Домашни средства за намаляване на киселините – действат за минути

8533
Домашни средства за намаляване на киселините – действат за минути
Снимка: iStock/Guliver

Киселините засягат предимно бременни жени и хора с гастроезофагеална рефлуксна болест. Разберете кои патенти могат да се справят с това упорито заболяване.

Какво представлява киселината?

Хората, които са имали киселини в продължение на години, ги описват като усещане за парене в ретростерналната област. Тя най-често се появява по време на сън или малко след хранене. Пряката причина за нея е рефлуксната болест, при която стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. 

Смята се, че киселините се причиняват и от препълване на стомаха с храна и недоброто ѝ сдъвкване. Симптомите на киселини се засилват главно от фактори като прекомерно умствено изтощение, продължителна умора, злоупотреба с алкохол и други стимуланти и нервно напрежение. 
В допълнение към парещата болка, която е основният симптом, пациентите се оплакват и от засилено оригване след хранене, болка в гърдите, задух и усещане за киселини в устата.

Как да предотвратим киселините?

Когато се справяте с упоритото заболяване, е добре да започнете с преглед на ежедневното си хранително меню. Като начало се опитайте да намалите или премахнете напитките и храните, които ви съпътстват ежедневно. Списъкът включва следното: алкохол, кафе, чай, газирани напитки, мляко, плодови сокове, шоколад, цитрусови плодове, мазни и пържени храни.

Полезно ще бъде също така да предприемете няколко действия, които реално могат да намалят риска от киселини. Те включват преди всичко: отказване от тютюнопушенето, избягване на храненето непосредствено преди лягане или физическо натоварване, хранене по-често, но на по-малки порции, заспиване на лявата страна, поддържане на стабилно и здравословно тегло, елиминиране на мазнините от диетата, ограничаване на сладките газирани напитки, пиене на билкови отвари за по-добро храносмилане, носене на дрехи, които не оказват натиск върху корема.

Ако киселините продължават, опитайте домашни средства за намаляване на броя на пристъпите. Те не само са евтини и ефективни, но и повечето от необходимите съставки могат да се намерят в кухненските шкафове.

5 опасни заболявания, за които предупреждават киселините

Желе от ленено семе в борбата с киселините

Как да използваме лененото семе за облекчаване на симптомите на киселини? По време на проблеми, причинени от рефлукс, най-доброто, което можете да направите, е да приемате желе от ленено семе. 

Приготвянето му е изключително просто и изисква само две съставки. Всичко, което трябва да направите, е да изсипете 1 супена лъжица семена в 1 чаша топла вода и след това да изчакате 10 минути, за да набъбнат.

Ако искате да ускорите процеса, изсипете приготвената смес в тенджера и я загрейте, докато заври. Сега всичко, което трябва да направите, е да изчакате сместа да изстине. Ленените семена могат да се използват и като добавка към други ястия. Те са чудесни в множество плодови и зеленчукови смутита, супи, салати, сосове и сандвичи.

Джинджифил за дъвчене 

Коренищата на джинджифила крият мощни противовъзпалителни свойства. Те облекчават болката и подпомагат храносмилателната система. По тази причина се препоръчват за употреба при множество храносмилателни оплаквания. Как да се отървете от неприятното усещане за парене в хранопровода, причинено от киселини? Решението е да сдъвчете в продължение на няколко минути парче пресен джинджифил.

Тези, за които този метод е твърде неприятен, могат да си приготвят загряваща настойка на джинджифилова основа. Обелете и настържете 2-3-сантиметрово парче джинджифил, след което го залейте с вряла вода и го оставете за няколко минути. Алтернативен метод е да добавите няколко резена към слаб чай или настойка от лайка.

Киселини - как да ги предотвратим и лекуваме с домашни средства?

Билкови настойки

Многобройни билкови смеси могат да се използват за бързо облекчаване на храносмилателни оплаквания. Кои са най-добрите, които да използвате, за да се отървете бързо от киселините?

Мента - настойка на основата на мента не само стимулира производството на храносмилателни сокове и жлъчка, но има и карминативно и диастолично действие. 
Жълт кантарион - има диастолично действие върху гладката мускулатура на храносмилателния тракт и подпомага отделянето на жлъчка и храносмилателни сокове. 
Маточина - чаят от маточина спомага за по-бързото успокояване на нервите и овладяване на стресовите ситуации, които допринасят за повишената честота на киселините. 
Лайка - пиенето на топъл чай от лайка ускорява храносмилателните процеси, като носи облекчение на дискомфорта. 
Копър - често се среща в препарати за ускоряване на движението на червата. Той облекчава неприятните симптоми, причинени от чревни спазми, подпомага обмяната на веществата и спомага за релаксация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com