Бадемите – колкото вкусни, толкова и полезни

3121
Бадемите – колкото вкусни, толкова и полезни
Снимка: iStock/Guliver

Тази любима на мнозина ядка е богата на протеини, витамин Е, здравословни фибри, мазнини и други микроелементи. Бадемите виреят най-добре на средиземноморски климат. Появата на плодовете може да се проследи до 1400 г. пр. Н. Е. Зрялата ядка пада на земята, след което се събира от специално оборудване и се изпраща за по-нататъшна обработка. Високата хранителна стойност на бадемите ги прави отлична закуска и задоволително допълнение към мезета, сирена и печени продукти.

Хранителна стойност

Ето защо кашуто е толкова полезно

Кашуто е гъвкава съставка, която може да се използва както в солени, така и в сладки ястия. Може да се яде сурово и се използва и като ...

Бадемите са богати на хранителни вещества. Химичният състав на плодовете е изненадващ, имайки предвид присъствието на ценни елементи. Порция от 30 g ядки съдържа 6 g протеин, 14 g мазнини, 6 g въглехидрати, 3,5 g фибри, 7,4 mg витамин Е, 75 mg калций, 1 g захар. Калоричното съдържание на такава закуска е 162 ккал.

Полза за здравето

Бадемите са богати на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Проучване от  2018 г показва, че консумирането  на бадеми помага да се поддържа здравето на сърцето, да се намали лошият холестерол и липопротеините с ниска плътност. Използването на ядките като лека закуска може да увеличи приема на хранителни вещества - протеини, фибри и магнезий - както и да намали празните калории, въглехидрати и наситени мазнини.                          

Ядката е богата на витамин Е, мощен естествен антиоксидант, който поглъща свободните радикали. Именно тези опасни вещества увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания и други патологии. Също така, този витамин предотвратява преждевременното стареене, удължава здравето и младостта на кожата.

Защо малките деца не бива да ядат фъстъци?

Почти всеки един родител е наясно с това защо не бива да дава на децата си да ядат шоколади, вафли, снаксове и други вредни храни. Мал...

Бадемите са богати на антиоксиданти, които са концентрирани до голяма степен в кафявия слой на обвивката върху ядката, според направено научно изследване.

Сред останалите ядки, бадемите са водещи по количеството фибри, които съдържат. Това ви позволява бързо да задоволите глада си и да наситите тялото. Фибрите също могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол. Ниският гликемичен индекс на ядката не предизвиква скок в кръвната захар, което също има положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи и общото състояние на организма.

Потенциална вреда

Въпреки цялата полезност на бадемите, има моменти, когато трябва да спрете да използвате този продукт. С повишено внимание ядките трябва да се използват от хора с често срещани алергични реакции, по-специално към лешниците. Ако спазвате нискокалорична диета и искате да отслабнете, консумацията на бадеми трябва да се дозира.

Това е най-скъпата ядка в света

Цената на макадамията на едро е почти два пъти по-висока от тази на бадемите, което прави тази ядка най-скъпата в света. Защо това е та...

Бадемите помагат за насищането на тялото с полезни хранителни вещества, намаляват желанието за нездравословни храни и поддържат цялостното здраве на тялото. Наличието на бадеми в диетата намалява вероятността от затлъстяване и наднормено тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com