Белите маратонки ще станат като нови – опитайте тези трикове и няма да съжалявате

48847
Белите маратонки ще станат като нови – опитайте тези трикове и няма да съжалявате
Снимка: iStock

Белите маратонки са чудесно допълнение към ежедневната визия. Но те имат един недостатък - бързо се замърсяват. Предлагаме ви лесни трикове, чрез които ще възстановите цвета им. В идеалния случай маратонките трябва да се почистят веднага след прибиране у дома, така че мръсотията да не засъхва. Използвайте мека влажна гъба за кожени обувки, суха четка с мек косъм за велурени или текстилни обувки, или лепяща ролка за почистване на мрежести маратонки. Ако мръсотията е засъхнала, има начин да се справите с нея.

Подготовка:

Преди да изперете маратонките си, извадете стелките и връзките (те могат да се перат отделно със сапун за пране). След това почистете обувката със суха четка, за да отстраните всички наслагвания от прах (ако повърхността е много замърсена, използвайте гъба или кърпа от микрофибър).

Преди да прибегнете към приложение на някой от предложените по-долу методи, първо го тествайте върху незабележимо място и едва след като се уверите, че методът е безопасен, почистете цялата обувка. Подплатата на белите маратонки може да се почисти по същите методи, както външната им част.

Могат ли маратонките да се перат в пералнята?

Да, но само ако са от плат и сте сигурни в качеството им (има риск подметката да се отлепи след пране). Не използвайте обикновен прах за пране - по-добре е да заложите на препарат за премахване на петна или течен избелващ гел.

Метод номер 1: Паста за зъби

Ще ви трябва паста за зъби  и стара четка за зъби. Изстискайте малко количество паста върху сухата четка и внимателно почистете обувката с кръгови движения. Необходимо е пастата да се измие с топла вода с помощта на парцал или гъба.

Метод номер 2: Картофено нишесте и мляко

Смесете лъжица нишесте с лъжица мляко, нанесете върху обувките и оставете да изсъхне напълно. Почистете маратонките с гъба или кърпа, напоена с топла вода.

Метод номер 3: Лимонов сок

Изстискайте 2-3 супени лъжици лимонов сок върху гъба и го втрийте в мръсните обувки, след което изплакнете с топла вода.

Груби грешки при прането на маратонки и кецове в пералнята

Днec мaрaтoнкитe и кeцoвeтe ca нaй-cъщecтвeният aтрибут oт вceки гaрдeрoб. Тe ca прaктични, удoбни и нaй-вaжнoтo - oбувки, кoитo мoгaт ...

Метод номер 4: Оцет + прах + лимонов сок (или водороден прекис)

Този метод може да почисти добре подметката. Смесете малко прах за пране с лъжица оцет, лимонов сок или водороден прекис. Внимателно втрийте получената гъста смес в обувките и оставете за 10-15 минути. Изплакнете остатъците с топла вода.

Метод номер 5: Лакочистител с ацетон

Ще ви трябва 1 лъжица ацетон и същото количество оцет. Смесете ги и нанесете получената смес върху памучен тампон. Почистете маратонките с него и след това ги изплакнете с топла вода. За най-добри резултати можете да повторите процедурата няколко пъти. Лакочистителят може да се смеси и с веро.

Метод номер 6: Мицеларна вода

Как да омекотим нови обувки?

Дамите често обичат да разнообразяват и допълват гардероба си, купувайки си някой и друг чифт нови обувки. Понякога обаче чувствата са ...

Мицеларният лосион съдържа частици, наречени мицели, които имат способността буквално да „всмукват“ примесите и да разтварят добре мазнините. Той може да се използва не само за козметични цели, но и за почистване на бели обувки. Намокрете обилно памучен тампон с мицеларна вода и избършете маратонките с него. Излишната влага може да се отстрани със суха хартиена кърпа.

Метод номер 7: Сода за хляб

Смесете сода за хляб с вода до получаването на паста. Използвайте четка за зъби, за да почистите маратонките. Оставете ги да престоят така известно време и след това ги изплакнете с влажна гъба.

Как правилно да изсушите маратонките?

Никога не слагайте маратонките си върху радиатор и не ги излагайте на слънце. Оставете ги в добре проветриво помещение. Вътре в тях може да поставите сухи хартиени кърпи, които ще поемат влагата. За да избегнете неприятни миризми, избършете вътрешността на маратонките с памучен тампон, напоен с водороден прекис. Можете също така да поставите парче суров картоф вътре в тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com