Дали бабини рецепти против световъртеж ще ви избавят от този проблем?

19350
Дали бабини рецепти против световъртеж ще ви избавят от този проблем?
Снимка: iStock

Не само в България, но по цял свят националните народни медицини използват всевъзможни натурални, природни средства против виене на свят (световъртеж). Копър, гинко билоба, ябълков оцет, карамфил и розмарин (обикновено приготвени в чайове) са съставки, популярни в много страни като естествени средства за лечение на световъртеж.

Д-р Наталия Пруденсио изказва редица съображения по този въпрос. 

Природните рецепти са привлекателни, защото представляват лесно решение на здравословни проблеми, които обикновено причиняват много дискомфорт. Съществуват познания в старата народна медицина, предавани от поколение на поколение. Но тези методи са ефективни само когато са стриктно тествани и научно оценени. Важно е да разграничим това, което действително работи, от различните спекулации. Причината е, че много хора търсят алтернативни решения без доказана ефективност.

Световъртеж при възрастните хора: Лекар разкри какви заболявания издава

Има ли натурално лекарство за световъртеж?

Сред различните природни средства, като чайове от джинджифил, от розмарин, от лавандула, компреси с чесън и зехтин, и др. ― няма нито едно, за което със стопроцентова сигурност да се твърди, че е подходящо за лечение на световъртеж. Много хора обаче са подозрителни, когато лекари или учени отхвърлят тези алтернативни лечения - тъй като „са чували“ за хора, които са оздравели след използването на тези домашни средства.

Действа ли наистина природното лечение?

Заболявания като световъртеж често са обект на вярвания и спекулации, тъй като тяхното лечение, с малки изключения, не изисква използването на специфични лекарства. С изключение на бактериалните инфекции лечението на заболяването е симптоматично – състои се само в облекчаване на симптомите на пациента. Също така е важно да се отбележи, че не всичко, което е естествено, е здравословно или безопасно. Дори чайове, прахове и други домашно приготвени смеси може да представляват риск за здравето, когато се използват безразборно.

Какви са рисковете от приемането на лечение без научни доказателства?

Дори когато използваме съставки от естествен или „органичен“ произход, трябва да имаме предвид, че веществата в тях може да предизвикат различни реакции в зависимост от формата, количеството и честотата, с която се приемат. Добър пример е растението гинко билоба - много популярно в различни култури като „лек“ за различни заболявания. Често се използва от хора, които се оплакват от световъртеж и звънене в ушите. Но до момента нито едно проучване не е доказало ефективността на употребата му при лечение на заболявания или разстройства, които причиняват тези симптоми.

От друга страна, знаем, че когато се използва в големи количества или твърде често, гинко билоба може да генерира редица странични ефекти: стомашно-чревни промени, главоболие, алергични реакции и кървене.

Затова употребата на домашни средства също трябва да бъде ръководена и наблюдавана от лекар.

Какво да ядем при силен световъртеж?

Наистина ли световъртеж?

Първото нещо, което трябва да разберем, е какво пациентът нарича „виене на свят“ или „световъртеж“. Няколко заболявания могат да причинят такава замаяност. А противно на това, което много хора си представят, световъртежът е сравнително рядък симптом. Това прави безразборното използване на природни лекарства още по-тревожно, тъй като пациентът се опитва да лекува симптом, чийто произход не знае и който може да бъде свързан с важни здравословни проблеми. Преди да започне каквото и да е лечение, от съществено значение е да се получи надеждна диагноза.

Защо е толкова важно да посетите оториноларинголог?

Оториноларингологът е лекар, посветен на различните промени и заболявания, които засягат ухото и могат да причинят симптоми като световъртеж. За по-задълбочени насоки можете да потърсите и отоневролог, който е УНГ-специалист по световъртеж и шум в ушите. Самолечението без наблюдението на професионалист излага здравето ви на риск. Затова бъдете много внимателни с природните лекарства за световъртеж, дори когато са препоръчани от роднини, приятели и съседи.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не прилагайте самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com