До какви болести води прекалената консумация на яйца?

26656
До какви болести води прекалената консумация на яйца?
Снимка: RitaE / Pixabay

В очакване сме на Великденските празници, когато консумираме много повече яйца от обикновено. Яйцата са хранителни, богати на протеини и присъстват често в различни диети. При прекомерна консумация, обаче, водят до неразположения и някои болести. 

Бъркани яйца, на очи, “по панагюрски”, варени… съществуват много вкусни ястия, които бързо се приготвят. Популярно е схващането, че прекалената консумация на яйца повишава нивата на холестерол.

Полезни ли са яйцата или не е предмет на много дебати. Истината е, че всичко зависи от количеството. Както споделя специалистът по хранене д-р Хедър Ханкс “По принцип яйцата са много здравословна храна, която може да се включи в ежедневната диета … обаче, прекаляването с всичко е вредно, включително и с яйцата.

Ето до какво ще доведе прекалената консумация на яйца

1. Нивата на холестерола се покачват.

Ако ядете много яйца холестеролът ви се покачва до небето. Не, това не е мит. Едно яйце съдържа 186 милиграма холестерол, което е повече от половината от препоръчителния прием от около 300 милиграма. Както всички знаем, яйцата се консумират най-добре по двойки. Според фитнес треньора Кийрън Найт “ще надвишите лимита си, ако всяка сутрин изяждате по 2 яйца за закуска.”

Как правилно да съхраняваме яйцата?

2. Риск от сърдечни заболявания

Лошият холестерол често причинява сърдечно-съдови проблеми. Пациенти с риск от подобни неразположения трябва да ограничат консумацията на яйчен жълтък. След удар или инфаркт на миокарда изобщо не трябва да се приема яйчен жълтък.

Според проучване диетичният фосфатидилхолин, който се съдържа в яйцата, оказва негативно въздействие на сърцето. В друго проучване се доказва, че по-високата консумация на холестерол или яйца е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

 3. Стомашни неразположения

Както и с много други храни, ако преядете с яйца, ви става тежко и имате нужда да полегнете, докато стомахът ви се успокои. Според д-р Хедър Ханкс “Преяждането с яйца може да доведе до хранителни разстройства - подуване на стомаха, запек, отделяне на газове, стомашни болки. Всички сме усещали страничните ефекти на големия омлет на закуска. Още по-голям е рискът от подуване, ако страдате от недиагностицирана хранителна алергия или чувствителност към яйца”.

Избягвайте да комбинирате яйца с ТЕЗИ продукти

4.Инсулинова резистентност

В яйцата има мазнини, естествени, но все пак мазнини. Особено, ако прекалите с консумация на яйца, мазнините ще окажат голямо влияние върху кръвната ви захар. Могат да увеличат инсулиновата ви резистентност, което означава, че захарта в кръвта ви не се използва за енергия, както би трябвало.    

В резултат на това панкреасът произвежда повече инсулин, а нивата на кръвна захар се покачват. Както отбелязва сертифицираният треньор и специалист по хранене Елиот Раймърс “Ако вече сте предразположени към диабет тип 2, най-добре е да намалите консумацията на яйца”.
Разбира се, за да има такъв ефект, трябва да ядете по няколко яйца наведнъж. Достатъчно е да ядете до 3 яйца на ден, за да се възползвате максимално от полезните им свойства  (омега 3 мастни киселини и протеин), без да се излагате на опасните страничните им ефекти.     

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com