, например намаляване на хормоналните нива, анемия, дефицит на протеини, слаба устойчивост на имунната система и други. Затова балансът е важен в храненето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com