Чипсът се оказа много по-вреден, отколкото мислехме

7072
Чипсът се оказа много по-вреден, отколкото мислехме
Снимка: iStock/Guliver

Много хора обичат да консумират ежедневно от този популярен продукт. Но според експерти, чипсът може да причини много нежелани странични ефекти за човешкото здраве..

Средно големият пакет чипс съдържа достатъчно мазнини и сол, за да накара всеки, който е на диета, да не ги яде твърде често. В допълнение към вредата за фигурата, тази закуска увеличава вероятността от други здравословни проблеми. Диетоложката Бланка Гарсия казва, че чипсът може да допринесе за появата на кариес.

Тя обясни, че това се дължи на бактерии в устата, които карат диетичните въглехидрати да ферментират. Чипсът е богат на хидролизирано нишесте (разградени въглехидрати). Когато го ядете, се случват две неща: той залепва по зъбите ви и понижава pH на зъбната тъкан, което позволява на бактериите да ферментират.

Какво ще се случи с вас ако ядете прекалено много чипс

В допълнение, чипсът деминерализира зъба, увеличавайки риска от кариес. Медицинският център на Университета в Рочестър оценява картофения чипс като една от най-лошите храни за вашите зъби, поради факта, че те могат да се забият в пукнатини и да причинят трайни щети.

Друг факт огласи експертът Холи Кламър. Той отбелязва, че чипсът излага тялото на потенциален канцероген - акриламид. Намира се в тютюневия дим и някои замърсители на околната среда, но може да се намери и в редица храни.

Този канцероген без мирис и вкус обикновено се използва като химикал за консервиране на храни, според болницата Уинчестър. Появява се естествено, когато картофите се пържат при високи температури.

Не смесвайте алкохол с кисели краставички и чипс

Изследвания при мишки показват, че акриламидът може да увеличи риска от някои видове рак. Учени от Северна Америка и Западна Европа независимо заключиха, че пърженето на картофи в олио при високи температури води до появата на продукт със значително съдържание на акриламид.

Преди време експертите споделиха каква трябва да бъде здравословната закуска, за да не се налага да прибягвате до консумацията на чипс. Продуктите могат да се съхваняват в кутия и да се носят в офиса или на разходка. Експертите от British Heart Foundation съветват да готвите веднъж или два пъти седмично, за да спестите време. Определено готвените у дома ястия са много по-питателни и полезни в сравнение с бързите храни и вредни закуски, какъвто е чипса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com