Диамантени гоблени – как да разкрием таланта в себе си

7178
Диамантени гоблени – как да разкрием таланта в себе си
Снимка: https://milenastyle.com

Изработката на съвременни диамантени гоблени е хоби, набиращо нарастваща популярност. Като всеки вид ръкоделие, изискват концентрация и внимание, но за разлика от класическите гоблени за шиене, са много по-лесни и бързи за правене. Изключително удовлетворяващи са за работа, а крайният резултат е много красива елмазена мозайка, която да краси дома или офиса. Начинът на изработка е лесен и се усвоява бързо, дори и от малки деца.

Диамантените (или още наричани „елмазени“) гоблени са вид картини, които се изписват посредством акрилни мъниста. Хобито се състои в залепване на тези мъниста, наподобяващи диамантчета, върху винилна подложна, покрита с прозрачен двойнолепящ филм. Мънистата могат да бъдат кръгли или квадратни в зависимост от комплекта, като всеки вид има своя чар.

Платното за лепене има напечатана цветна схема със символи под лепилния слой. По този начин творецът се ориентира кое мънисто къде да бъде поставено. Обикновено за основа се използва гумиран винил, като по-качествените комплекти се разпознават по вълнообразното изрязване на краищата. Върху лепящия слой има поставено защитно покритие. При евтините модели то е от силиконизирана хартия, а при по-скъпите се поставя такова от прозрачно фолио. Извън частта, предвидена за лепене, се намира т.нар схема или легенда. Там е описано на кой символ, кой номер цвят диаманти съответства. По този начин ориентирането става лесно, както за малки, така и големи.

На пазара се предлагат както по-прости модели, предвидени за малчугани, така и големи комплекти за напреднали, които изискват много желание и отдаденост. Важно нещо, на което да обърнем внимание е това, че в много сайтове се предлагат комплекти, които не са налични и изискват срок за доставка над 40 дни. Винаги избирайте надеждни търговци, които освен качество, могат да ви предложат и разнообразие от складови наличности.

Как да изработите първия си диамантен гоблен?

Най-често в комплекта, който сте закупили, ще намерите всички нужни инструменти за успешното завършване на елмазената картина. Минимумът, от който се състои един сет инструменти е: тавичка за мъниста, химикал и клей.

  • Стъпка 1: Изберете цвят, с който да започнете работа.
  • Стъпка 2: Изсипете мънистата от съответния цвят в тавичката за сортиране и я разклатете леко, за да може диамантчетата да се ориентират по каналите. По този начин се улеснява правилното им разположение преди да бъдат взети с химикала.
  • Стъпка 3: Вземете с химикала от клея. Върхът му представлява конус, за да може малко количество клей да остане в него. Клеят, от своя страна, е носител за отделните диамантчета.
  • Стъпка 4: Вземете мънисто със стилуса от тавичката и го поставете на правилното място върху винилната подложка.

Забележка: В някои комплекти има включени приставки за взимане на повече мъниста наведнъж. Тези приставки се слагат в задната част на химикала и се използват най-често при изработката на фон, където има много диаманти от един цвят едно до друго.

При реденето на модели с квадратни мъниста може да се използва и пинсета за фино позициониране на диамантчетата.

Няколко думи преди първа покупка на диамантена мозайка

По-евтините модели най-често се предлагат с квадратни мъниста. Често обаче крайният резултат е незадоволителен, тъй като се получава разминаване между ъглите на съседни мъниста. Този проблем е елиминиран при комплектите с кръгли диамантчета.

Задължително проверете дали в комплекта, който сте си харесали има включени инструменти, за да не се налага да ги закупувате отделно.

В качествените модели логото на производителя е отпечатано върху винилката подложка. Често евтините комплекти на нашия пазар се характеризират със залепено лого след внос.

Съвети за начинаещи, които ще ви помогнат да овладеете по-добре изкуството

Пазете лепящия слой чист, като го отлепяте постепенно и само в зоните, където ще поставяте мъниста. Така че го предпазите от нежелани боклуци и мъхове, които да го замърсят и съответно да намалят залепващите му свойства.

Не слагвайте много клей върху стилуса, в противен случай той ще остане върху мънистата и ще развали външния вид на картината.

Затваряйте плътно пликчетата с мъниста. Веднъж изсипани, малките диамантчета са изключително трудни за събиране.

Заключение

Нареждането на диамантени гоблени ще разнообрази идеално вашето ежедневие. Ще ви направи по-съсредоточени и по-спокойни.

А когато картината бъде напълно завършена, тя може да се превърне в уникален подарък за любим човек или перфектна украса на вашия дом или работно място .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com