Избягвайте да комбинирате яйца с ТЕЗИ продукти

59222
Избягвайте да комбинирате яйца с ТЕЗИ продукти
Снимка: Pexels

Яйцата са символ на живота, съкровищница от полезни протеини, те съдържат множество антиоксиданти, витамини и минерали. Много е писано за техните предимства и ползи. Добре е да знаете, че не е изгодно да комбинирате яйца с картофи и риба. Ето какви други комбинации трябва да се избягват, за да не се загуби хранителната стойност

Българите ядат яйцата по безброй начини. Сутрешни бъркани яйца с див лук, омлет или рохко сварени яйца са само част от тях. Всеки има любим начин да започне деня. Често пъти ядем варено яйце за закуска.

Яйцата са източник на здравословен и лесно смилаем протеин. Яйчният протеин съдържа пълен набор от ендогенни аминокиселини, тоест такива, които тялото не може да произвежда сам, но са от съществено значение за живота му.

Забравете за тези продукти, те повишават риска от атеросклероза

Яйцата са съкровищница от 6 минерала, които са от съществено значение за здравето и правилното протичане на хранителните процеси. Това са цинкът, необходим за имунитета, желязото, което е от съществено значение за здравето на кръвта, калций и фосфор, важни за костите, които са от съществено значение за безпроблемното функциониране на всички телесни клетки.

Яйцата са един от малкото хранителни продукти, които съдържат йод, необходим за доброто функциониране на щитовидната жлеза и селен, който поддържа имунната система и се грижи за здравето на простатата.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

По отношение на витамините яйцата се открояват от другите продукти. Яйчните жълтъци са източник на четири мастноразтворими витамина, т.е. A, D, E и K, от които три имат антиоксидантен потенциал (A, E и K). Яйцата съдържат и витамини от група В, които подпомагат функционирането на нервната система.

В тях има три силни съединения с антиоксидантен потенциал. Става дума за каротеноиди: бета-каротин (провитамин А), лутеин и зеаксантин, които при изправяне на свободните радикали осигуряват правилното функциониране на органа на зрението. Предпазват от дегенерация на макулата и други очни заболявания.

Яйцата имат много предимства, струва си да ги използвате. Те имат и един недостатък. Не съдържат витамин С, известен като кралицата на имунитета, така че си струва да ги ядете в комбинация с магданоз, лук или копър. И сега идва най-важното: с кои продукти да не комбинирате яйцата, за да не се унищожи огромния им хранителен потенциал.

Имате ли тези заболявания - никога не трябва да ядете яйца

С кои продукти да не комбинирате яйцата?

Картофи

Въпреки че в много домове пърженото яйце с картофи присъства на масата, се оказва, че този дует не е полезен поради хранителната си стойност. Картофите могат да затруднят усвояването на желязо и калций от яйцата. Подобна комбинация удължава храносмилането, което е особено обезпокоително, когато мислим за великденското меню и дългите часове, прекарани на празничната трапеза. Тогава никой не мисли за пържени яйца, но си струва да бъдем умерени в дегустацията на традиционни зеленчукови салати, в които яйцата и картофите имат своето постоянно място. 

Ориз

Както при картофите, комбинирането на яйца с ориз ненужно удължава храносмилането и затруднява усвояването на ценните съставки в яйцата.

Хитра и нова идея, за още по-красиво боядисани яйца

Меса, колбаси и сирена

Протеинът е важен хранителен елемент, но излишният протеин в диетата е пагубен. Удължава храносмилането и сериозно натоварва бъбреците. Яйцата, както и месото, колбасите и сирената съдържат значителни количества протеин. Яденето на едно яйце с няколко резена сирене или колбаси - особено по празниците - няма да развали здравето на никого. Въпреки това, за да създадете навик да ядете големи количества храни с високо съдържание на протеини и да комбинирате яйца с месо или сирена, определено ще има отрицателен ефект върху вашето здраве. На първо място, бъбреците ще страдат. Метаболизмът също ще се увеличи.

Как правилно да съхраняваме яйцата?

Както при червеното и бялото месо, рибното месо също е източник на протеини. Комбинирайки риба и яйца, ние отново удвояваме приема на протеини. Има още един аргумент защо честата консумация на популярната яйчена паста с добавка на пушена риба не е хранително полезна. Авидин (животински протеин), съдържащ се в яйцата, възпрепятства усвояването на витамин В7, важен за здравето, който е в изобилие в мазните риби.

Майонеза и масло

Доста хора обичат яйца в майонеза. Изяждането на такъв тип хранителна комбинация не би трябвало да е проблем за никого. Трябва обаче да знаете, че комбинирането на яйца с майонеза и масло е доста трудно смилаемо. Яйчният жълтък, подобно на майонезата и маслото, съдържа значително количество мазнини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнем дървоядите от любимите ни мебели

Когато пием антибиотик – ето кои храни не трябва да ядем!

Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли

3 причини да включвате по-често чудодейният амарант в диетата си

Хората с тези симптоми може да са изложени на по-висок риск от инсулт

Опасно ли е да гледате в телефона си непосредствено преди заспиване?

Как да премахнем нитратите от зеленчуците

Педиатър от Харвард споделя 5 неща, които никога не прави, когато децата ѝ са болни

Правила за хранене при висока кръвна захар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com