Какво да ядем при силен световъртеж?

34926
Какво да ядем при силен световъртеж?
Снимка: iStock

Какво да сторим, ако имаме чувството, че целият свят наоколо ни се върти? Сигурно ви се е случвало да станете рязко, след като сте полежали известно време и да имате чувството, че всичко около вас се е завъртяло като детска въртележка в „Луна-парк“?

Ето какво ни разказва за това д-р Даниела Шейн

Главозамайване, виене на свят, загуба на равновесие и чувство, че припадаме, са някои неочаквани, обикновено кратковременни характеристики, които може да бъдат облекчени чрез спазване на здравословна и регулирана диета. Има хранителни продукти, които могат да помогнат за предотвратяване на тези симптоми.

По принцип спорадичната замаяност не е свързана с някакво конкретно заболяване, а с кръвното налягане, независимо дали е високо или ниско. Може също да бъде страничен ефект от приемане на определени видове лекарства. Сред основните причини за световъртеж можем да посочим бързата смяна на положението ни (ставане от леглото, например), стресът и нервността от ежедневието. Но диетолозите смятат, че хранителните вещества в някои видове продукти може да помогнат за облекчаване на тези усещания.

Балансираната диета, богата на хранителни вещества, е най-важна за решаването на този проблем. При това, идеалното, което може да направите за избягване на замаяност и нарушено равновесие, е да се храните правилно на всеки 3 часа. Професионалистите посочват 5 важни хранителни продукта за облекчаване на замайването.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

1. Сол. Натрият в солта причинява повишаване на кръвното налягане. Всяка солена храна, като маслини или парче сирене, ще стабилизира налягането в случай на внезапни спадове. Но бъдете внимателни при поглъщането на такива продукти – това се отнася особено за хора, които страдат по принцип от високо кръвно.

2. Глюкоза или захар. Нивата на захарта в мозъка спадат при хипогликемия и получаваме световъртеж. В случай на гладуване може да имаме усещания за нарушено равновесие - затова е добре да изядем бонбон или плод. Липсата на глюкоза в кръвта влияе на информацията, предавана на мозъка, като му пречи да изпълнява правилно своята функция. Шоколадът е много полезен в случая, защото бързо повишава кръвното налягане, когато изпаднем в хипогликемия, тъй като захарта в него веднага се усвоява.

3. Вода. Покачва кръвното и повишава нивата на течностите в организма – така, че се препоръчва да пиете 2 литра на ден, за да може организмът ви да функционира перфектно, предотвратявайки световъртеж и други явления.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

4. Изотонични напитки. Дехидратацията (обезводняването) при спортни дейности може да бъде една от причините за световъртеж. Затова, когато практикуваме някаква физическа активност, изотоничните напитки, които са обогатени с минерали, витамини и въглехидрати, са силно препоръчителни. Те повишават кръвното налягане поради наличните натрий и калий и заместват изразходваните въглехидрати.

5. Чай от джинджифил. Помага за предотвратяване на спадане на кръвното, богат е на антиокислители и подобрява неврологичните функции. Джинджифилът е от съществено значение за по-доброто усвояване на хранителните вещества, в допълнение към подобряването на имунната ни система.

Ако усещанията за дисбаланс и световъртеж станат постоянни, е изключително важно да се консултирате със специалист, тъй като само той може да ви постави точна диагноза. Преглеждайте се на всеки 6 месеца или поне веднъж годишно, за да сте сигурни, че организмът ви функционира правилно.

Внимание! Статията е само с информативна цел, без да дава медицински препоръки. Обръщайте се винаги към специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com