Дар от природата, който смазва настинката и е полезен за кожата

4052
Дар от природата, който смазва настинката и е полезен за кожата
Снимка: istock

Пчеларството е съществено важен стопански сектор за много държави, тъй като силните пчелни колонии обезпечават ефективно опрашване на растенията и съответно добра реколта за земеделските култури. Освен това свойствата на пчелните продукти (мед, прополис, клей) се използват от векове в народната медицина чрез метода апитерапия – за лечение и превенция на различни патологии.

Но докато значението на чистия мед като изключително здравословен продукт е безспорно, то мнозина не са наясно с ползите на пчелния восък за здравето.

Пчелният восък се произвежда от пчелите и представлява вещество с плътност, малко по-ниска от 1 г/см3 (поради което не потъва във вода), оцветено бежово-зеленикаво и със слаб аромат на мед и прополис и е разтворим в мазнини, докато водата, киселините и алкохолите не влияят на неговата маса; нагряван, става пластичен и се стапя при температури в границите 65 – 68°С. 

За да бъде восъкът употребяван за медицински цели е необходимо да бъде повторно нагряван, с цел отделянето на примесите. Съставните му елементи впечатляват с разнообразието си – повече от 300 минерални и биоактивни вещества, между които: мастни киселини, алкали, полиестери, високомолекулни алкохоли при само 0.2% водно съдържание, което обосновава неговото въздействие да подпомага за нормалното функциониране на многобройните, взаимосвързани системи в организма.

Ето за какво пчелният восък се използва в народната медицина.

При настинки – към обичайно използваните лекарства се добавя малко количество пчелен восък, чиито съставки облекчават значително острите симптоми на заболяването, както и засилват имунитета на организма срещу вирусите. При усложнения, когато настинките са причинили продължителни кашлица или/и хрема (синузит), възпаления на: гърлото (фарингит), сливиците (тонзилит) или/и устната кухина (стоматит), пчелен восък се използва за изготвяне на инхалационни препарати, докато при бронхит и дори пневмония, ефективни се оказват компреси с пчелен восък; конкретно при възпаление на максиларните синуси (разположени от дясната и лявата част на носа), особено ефективно се оказва добавянето на малко пчелен восък към специално приготвени загряващи компреси, наложени върху тези синуси.

При проблеми с венците (пародонтоза) или/и отслабване на зъбния емайл, парченце пчелен восък се дъвче продължително, всекидневно, в определено време, след което се изплюва. Тази процедура укрепва венците и усилва защитата на зъбния емайл.

Знаете ли защо пчелната пита е толкова полезна

При кожни заболявания – за по-бързото зарастване на рани, лечението на трофични язви, псориазис или/и лишеи, се използват смеси с активна съставка пчелен восък (мехлеми или/и инфузии). Това е обусловено от свойството на пчелния восък да дезинфекцира, омекотява и изглажда кожата; ето защо се използва и за окончателно елиминирване на мазоли.

При бактериални инфекции на нокътните плочки се използват продукти с участие в тях на определени количества пчелен восък; това е ефикасно дезинфектиране на поразените плочки със силен противовъзпалителен ефект

При грижи, свързани с отслабване, частична загуба или/и загубен блясък на косата, пчелен восък е желателно да присъства в козметиката, тъй като този естествен продукт насища косата с витамини, запечатва отрязаните краища и й придава впечатляващ блясък.

При стомашно-чревни заболявания. пчелният восък участва в домашно приготвяне на лекарства, използвани за лечение на язви на стомаха или/и дванадесетопръстника.

За укрепване или/и лечение на ставите и прилежащите им сухожилия и тъкани се използват домашно приготвени мехлеми, с които мястото или се намазва или се правят съответни компреси.

Пчелният продукт, който лекува кожни заболявания, алергии и екземи

За снижаване на ежедневния стрес, при безсъние или/и трайно успокояване на нервите, малка част от пчелен восък се прибавя към домашно изготвените лекарства, целящи релаксирането на нервната система.

Пчелен восък се използва се и в официалната фармацевтика – с негово участие се изготвят ефективни супозитории за лечение на гинекологични, урологични, кожни, ставни, мускулни и различни други възпалителни заболявания.

За сведение: пчелният восък може да се консумира директно от пчелните пити, но в количества, непредизвикващи алергична реакция на организма.

На база на гореизложеното трябва да се отбележи, че пазарът на пчелни продукти в България се свива постоянно през последните години и понастоящем представлява скромните 10 000 – 12 000 кг годишно (от които ⅔ се изнасят в Германия). Причината е в загиването на голям брой пчелни семейства, вследствие на: паразитни заболявания, климатични промени, нарушения генофонд на пчелите.

В резултат от постоянно намаляващия брой на пчелите, процесът на опрашване губи ефективността си и това неминуемо предизвиква спад на добивите на плодове. Финансовата помощ от страна на българската държава понастоящем е недостатъчна, за да се помогне ефективно за увеличаването/съхраняването на силни пчелни колонии, означаващо добро опрашване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com